用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高津校小朋友英文水平
樓主: CCCM
go

如何提高津校小朋友英文水平   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-3-9 17:50
回覆 akys 的帖子

語文好真係可以慳返好多。我見我好多同學背 LS 同其他科 vocab list,我睇完真係 O 曬嘴 ...

個人覺得傳統名校就係呢個方向。

就算係舊制,語文底子好,剩係慳左時間都夠贏你,咁唔好彩數學都OK,根本已經夠殺。

少少題外話,職場前輩戲言,做左咁耐野,實際要既都只係中英數,即小學雞果三科。

其他軟技能,而家大公司攪訓練什麼,EMBRACE CHALKENGE,RESPECT OTHER,PARTNERSHIP,幼稚園已經教左。。。 只係唔用呢D 關鍵字。

1998Ruby1998 發表於 17-3-9 17:39
回覆 retriever 的帖子

我就唔咁覺得英文係邏輯性強,因為我邏輯推理差,所以數學差,我中文都差。我覺得 ...

有說英文做法律語言比中文好,認同否?

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-9 18:16
直資初小電腦學coding,津小的初小電腦書教d嘢好似d小朋友系深山出來未見過電腦甘

第1次聽人咁形容似深山即係點?

回覆 retriever 的帖子

我又唔會覺得用邊咩語言會係法律上有優勢,每一種語言都有各自的 fuzzy language(模糊語言)和精簡,我地睇內地同台灣中文法律文件都寫得好精美,同樣我地香港英文文件都可以寫得好好。
不過我地香港沿用 common law,法律上好多案例、共識等等好多都係由英國帶來,用返英語會減少好多麻煩。

IloveJJ 發表於 17-3-10 07:54
咁唔駛俾學費,又唔可以相題並論既,係咪?
所以咪吸引家長俾$

bobbob 發表於 17-3-10 08:09
第1次聽人咁形容似深山即係點?
個本跟教育局指引寫的電腦書,小一課程真系得啖笑,感覺系當小朋友從來未見過電腦

回覆 bobbob 的帖子

深山-學 keyboard typing hand position、幾本 word、excel 同 powerpoint 用法(打字、加插圖、列印)、點樣上網用 Yahoo 同 Google。
我小學做左深山野人 6 年,到中學突然要學 P 圖、寫網站、整室內設計圖等等,我真係大開眼界,仲差 d 跟唔上。

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-10 08:30
個本跟教育局指引寫的電腦書,小一課程真系得啖笑,感覺系當小朋友從來未見過電腦
即係呢啲?

http://www.edb.gov.hk/tc/curriculum-development/4-key-tasks/it-for-interactive-learning/modular-computer-awareness-programme/index.html#1
由淺入深咁教,我又覺得ok喎

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-3-10 08:31

深山-學 keyboard typing hand position、幾本 word、excel 同 powerpoint 用法(打 ...

咁由basic學起都無可厚非,後期先學寫網站還可以,反而咩 P 圖、整室內設計圖我覺得對認識電腦唔係咁有幫助。

1998Ruby1998 發表於 17-3-10 08:31

深山-學 keyboard typing hand position、幾本 word、excel 同 powerpoint 用法(打 ...

你講緊的已經是起碼十年前的事,那時候的直資學校小學生應該無而家的學得甘快甘多,相信而家小朋友的電腦知識水平差異更大
都係好似樓上討論英文甘樣,讀咩學校都好,覺得學校的滿足不到自己小朋友,自己發功

正如有人會學音樂,畫畫,體育,奧數,寫作,這些都是比學校所提供的學得多,可以滿足小朋友想學的

醒目開學勳章

LeeCC 發表於 17-3-10 09:05
你講緊的已經是起碼十年前的事,那時候的直資學校小學生應該無而家的學得甘快甘多,相信而家小朋友的電腦 ...
咁你認識嘅直資學校教緊乜?我真係好有興趣知道

回覆 LeeCC 的帖子

我小學依家 IT 堂範圍同六年前一樣(探老師果陣有順便觀課),都係學呢d,小二考核範圍係 Google 同 Yahoo Search Engine,小三係 Keyboard typing 同整 excel,小四至小六係九方打字、寫 blog、整 ppt。
不過我都好想知依家直資 IT 學咩

P 圖、整室內設計圖、設計網站呢 d 以前唔覺得點解要學,仲覺得學識 Microsoft 基本功就得,依家大學好多活動都需要用到設計圖、整 poster、設計網站等等。我地依家仲學寫 java script game code 同整動畫影片,用來吸引人參與 Society 活動同賺錢。我覺得除左學幾本功夫之外,學日常生活接觸唔到嘅範圍都好重要,尤其依家大部份小朋友已經一早學識曬基本功,可以教下 d 新奇 IT 知識。

回覆 jumphigh 的帖子

小一有科學, 我校是專科專教, 從全班考試平均分95  看出老師教得好, 同學吸收到, 實踐做實驗好緊要, 從中可以讓同學明白加深記憶, 如果只是讀理論我想佢地未必明, 實驗一定是小兒戲, 小一無可能解剖老鼠掛, 但不緊要,最緊要佢地從過程中明白又做得開心就好了.  

‹ 上一主題|下一主題