用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?
樓主: Snoopy1011
go

男拔 vs 喇沙, 你會選哪一間?   [複製鏈接]

ok3 發表於 17-2-16 18:33
香港讀書,中, 英兩科都咁緊要。是旦炒一科都....。不過我講嘅嗰嗰朋友, 佢預小朋友留港或出國讀 ...

這亦係英小中文被誤解成好差既其中主因,根本D家長/學生從來無刻意去留意科中文,乜都無做中文科成績係可以理解~~~

Soundervolt 發表於 17-2-16 17:55
陳sir,grant loan係有借有還,一般人會覺得冇虧欠任何人。但學費減免係一種財務援助,唔使還。對一般人嚟 ...
Grant and loan are two different financial support, think about it, don't mixed up.

Grant without repayment, direct financial subsidy. Loan needs repayment.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-2-16 19:05
Grant and loan are two different financial support, think about it, don't mixed up.

Grant without r ...

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責,而且唔少冇經濟問題既學生一樣申請,非常普遍。但小學或中學絶大部份學生仍然需要依賴父母,而去一間需要減免學費先至可以讀既學校,對唔少基層家庭或多或少都會憂慮將來既變數。幾年前我有位基層同事囝仔成績非常好,但佢升中衹揀津校就係呢個原因。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 17:26
3私2直?除陳守仁外仲有邊一直?英華?
其實油天大天派位係咪真係咁好?近幾年了解多咗我覺得佢哋名 ...
我都覺得係,油天與九華有關係外,派位都係一般,

Soundervolt 發表於 17-2-17 01:13
讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責,而且唔少冇經濟問題既學生 ...
唔好太小睇依家嘅家長,識人住公屋,屋企兩個小朋友一個入SPCC,一個入DBS,學費全減免。

chun媽    發表於 17-2-17 13:08
Yanamami  -门双傑  發表於 17-2-17 12:53

978212 發表於 17-2-17 12:35
唔好太小睇依家嘅家長,識人住公屋,屋企兩個小朋友一個入SPCC,一個入DBS,學費全減免。 ...

我既回覆有邊句睇小人? 您講既例子我都見過,不過有幾普遍性? 審計處都有出過報告指出直資學校用於學費減免和獎學金支出低於相關撥備 50%,反映出需要申請學費減免和獎學金入而讀呢類直資既人究竟有幾擁躍。

"根據教育局為事務委員會 2012年 4月 20日會議提供的資料, 19所 (或 26%)直資學校只使用了低於 50%的相關撥備來提供學費減免和獎學金。

在政府推出「直資計劃」的頭10年,只有私立學校、左派學校和國際學校加入。為了吸引資助學校轉直資,政府在2001年容許直資校大幅提升學費,由原先的學費限制不能多於資助額的67%,加至不能多於233%,而且將計劃延伸至小學。經過這些修訂,在最近11年,陸續有資助學校包括傳統名校轉為直資。直至今年7月,香港共有73所直資學校(61所中學和12所小學)。

助學金成效差 嚇窒窮孩子

近日聖士提反女子中學學生、家長和舊生極力反對學校轉直資的事件,引起社會巨大回響,尤其是在過去幾年,傳統名校轉為直資後收取高昂學費,窒礙負擔能力較差的學生報讀心儀的傳統名校。從表一,讀者可以看到由2002年至今總共有7所傳統名校轉直資。但在學費方面,除英華中學外,其他6所傳統名校轉直資後的學費起碼是3萬元,即每月學費2,500元。以2013年第一季家庭每月收入中位數2.2萬元計算,單是孩子的學費已佔家庭收入的11.4%,這並不包括學校雜費和課外活動費用。就算以一個普通家庭來說,這負擔亦頗重,更遑論基層家庭。

雖然政府要求直資學校最少撥出學費收入的10%為有需要的學生提供學費減免和獎助學金,以保障不同階層學生的入學機會。但在2010年11月,審計署發表報告指出多間直資學校竟然扣起學費減免及獎學金,令基層學生的支援受到影響。另外,有直資學校亦曾表示,申請學費減免者不多,反映基層家庭不想孩子申請直資學校,以免被標籤為清貧學生。

(作者長期從事金融與計量經濟研究、曾於中文大學經濟系任教授)

Yanamami 發表於 17-2-16 18:50
迷思~三间私小有两间都係中小,英文-d都唔差~
請問三間私小係邊幾間?

