用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

人心籌算自己的道路,唯耶和華指引他的腳步。”呢句係阿女升中過程中令我有深刻體會。 千算萬算都唔輪到我打算! 我依家努力學習忍耐及等待這兩樣野, 等3月心儀幾間直資最後結果.

只是自己太執著, 心裏滿心不甘心, 因為自己為咗阿女備戰培基真係經年累月, 準備充足, 當日阿女面試完阿女如何信心滿滿講所有題目都識答, 仲不斷講好想好想讀培基,. 她鍾意培基鍾意到赤柱聖士提反及匯基(東九龍)如果收佢佢都唔讀, 就係鍾意讀培基, 但她在第一、二輪未被取錄. 我對上主有好多 why 的質問. 我仍在學習祂對我 why not 的教導, 自己現在仍在處理情緒中!

呢幾日自己係屋企不斷重覆睇呢條短片: 永不放棄 力克胡哲 正面能量https://www.youtube.com/watch?v=Sy6M655PyQs, 令我加添不少力氣再次站起來. 我理性上知道升中只不過人生中一個小關卡小事一樁不值得一哂, 但情感上我真係要自己去克服及處理負面情緒.

塞翁失馬 焉知非福, 說來容易. 但當事人如我正在經歷中, 唔好受的感覺是真實的, 是要面對的. 我相信兩個月後3月時, 當一切直資結果已成定局時我可以誇口我如何成功地考到… 但此刻的我, 直資未有好好 offer , 我在強忍內心強烈不安及心緒不寧, 在阿女面前又要假裝冷靜, 我仍努力學習克服面對中.

考直資, Band 1考唔到, 反而 B2卻考上了;  Band 1 連面試信都無, 反而 B2-B3 生卻考到了. 真心感受原來學校唔單止係睇成績及面試表現, 仲有好多好多唔知咩野原因會被取錄又或者不被取錄, 真的 "天曉得". 在此向後輩網友衷心叮囑一句: "世事無絕對", 唔好再講 B1 實考到實收, B2/B3 如何如何了!

以下的帖, 網友的遭遇令我有身同感受的難受. 賽事未完, 大家努力, 加油去跑去衝刺啊! 共勉之.

跟孩子們走過升中路https://www.edu-kingdom.com/foru ... tra=page%3D1&page=1
AABBCCabcabc123 #17 …..我都有申請培基, 但是連面試機會都沒有. 我囡囡二呈後老師評band 1, 我們非常失望. 為什麼連面試機會都沒有?

mckong#6 ……囡在校中排band2尾(去年這個時候家長日,我老公追問班主任,確認囡當時屬band3)… #1 囡囡被培基取錄了

培基
https://www.edu-kingdom.com/foru ... %B9%E5%9F%BA&page=2
洋蔥頭媽咪#32……..個人意見,培基以收1C-2A生為主,2A生亦不少,除非面試有差池或有其他因素,若以你囡成績收嘅機會相信極高……..(但事實是小女B1B-B1C, 面試時所有題目全部識, 但第一,二輪小女卻不被取錄落空了!)

想問band 3學生叩門有機會去港同?
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 08243&extra=&page=6
Charlotte_mom#110不善言辭嘅小朋友點都係蝕底。就算唔係港同咁活,學校多數都鐘意all round的多過書呆子。讀書掂ECA掂講野掂,掂晒!

mcl203#111你又講左其中一點係直資收生會睇既重點...

李國寶有 second in letter la!
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3407854
kachunma #2我有朋友個囡收到reject信(Band1组别既学生)

St. Paul's College
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 49518&extra=&page=2
232 #24識1個小朋友, 咩特異功能都冇, BAND 1尾, 英文好一般, 外表好MESSY呀媽唔理仔SPC 都收...... 其他同學O晒嘴

Eat_Sleep_Play #26我哋學校都係咁,排全級十幾無得in,排名低過佢的同學全部有得in…..

GHS 已出offer 信 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3419361&extra=page%3D1&page=2
isis_dad # 23 Waiting.....好失望...照計用學校上年過去參考/又係九龍城一線私小.....應該好大機會....

義氣仔女 #26 Dont worry 喎, 我女同你女同校, 上年入GH既學生中, 有d名次好後(超過級100), 最後都入左
除左睇成績外, 都要睇下咩特異功能既

isis_dad # 29 咁先失望,明明阿囡成績好一半都入唔到

BNTYA01  # 35 ..... 我女考全級頭1/2都waiting, 可能唔係名小學。

SSC VS 港大同學會 邊個好?https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3414702&extra=page%3D1
littlecath #3 阿仔運動型,學習band 2頭(自己估計)。兩間都申請咗運動獎學金,已經有SSC offer

Eat_Sleep_Play #8 Band 2頭咁快就已經有SSC offer,真犀利,我哋學校D band 1A嘅同學都未有消息

littlecath # 16 學業水平應該係b2。面試表現可能okay。阿仔話同校好多成績比佢好的都冇2nd in。我估面試表現都幾重要。我有幫佢train interview.

