用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何提高津校小朋友英文水平
樓主: CCCM
go

如何提高津校小朋友英文水平   [複製鏈接]

回覆樓主:

請看高中教育的成醫之路第三集,醫科生告訴你為何不要讀醫科..另可看專上教育的本地法律系學生血淚史

回覆 jumphigh 的帖子

我就是平凡家庭, 目標是考好DSE, 因為無能力應付海外留學, 想小朋友英文好, 除左為應付考試之外, 係希望佢有得自由選擇, 無論職業, 定係選科, 甚至交朋友, 唔一定要做律師或者醫生, 只要佢有理想, 到外地做義工服務世界任何一地都得, 但英文是必須的溝通的能力, 亦有朋友告誡我, 英文底子唔好, 中學好難學習得好, 因為科科都係英文.

明白學語法則是多聽、多睇、多讀、多寫, 我小朋友雖則對英文無抗拒, 一星期有一堂英文外補, 但佢大大下有自己愛好, 睇中文書, 漫畫, 卡通片一半半中英都有, 就是以日常生活黎講, 英文接觸得太少, JM唔知有咩方法提升佢對英文嘅興趣, 又或者日常一d習慣對佢英文有幫助, 例如每日串一兩個生字咁

我自己有努力過, 去圖書館借JM介紹的英文書比佢, 可惜好難搵到合佢心水的, 又一係太淺, 一係太深, 佢現時重未睇到chapter book, 可能無圖晝唔吸引, 到字數少少地啱佢果d又唔係佢鍾意嘅topic, 去書展買school bus / witch 一系列的英文書比佢, 有淺有深少少的, 不過佢睇完一次就無興趣再睇, 帶佢去書局揀, 佢都係揀中文書, 有點頭痛....

小朋友係區內讀band 1 小學, 都谷架, 不過我唔覺得effective, 我有諗過插班直資, 可惜佢唔係全級top 10成績, 只係中上, 又無特異功能,我估幾難考入, 況且佢而家都讀得幾開心, 所以轉校機會不大

日子有功, 真心求方法, 我覺得呢兩年時間過得好快呢! 再自己胡亂試方法實在有點浪費

greentea000  而家係小二?  發表於 17-3-8 12:36

回覆 CCCM 的帖子

yes. 小二

回覆 CCCM 的帖子

你自己可以教嗎?唔得就搵人教。
例如我上司搵左個地區名津小英文老師由小一已經開始跟,咁方法、系統都唔使擔心,只要提出要求同操心錢。

另一個同事搵英文系畢業生教,老師CE同AL英文都有A,平些少,效果都唔錯。小三跟起,兩姐妹都入到協恩。

回覆 greentea000 的帖子

我都想找私補, 出去補一星期2堂成班人一齊都要每月2500, 不過好老師難求, 無途徑找到.

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-3-8 13:06
我覺得英文要好,除了要睇書、睇卡通、睇新聞、睇報紙之外,都要做下grammar練習。
我哋又係一般家庭,睇 ...
講得啱,其實想語言能力好不外乎多睇多聽多講,睇可以係書可以係戲,最緊要小朋友興趣行先,係咪有教育意味或成效可以押後再諗,如果topic無興趣就算佢肯睇都係應酬你,好難持續亦難入腦。
初小睇多啲儲多啲墨水,到高小再做grammar exercise就應該可以事半功倍。

CCCM 發表於 17-3-8 12:38
回覆 CCCM 的帖子

yes. 小二
你諗清楚你所謂既提升水平係咩呢?

提升校內英文科既成績?
提升英文既說話/表達能力和技巧?
...

係好唔同既嘢
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miujoey 發表於 17-3-8 13:03

我都想找私補, 出去補一星期2堂成班人一齊都要每月2500, 不過好老師難求, 無途徑 ...
search "上門補習"

你睇下市價先,有個心理準備,唔平架!

CCCM 發表於 17-3-7 17:43
小朋友愛看中文書多一點, 而學校(津校)又教得好淺, 我比較過朋友直資的英文課程, 唔比尤自可, 比左好心寒,  ...
現實去諗, 只要小朋友唔抗拒英文, 願意睇英文書同講英文, 繼而係小學階段做到校內最top 個20%, 升中已經夠.
無必要同人地學校課程比較.

而且教得深亦唔代表一定有成效.

以數據量化方式去計, 如果A校既課程比B校教深50%, 但A學既B1學生比例只比B校高10%, 其實証明間學校教深既成效唔高(尤其如果個間係揀人收既直資/私立小學)

October.  數學好好重要,咁都俾你計出來。  發表於 17-3-8 15:32
greentea000  但係家長見人地深咁多已經莫名恐懼,唔識思考啦!  發表於 17-3-8 13:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

校內英文應付到, 其實唔深, 只要小心答題就得.
要提升整體讀寫聽講能力, 我知道要完全同直私相等無可能, 所以只是'提升', 在可實踐範圍裡做得幾多得幾多

hkpapa852 發表於 17-3-8 13:38
現實去諗, 只要小朋友唔抗拒英文, 願意睇英文書同講英文, 繼而係小學階段做到校內最top 個20%, 升中已經夠. ...

同意!

我仔讀津小,我深知佢英文程度好難同名校直私小學相比,我冇特別比佢外補,佢睇書都睇中文,但佢keep住係學校保持英文科成績係好的,又做英語大使,又去英詩朗誦,最緊要他有自信,現去中學interview用英文in都冇問題。

上到英中,大把時間對英文及講英文,小學專注番現有課程就夠。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

回覆 hkpapa852 的帖子

我唔係要比較人地課程, 只係想跟好的方法去學習, 老新常談要多睇多讀多聽多寫, 但係津校環境有限制, 平日為應付功課都無咩時間淨, 佢自己又偏愛中文書多, 所以請大家幫手諗下計仔.

自己教應付校內無問題, 不過自覺英文唔叻, 而家一星期一堂外補的老師係ABC
靠老師不如靠自己, 我指小朋友自己睇多d書, 可惜佢越大越少睇英文書

‹ 上一主題|下一主題