用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒不練琴丶求意見
樓主: missshasha
go

女兒不練琴丶求意見 [複製鏈接]

其實我仔都唔練琴的, 但我都會繼續比佢學, 佢唔鍾意彈琴書歌, 佢識自己向老師提出要求想學彈咩歌, 老師會自己另外寫比佢彈, 如果佢練琴都會練呢啲多過琴書歌.  我覺得冇所謂, 比佢學琴唔係為升學而係為興趣, 唔考琴都唔係咩大問題, 佢想彈咩咪彈咩囉.  老師繼續教琴書歌, 都係從中讓佢學識睇譜, 學樂理.

MrBeast 發表於 17-6-2 06:08
其實我個都係咁,要鵝先練,不過不同之處是佢話唔中意,於是我決定唔考級和個班(學校上)完左就冇再學,其 ...

鋼琴?

學校學係咪平D?

retriever 發表於 17-6-4 09:44
鋼琴?

學校學係咪平D?
小提琴,其實計落都接近兩百一堂,仲要一大班,唔覺特別平

MrBeast 發表於 17-6-4 10:17
小提琴,其實計落都接近兩百一堂,仲要一大班,唔覺特別平
好執過單對單 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實,係養肥咗中介公司或者學校,老師係冇著數。老師角度,同一時間教咁多學生,差不多程度也辛苦,有時仲程度不一,有心的老師係會唔喜歡。

山海兒女 發表於 17-6-4 14:02

其實,係養肥咗中介公司或者學校,老師係冇著數。老師角度,同一時間教咁多學生,差不 ...

咁現實係未必存在中介人,學校亦應唔會存在牟利因素,或者,間間學校做法唔同啦。凡事都有正負面,老師係辛苦左,學生又袋少左。

mcl203 發表於 17-6-4 14:06
咁現實係未必存在中介人,學校亦應唔會存在牟利因素,或者,間間學校做法唔同啦。凡事都有正負面,老師係 ...
有些學校是交由agent公司負責,可以煩少D。
學校非牟利,但收學樂器學生的錢,去補貼學校其他體藝活動。
雖然都係用係學生度,但對學樂器的家庭有些不公,學樂器的人有錢D?

山海兒女 發表於 17-6-4 14:18
有些學校是交由agent公司負責,可以煩少D。
學校非牟利,但收學樂器學生的錢,去補貼學校其他體藝活動。
雖 ...

咁家長可以去質疑吓學校為何如此安排了,興趣班唔係用收回成本為準則 ~

如果個個家長都知,學校就唔可以成事啦!
咪個個以為個樂器老師食水深,好好搵囉!

回覆樓主:

因之前的老師搬屋,所以轉左個新老師
咁新老師覺得呀女學得太hea,琴書又太淺,新老師話一定要有目標,咁呢半年黎我又真係覺得佢變左,彈得好左,每天30分鐘,有時太忙都唔係日日彈,但整體真係好好多。我係到諗:老師都好重要
‹ 上一主題|下一主題