用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 澳洲數學比賽 AMC
go

澳洲數學比賽 AMC [複製鏈接]

呢間機構真係好唔掂, 我記得上年都有個post講過.

我10月時又係whatsapp+email問佢哋result進度, 全無反應, 之後我忍唔住直接send去澳洲問, 澳洲嗰面覆我話佢哋都聯絡唔到呢間機構..., 之後我11月尾再send email去澳洲問進度, 佢哋forward咗我個mail去呢間機構, 跟住香港就覆我mail了, 話已經收到result同certificate, 正在安排人手經學校分發.. 過兩日, 佢哋個網頁就話12月初會有result, 跟住就一路等到而家......

上返澳洲amc網頁睇, 發覺香港區director已經唔見了, 我好懷疑下年仲會唔會比呢間嘢搞.

還有的是, 澳洲網頁公佈咗全部的Prize Winner list, 即考得最好成績的學生名單:
http://www.amt.edu.au/wp-content/uploads/AMCPrizewinners2016.pdf

章太郎 發表於 16-12-21 18:01
嘩, 135滿分, 佢個 list 77都有得上榜, 咁我仔唔慌高分.. 張cert就算啦
能否上榜要視乎學生所在的年級及地區, 可能香港的參賽學生平均水準高, 所以見到香港要上榜唔係咁易, 要12x, 甚至13x先上到榜,

Aerosol_Ma 發表於 16-12-21 18:55
回覆 setom 的帖子

它們今年已經不再攪自己主辦的奧數比賽!所以好大問題。坦白講,它的專科學校有沒有人 ...
這機構大概是"學店"的level, 佢哋有幫d學校做上門奧數課程的, 我仔間學校以前都有搵呢間做, 不過近兩年唔知乜原因已經冇搵佢哋搞. 亞Q 啲諗, 佢哋唔搞自己的比賽可能係好事, 起碼家長唔洗等result,等獎狀獎牌等到爆血管

看來今年香港又係冇AMC了

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

呢間嘢要等半年(或以上)係閒閒地嘅事... 我記得上年佢哋搞嘅比賽, 成堆人攞特等獎, 直頭係大贈送!

回覆 lingling06 的帖子

官方同埋好多地方都係7月考的, 不過個別國家/地區可以根據不同情況揀9月考, 題目是一樣的

Sherry_mom 發表於 16-12-28 10:16
不過又有問題!我小朋友考2個level. 只有高level有結果!!! whatapp了它們. 等待中. 有冇家長同一情況?  ...
其實澳洲官方一早寫明, 唔建議一個學生考多過一個level, 原因係同一題目有機會在不同level出現, 學生變相可能gain advantage. 規則還寫明如考生考多過一份paper, 只會計最低分那份卷. 香港這機構完全沒有在章程提過這事, 唔知澳洲最後會如何處理.
http://www.amt.edu.au/mathematics/amc/amc-rules-and-conditions/

回覆 Sherry_mom 的帖子

我之前未曾參加過polyu搞的AMC ,但在這兒的post也聽說過安排都有點混亂,有人話試過報左名冇去考但最後竟然收到一張distinction certificate! 現衹希望這機構快D發cert,  了結件事, 然後下年會有間好的主辦機構接棒繼續搞

Unbelievable! 佢哋寄去你屋企定寄去學校?

你之前話考兩個level不過得一個有result,最後點算?

Anniemun 發表於 17-1-7 17:19
早幾年前考過,如考兩個level, 報名時有選擇邊張要cert, 因兩個level 會有相同題目。另外,如果全校得一個 ...
我今日都剛收到了, 是寄來我家的, 我兩名兒子讀同一學校但也寄到家中(而且是分開兩封信), 估計是不同機構有不同的辦事手法
‹ 上一主題|下一主題