用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 重學術訓練的直私小學
go

重學術訓練的直私小學 [複製鏈接]

近日EK提到重學術訓練的小學,有冇家長可分享下呢類學校提供什麼訓練去增強學術語文能力? 津校的重點訓練一般落在資優/拔尖/精英班培訓,收益只是一部份學生。請問重學術訓練的直私小學,對小朋友的學術訓練有乜特色?

2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

"津校的重點訓練一般落在資優/拔尖/精英班培訓"  
並不一定,其實資源多花响補底,SEN有額外funding,d錢唔可以放响資優/拔尖上
當然,你都可以話係落响一部份學生身上...

Yanamami  縱使如此,我总觉对SEN的支援成效不彰~  發表於 16-12-30 16:18
恐龍家

有冇留意近日有關spcc 的po,用家分享是重思考

MrBeast 發表於 16-12-30 16:32
有冇留意近日有關spcc 的po,用家分享是重思考

其實重思考,亦可引向更多操練,唔係點會咁多專教既補習社❓

所謂重思考訓練,亦係引向 官津vs直私龍 問題。

spcc一條龍,無左昇中,呈分等關卡,唔駛段段交數,可以由中學部牽頭訂下不同素質,一步步培養。

一條龍隨俗d講,係家長昇中唔駛煩。教育高大空d講,係更多時間有計劃培養。

現今制度下,一條龍絕大部份係直私。

回覆:重學術訓練的直私小學

謝謝回覆。我大仔剛讀緊一條龍直小,好快又要為細仔揾小學了,近日見有家長提到重學術的小學打好學術基礎的討論,所以都想了解多D。順帶ㄧ問,有冇邊類小朋友不適合讀活動教學小學? 因為兩個仔的性格,學習模式都很大分別。

回覆:小曳人 的帖子

其實Sen撥款,包括埋資優、補底嫁!

heisonmama 發表於 17-1-4 09:44
謝謝回覆。我大仔剛讀緊一條龍直小,好快又要為細仔揾小學了,近日見有家長提到重學術的小學打好學術基礎的 ...
重學術訓練, 唔代表被訓練既小朋友一定可以有好既基礎.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題