Yanamami  SFA APS KTS  發表於 17-2-17 14:06

我會咁睇,家庭月入在2.2萬或以下,輸入某直資學校提供的網上計算程式,應該是全免。
審計處2010、2012的報告,係指出申請減免者不多,家長担心被標籤,而不是在學學生被標籤或歧視,而且事實係仍有近50%儲備未用,難道唔係應該鼓勵學生去用該等儲備嗎?
隨著時間,證明沒這情況後,家長自會作出適合決定,以偏蓋全,無助有需要學生釋疑。

回覆 chun媽 的帖子

有關係?九華自行得48個位,兩間油天每年各入1X-20個,難道你覺得九華會在自行收晒?咁你太睇得起油天了!

Soundervolt 發表於 17-2-17 13:09
我既回覆有邊句睇小人? 您講既例子我都見過,不過有幾普遍性? 審計處都有出過報告指出直資學校用於學費減 ...
又咁講, 係現行機制下, 直資學校係最多可收取EDB安人頭資助既學額既2.3333....倍做學費.

以現時EDB資助每名學生約$45,000計, 直資學校最多可收你$ 105,000 一年既學費去讀NSS考DSE

不過, 除咗有宿舍既李寶椿同聖士提反外, 暫時未有直資學校收取呢個上限既學費, 所以其實可以話直資學校都有良心.

MC1128  吓?  發表於 17-2-26 18:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得學費係基層家庭讀直資學校的一個考慮因素,不過更多應該擔心學費之外的花費。例如課外活動,遊學,同學之間社交等等。雖然不是人有我有心態,不過都會擔心差距太大。

回覆 Soundervolt 的帖子

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責,而且唔少冇經濟問題既學生一樣申請,非常普遍。但小學或中學絶大部份學生仍然需要依賴父母,而去一間需要減免學費先至可以讀既學校,對唔少基層家庭或多或少都會憂慮將來既變數。(I guess your family Socio-econoimc status may be very good, my personal case is not the same. I needed to apply for the grant and loan, therefore, I needed my parents to provide all financial details to apply for it. As a parent, why not helping the kids for better education?  why bother the onlookers' comment in EK?)

幾年前我有位基層同事囝仔成績非常好,但佢升中衹揀津校就係呢個原因。(They are not fully understand the policy and procedure and mislead by other parents.  Once DSS accepted them and ensured that financial difficulties not affect their education in the school.)

Some examples for reference.

St Paul Coed

DBS

b. Criteria for Eligibility of Fee Remission Scheme (2016-2017)

Level of Fee Remission

"Annual Family Income" (HK dollars)

Total no. of "Family Members": 3

Total no. of "Family Members": 4

Total no. of "Family Members": 5

100%

$0 to $232,000

$0 to $290,000

$0 to $348,000

75%

$232,001 to $272,000

$290,001 to $340,000

$348,001 to $408,000

50%

$272,001 to $320,000

$340,001 to $400,000

$408,001 to $480,000

25%

$320,001 to $400,000

$400,001 to $500,000

$480,001 to $600,000

0%

Above $400,000

Above $500,000

Above $600,000

I urge parents to take the opportunity and enjoy the fee remission and other subsidies shamelessly, and encourage their kids to pay back the society in the future.

saiwanho  I love the conclusion!!!  發表於 17-2-20 03:16
hkpapa852    發表於 17-2-17 16:48
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

978212 發表於 17-2-17 12:35
唔好太小睇依家嘅家長,識人住公屋,屋企兩個小朋友一個入SPCC,一個入DBS,學費全減免。 ...
Right attitude to provide best education for their kids.  

