用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心 ...
go

真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心 [複製鏈接]

大家好.. 我想問如果有呢兩間幼稚園offer
你哋會點揀?! 有細妹跟尾.. 大囡性格文靜容易聽教.
多謝大家嘅意見

ps~ 兩間都係有am offer

4    0    0    0

St Clare

回覆:beaniecheng 的帖子

回覆樓主:

聖心

回覆樓主:

文靜學生適合St Clare's

今年收66人

如果係乖乖女,應該升小一定冇問題

不過st Clare's 小學係私校,收咗你不可大抽獎

2間都有「姐姐讀緊但晤收細妺」嘅case出現過,始終睇細女第時interview 表現

回覆:ballcat 的帖子

thanks!

回覆:monchichipapa 的帖子

thank you very much for your comment! super helpful!

回覆:真心請求意見!! St.Clare( 聖嘉勒) Vs SH 聖心

名氣一定係聖心好D, 升小亦有聖心好D, SC係講明" 最少收50%) , 但聖心一般都收得晒

聖心

千語mami 發表於 16-12-29 14:36
名氣一定係聖心好D, 升小亦有聖心好D, SC係講明" 最少收50%) , 但聖心一般都收得晒

...

正式講~
保留最少50% 小學學位俾幼稚園部學生。

其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosian 系列出名谷爆,所以我唔敢報

而聖心有私小同準小,正路收得晒聖心幼生,不過留意聖幼好像加左收生,共240人,收唔收得晒無人敢講

聖迦收66人,升小安全系數好高

另外,聖迦小八成升聖迦中,聖心兩間小學各自有無八成升到中學要留意(我唔知)

當然,banding同名氣一定係聖心高

若樓主兩個女都受谷而自己亦願意全力配合,又夠強心臟經歷爭小一既風浪,咁正路應該揀聖心

Yes, St Clare 今年只收66人,升小安全系數好高

回覆:babycatrina 的帖子

非常有見地

babycatrina    發表於 16-12-29 16:52

引用:其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosia

原帖由 babycatrina 於 16-12-29 發表
其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosian 系列出名谷爆,所以我唔敢報

而聖心有私小同準小,正路收得晒 ...
非常有見地

回覆:beaniecheng 的帖子

來年k1得2班,以前K1有4班,如女女乖乖,來年K1那年入小學應相對穩鎮。2間都是好學校,恭喜你。

引用:其實睇樓主想唔想勁谷小朋友,各間Cannosia

原帖由 babycatrina 於 16-12-29 發表

而聖心有私小同準小,正路收得晒 ...
好同意。名氣聖心一定高D,小學無banding, 我又唔信坊間排名。若睇埋中學,我幾年前揀,會看DSE成績。可能有人話無用,十多年後唔同世界,但大家咪又係依從幾廿年的名氣去揀;又可能你目標不只限於其直屬中學,但我是穩陣派。早幾年,DSE剛出幾年,好睇到邊間學校適應呢個轉變好D,邊間無咁好,這樣唔多唔少看到教學質素。

當然, 若手執聖心私幼來大抽獎實在係非常吸引!

係咪住11校網? 要考慮若大吉利是聖私唔收都要啱校網去抽聖心津小.

聖心小學教快一年

功利地計算:
聖心:高投資,中學B1A回報
聖嘉:中投資,中學B1B-C回報(有家長話近年由B1C升到B1B, 唔知係咪真)

高投資係由幼稚園開始要大量外補+同學同家長之間明明暗暗既競爭

咁多年既競爭下,聖心畢業生各方面(包括有禮、操行等)水平一定高

聖迦勒我預計係由幼稚園開始入既家長相對比較保守(不一定求學術到B1A), 因為校內升小升中競爭較小,可以專心應付學校要求的學業和發展興趣(非為升小一或升中),也比較容易發展友誼. 但"缺點"係環境相對較為"過度保護"(其實我認為呢個係優點), 但亦因為校內、外竸爭較低,除非學校好出力谷, 否則難上B1A.

聖心小學學業水平高, 如果到小六仲受谷的話升去其他學校似乎並不困難

聖迦英小,跟到的話, 就算學術水平唔太高, 超碼英文顧得掂,上其他英中應該無問題

可能有家長覺得我咁諗好怪獸, 但我揀龍校既出發點係為左減少升小、升中無謂既壓力,可以給小朋友專心發展能力、友誼和興趣,諗遠啲似乎係必需既.

祝福樓主!

回覆 yubaba 的帖子

同意,DSE係另一個故仔. 而且依家越來越多人出國升學, 英小仍有重要既優勝之處.

beaniecheng 發表於 16-12-28 22:31
大家好.. 我想問如果有呢兩間幼稚園offer
你哋會點揀?! 有細妹跟尾.. 大囡性格文靜容易聽教.
多謝大家嘅意 ...

聖心有得抽 抽到津校細妹唔駛再玩小一遊戲亦都唔駛擔心細妹入唔番聖幼 第二個小朋友性格會唔同,到時如有其他合適細妹幼稚園讀也可.
聖心收番細佬妹機會多過st clare
St Clare收左無得抽,連博津校都無得博,分分鐘細妹連幼稚園也入唔番.

又唔好講到聖心一定要外補 小朋友資質 家庭環境培育唔一定要外補的

雖然樓主無提供多些資料,兩個小朋友上私小經濟負擔,住咩net

輪彈性我投聖心一票進可供退可守.

babycatrina 發表於 16-12-29 17:09
當然, 若手執聖心私幼來大抽獎實在係非常吸引!

係咪住11校網? 要考慮若大吉利是聖私唔收都要啱校網去抽聖 ...

‹ 上一主題|下一主題