用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 李嘉欣兒子入男小拔
樓主: Twinklecar
go

李嘉欣兒子入男小拔   [複製鏈接]

apcto 發表於 16-12-14 12:28
MCS同LS情意結大d

一間美國教会学校、一間法國教会学校……如果有情意结,都只係街坊既情意结。而且許氏家族及大美人又点会俾個仔去讀津校呢?

holemama 發表於 16-12-15 11:56
好難攞既獎?例如乜呢?唔好意思,幼稚園諗唔到可以有乜獎,thx

通常会係學術、音樂、視藝、朗誦等等既獎項,五歲人仔既體育獎項其實冇乜代表性。

adriantai 發表於 16-12-15 13:55
點解體育獎無乜用?易攞??其實我覺得5歲人仔乜奬都無意思。

幾歲人仔,我都唔認為任何獎會特別有用, 我阿仔當年都冇乜参加比賽為咗考学校。我既意思只係想話直私学校喺甄選學生嘅時候都會專注考學術、視藝嘅嘢,幾時有見過去直私会考游水跑步?而且幾歲人仔,身体發育有好大差異及變化,除非幾歲可以跑或游贏成年人,如果唔係既話,運動獎項意義唔大。

貝珠 發表於 16-12-15 22:41
DG有年考拍球
拍球只係考下小朋友手眼協調,坊間或學界亦無拍球比賽....不過其他商業幼兒教育機構可以考慮下搞番尐拍球比賽或證書班為左DGS要考拍球,實大把人報名參加。

回覆樓主:

国宝由幾歲開始就跳水跳足廿年,究竟对兒女既教育問題有幾多認識?阿松本身係叻仔,但身兼多職,又有幾多時間投放喺兒女教育既身上?况且,自己叻亦並非一定懂得教仔女。我相信阿松对兒女喺教育上嘅開支不少,喺佢囡女既個案就可證明使得多錢及資源,並非一定係靈丹妙药。

Jane1983 發表於 16-12-25 16:46
回覆 Soundervolt 的帖子

佢女的個案證明識投胎,真係好重要。

老土尐講,讀書並唔係只為咗揾錢謀生,知識仲要用嚟充實自己,講句說話都唔会低B。有錢人雖然唔使擔心兒女將來生活問题,所以佢地更加希望自己兒女可以抬起頭做人,可以比一般人學識淵博。我識一個富二代,成日好苦惱,唔想俾其他人喺背後話佢係二世祖。有時身為富二代要承受唔少世俗眼光既壓力或因為家庭背景而失去自由。

ACE2126    發表於 17-1-13 15:28

MC1128 發表於 16-12-25 18:33
有幾多時間投放喺兒女教育既身上?

佢今次真係自摑嘅完美示範,不過要全港幾代嘅人負上代價。

kenmay  我地平民的兒女要負代價咋, 佢D尊貴的兒女不用負代價架, 讀唔掂直資, 咪轉去讀國際, 老豆有實力   發表於 17-1-9 20:40

GetReal 發表於 17-1-18 10:00
一句講晒, 如果真係想讀好書, 唔入男拔絕對明智.  絕對無損失.  如果只想運動然後去外國讀書就無所謂.  但 ...

男拔係一間薈萃各式各樣精英嘅學校, 學校視學術、體育、視藝、音樂及其他才能都係一樣平等(讀書只係其中一種才能)。跟其他只著重學術成績嘅學校有些少唔同。 喺香港真正做到咁嘅學校只有男拔(女拔既學生係同時學術優異又有其他卓越才能)。要讀好書,男拔可以提供到優質資源俾著重學術成績嘅學生,所以仍然係一個好好既選擇。

sophiali_mama    發表於 17-1-20 17:45
‹ 上一主題|下一主題