用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直私係咪名幼著數?
樓主: pudog888
go

考直私係咪名幼著數?   [複製鏈接]

LinusYip 發表於 16-12-5 14:36
讀得名幼,通常有錢補習,
家境較好、媽媽不用工作,
多些接觸不同事物(如旅行),

你開頭講果幾樣真係唔多同意。補習? 增見識例子係旅行?!

貓后 發表於 16-12-5 13:22
死, 我後知後覺, 我冇讀名幼, 因為唔想佢細細個就讀書有壓力, 但又想同佢報直資小學, 咁咪冇機囉!:h ...

讀名幼唔一定有壓力。

回覆樓主:

同樣論題每年loop幾次。

名幼唔係得個名,當然係有歷史唔係講marketing成名幼果d.  歷史名幼有佢地本身既特點先行走江湖咁耐。

考小唔係靠課程深,幾多位加數,識唔識乘數表。所謂學術其實亦好生活既野。要跑出最重要有基本表達能力,閱讀習慣,學習態度,待人接物等。

名幼個名play in,  係叩門階段,因為有限人數call去面試。當然亦唔係純靠個名。師兄姐喺人地學校業績好,自然call人優先d.

fixedstar99 發表於 16-12-6 22:17
小女個case,除佐校內成績優異獎,其他獎項全部與語言同表達能力有關,普通話、廣東話、英文、校內、校外 ...
"用心栽培個小朋友"

以上係可圈可點, 各自表述.

不過唔少家長確係認為"上COURSE" 係栽培既一大部份... (EK 問CENTER PM 一大堆)

歷史名幼唔係得個名, 佢比"上COURSE" 重要得多. EK 明天既例子亦係名燈!

BTW, 有朋友隨口UP 話, 發覺爸爸參與度高既小朋友, 表現會好D...

目測周圍結果亦係相符.

fatchoibaby 發表於 16-12-7 17:56
請問就你所見,面試表現是否比獎狀重要(好多)?另外父母既工作/學歷背景重唔重要呢?
...

獎狀唔重要。獲取獎狀既過程,如果提昇到細路某種能力,重要。

serinac 發表於 16-12-7 18:31
其實樓主係點定義「名幼」呢?係取決於名氣還是校內課程?還是考入名直/私小的百分比?
...

名幼意義係collective喎。 如果無你講既野,好難成為歷史名幼。 只係marketing名幼而已。

陽光點的歌 發表於 16-12-9 20:03
因為爸爸教導方式較令小朋友舒服?

都係一般男女思維既差異。

男士系統d,  少d情緒化。

陽光點的歌  都係....我太太比較情緒化咁教...  發表於 16-12-10 11:35

pudog888 發表於 16-12-12 12:35
真係以為爸爸只陪仔去參觀乜館物館,玩多d就夠。。功課爸爸一向冇理。。。
...

爸爸帶去玩,去行山,陪踢波, 去博物館科學館都係好重要既參與。 輔導功課反而係其次。
‹ 上一主題|下一主題