用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 改善游泳姿勢
go

改善游泳姿勢 [複製鏈接]

高小女仔, 略懂游水, 但如想改善泳姿, 請問應去何處學習?(沒會所泳池, 西九龍區)
謝謝
   0    0    0    0

唔知略懂成點。
A. 泳會,參加 改良班,同泳會講你地程度,等佢建議番相應既班。
最大果幾間一定有間係你左近,應該有間在某直資內,唔駛係公眾池同阿毛阿伯果d水中復康健體操浸同一個池。
唔係學校內既就會係附近康民池,如 荔枝角公園游泳池、李鄭屋游泳池、深水埗公園游泳池。
康民池建議只參加 12-1pm,6-7pm休池期間租左線既班。

B. 私教。一般3-5百不包入場費,有教練牌。過千亦都有,呢d資格可能有 HKSAS 二級(一般只考一級,三級可能少見d),同多過一間機構既資格如 AUSTSWIM、American Swim Coaches、。

呢類唔駛人介紹,除非佢係業界或者識好多教練。
去到你就近既康民池,睇下邊個教練你覺得OK,觀察下佢點教,學員游成點(當然受資質同時間影響)。
好多揾私教都係學一年半載當識游,你見到既可能大部份都係教初學,學員連D3資格都唔到,教改良係咪教到叫做游得似人樣,唔一定分得出。撞彩啦。
睇番幾個禮拜,唔係連續出現既教練可以不考慮,可能不是該池主場。
合意既教練就吼佢完一節行埋去同佢傾同攞電話。
‹ 上一主題|下一主題