Sanmic  日成就一定更高.加油  發表於 17-2-14 10:23
loverlymama  看到你用心和愛為囡囡升中的預備,上天一定讓囡囡入到心儀的英中,加油!  發表於 17-2-1 14:02
sasa_suen  培基七月仲有叩門位,可以再試  發表於 17-2-1 13:27
   79    0    0    0

回覆 小時了了 的帖子

恭喜囡囡入到心儀學校,多謝你的無私分享

小時了了 發表於 18-10-10 11:02
做咩咁唔小心啊!

打咗赤提學校電話 Tel: 2813.0360 問, 老師講解辨法如下:

這個行動 又讓我看到人間有愛。

最緊要的就是⇒愛。

回覆樓主:

今日無端端 兩個仔補緊習 我在房中百無聊賴 是但click入個入咗嚟 , 小時了了...多謝你!

很感人, 有時真係要等上天, 給予前人的指示。 入到嚟 我學習到更多。

IloveJJ 發表於 18-10-11 09:34
好呀!謝謝你

任何一間,我都親身去交, 多啲留意微細, 你會發現到嘢。

如: 某校, 就算你交個profolio, 你會見到後面啲職員抽氣幾張重要的, 然後大部分 掉落紙皮箱, 如廢棄垃圾。 即係話 成績及面試……比較活動更重要。

有時見到啲學生,又可以吹水傾兩句。呢啲就係上天畀你嘅指示。

原來發覺我都有指示, 當日second in係該校活動日, 我哋一家三口, 畀某個同學, 捉住影咗張 即影即有相 ,捐錢救人的, 其他人顧住考試冇理佢。 我一家就停低 影咗張咁嘅相。 返屋企貼咗喺牆上面, 這是一張 我們interview過的學校 唯一有影低相留下紀念的。 結果就係呢間學校, 令我可以陪爸爸走埋最後一程。

IloveJJ 發表於 18-10-10 12:45
我未填呀!我想分幾次填,份表咁難填  即係只可填一次?
你竟然幫我打去問?我怕問呢啲唔好意思,所 ...

你最好臨近截止填,到時手上文件比較齊,我上年填表前,係預先響電腦做定一份Portfolio嘅種。咩狗屎垃圾資料都打哂落去先,之後填報名表就由個種copy and paste。其實赤提個表唔算煩,只係打所需資料,都冇叫你或者小朋友作文。你坐定定小心打,再三核對好至提交就可以了。

同埋我想多咀提提你,不論報邊間學校,都係抽時間自己親身去交安全D
8-)

IloveJJ 發表於 18-10-10 10:28
小時了了:
草根媽咪真係連申請表都唔識填。
我想問你,赤堤既網上申請表,係咪一填完submit咗就無得改架啦 ...

做咩咁唔小心啊!

打咗赤提學校電話 Tel: 2813.0360 問, 老師講解辨法如下:
1) Login 入返去 (入 login number及 密碼)  
2) 畫面有 3 格, 第1格係須知; 第2格係面試時間(稍後公佈); 第3格係就係妳輸入小朋友嘅 PDF file 資料
3) Print 第3格小朋友嘅 PDF file, 係 hardcopy 度用有顏色嘅原子筆改輸入錯咗嘅地方(不可以用塗改帶/液)
4) 修改咗嘅小朋友嘅 PDF hardcopy 文件+ 小朋友嘅學歷& 證書副本一齊郵寄/親身交赤提學校

IloveJJ, 加油, 等你仔仔 St Paul / 英皇好消息

b3410 發表於 18-3-3 00:16
其實會不會考慮港華,轉直資後希望重新追上了!

請問港華出年係咪轉直資,即今年讀緊P5的到時可以去考?

IloveJJ 發表於 18-3-3 00:13
都唔易抽,我哋B1人數多,一級8、90人B1,大約3人抽一個!
其實會不會考慮港華,轉直資後希望重新追上了!

IloveJJ 發表於 18-3-3 00:05
係呀!所以我申請SPC,不申請赤堤啦!赤堤學費對我一家來講太貴了,如果沒有資助的話。學你話齋,獎學金又 ...
赤提學費幾多?

IloveJJ 發表於 18-3-3 00:04
我哋會努力呀,但我都預咗大抽獎啦!我相信自有安排的。
你哋KC,QC咁係等抽啦。不過SPC如果有6年的獎學金,又可以一早知道結果。都是好選擇。

‹ 上一主題|下一主題