saiwanho    發表於 17-2-20 03:17

ANChan59 發表於 17-2-16 16:21
But your tone and content don't reflect the true picture, overtime you touch on DBS, you need to fur ...
對,可能我真係潛意識不喜歡學校轉了做直資,行文間有種意境令人誤會。Sorie sorie.
另外申請 grant/loan 既問題,真係好個人既想法,好難去改變人。中學和大學又好唔同,大學生是個人了,不清楚HK,外國如要審查,也是學生個人,不是父母。我也聽過HK同事,他的仔女大學拿 grant/loan  係去炒股票。

回覆 chun媽 的帖子

請問你覺得那一間津校(唔計一條龍或有連糸的)才算派得好呢?講多幾間指點下好喎。
wbmom

我讀名校出身,當年屬於津校,除了小學直上外都是派位。同學裏好多有錢人,名人後代。唔知點解派位部份都有唔少有錢仔。我個人信奉『王侯將相,寧有種乎』所以生活得好好,雖然因為買唔起『jocky』白內衣放棄了參加暑期排球集訓隊,等於半放棄校隊。當年午飯3元,件衫好似賣75元。我冇問阿媽攞,直接放棄唔玩算數。還有,為了多點零用錢會選擇每天行30分鐘上學而唔搭車。寫下寫下,記得自己曾經好不孝,係家裡最艱難時期,為咗一隻Casio手錶唔肯要嗰啲免費電子錶同爸爸嘈起上來。
不過,我從未見過有歧視存在,反而同學間會自動分開唔同團體,各自享受校園生活。有個住同一屋邨嘅同學就非常介意自己出身,叫我唔好提是同村和他父母職業。注意,這類對自身出身介懷嘅都唔少。
齋攞啲文件或者以為自己嘅諗法代表全部人係有問題的,自卑呢樣嘢自己冇唔代表其他人冇,等如我冇唔代表其他人冇,人人正面思維就冇咁多社會問題啦。
獎學金?唔好講笑,一級得幾個,電影,卡通裡嗰啲主人翁就可以靠呢啲力爭上游。中學生活就係讀書咩!去津校讀唔使煩,唔使級1,級10夠未?
我贊成讀到就讀,始終呢類學校會培養出唔同特質嘅人,不過個細路會唔會唔開心就因人而異了。

ANChan59 發表於 17-2-17 15:30

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責, ...

陳Sir, 我當然明白,我當年一樣要搵外快去支持自己讀書(我地個年代十分普遍)。(香港)讀大學甚麼階層人仕都有,一般人唔會對大學有階級標籤,但中小學有分收學費及免費學校,感覺上容易被標籤,而且好似你所講唔少基層人仕亦未能理解學費減免箇中底蘊,所以審計處報告都反映出基層人仕普遍對直資學校既取向,閣下及其他零星箇案未能代表普遍性。教育局同各直資學校應該對呢類政策積極宣傳去釋除基層人仕對申請財務援助既疑慮。

讀大學申請grant / loan唔多唔少係學生自己既事,咁大個人己經需要對自己負責, ...

用SPCC做例子,我估嚇走唔少家長,600K收入,先係0%資助,仲係唔計房屋相關開支,可以話學校充滿関愛,亦可以帶來另類理解。又現實,真正去申請資助又有幾多學生??

但我都係認同都係以學生適合性為主要考慮點最好  ~~~

學費減免, 實際可以幫到幾多人?

以DBS計, 4人家庭全年可動用年收入29萬 (無記錯係可減去租金/供樓支出), 平均每月只有2.4萬左右係一家4口可以用..... 其實真係要好基層先符合"全免"既資格.

但去到咁基層既家庭, 坦明講, 大多數一見到學費就連諗都費事諗了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lawsonmoon 發表於 17-2-17 16:12
對,可能我真係潛意識不喜歡學校轉了做直資,行文間有種意境令人誤會。Sorie sorie.
另外申請 grant/loan  ...

My case is nearly 30+ years ago, grant and loan considered household income and my parents provided evidence and also guaranteed my repayment.

For my grant and loan application for U.K., you are right, I am accountable for everything. As my asset was limited and I got more in both G & L.
‹ 上一主題|下一主題