用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差可以點攪
樓主: bb鼠
go

數學差可以點攪 [複製鏈接]

回覆樓主:

其實所謂有時9 字頭,有時8 字頭意義唔係咁大。當然有媽媽在意分數係至關重大。

小學基礎數學,最緊要係數量慨念。但而家既數式化教法,好多時未明數量已經計好多。

明左數量慨念,加減乘除分數值樹甚至代數都唔係問題。

另一係要細路多習慣動腦筋。一係儘量唔好急於提供結果(無論跟數學有無關係), 二係多動腦筋遊戲,由最簡單開始,譬如啤牌遊戲。

bb鼠 發表於 17-1-23 10:20
問佢佢會識講出嚟,但通常落手做就另外一回事

唔明。

咩叫識講出來?

一步步做出來先睇到佢識唔識喎。

bb鼠 發表於 17-1-20 08:56
唉我女4科都有呢d大意嘢,有得抄抄錯
明明好簡單的,佢唔係直接諗
王家爸爸講得啱,我女慨念有問題,因為 ...

佢回答有咩慨念問題?

bbforever 發表於 17-1-21 23:39
數感弱…

其實大家講既數感,係指咩?

hoihoima 發表於 17-2-1 09:43
以我仔為例,數感十分弱,即是對數字的敏感度很低,數字與數字之間找不到連貫性。例如佢到了四年級,俾佢兩 ...

"佢兩個五位數比較大小,佢都會錯。有些算式可以前面和後面的計算先做(例如前面有個22,後面有個除以11,可以先做等於2),會快好多,但是佢會睇唔到,只會順住做,搞到運算變得好複雜又容易錯。"

這是否正正是未攪清楚 "數量 概念, 而太早視數學為處理數字和數式的處理?

hoihoima 發表於 17-2-1 19:18
我仔的幼稚園和小學課程都很注重理解和學習“數量”的概念,有點不明白做少了什麽。
...

相對的。可能數量慨念接觸(生活上的練習)不夠多,或者反過來做數字題過早太多,e.g. eyelevel

老實講,幼稚園有時都會教壞手。我細路K2 時跟我出去行走江湖,常幫計埋單俾錢找錢無問題,根本唔需要咩嘢借位概念,幾多次個位都係咁計。但後來學校教直式橫式,佢少少野都企係度,因為佢腦內唔係數量,而係畫面化既直式,所以計出來成日對錯位。

bobbob 發表於 17-2-2 16:24
即係平日計數無問題,學校教用算式運算反而唔理解?照計once理解咗數量概念無理由用算式反而唔明㗎 ...

問題係學校點教算式,個位十位百位咩意思,進位借位咩意思。如果當好似一個表格或者數式去教,係好難明。變成淨係對位借位。

好多細路問: 點解借左唔駛還。

另外係數量概念有幾堅固。十位即係十個一組,如此類推,而家細路少用現金,甚至少機會幫屋企買野,可能更難明。
‹ 上一主題|下一主題