用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一生好多功課
go

中一生好多功課 [複製鏈接]

This week my girl has 5 tests.........老師話知d學生, 各自出schedule, 撞哂期.  

esmehouse    發表於 16-12-9 08:49
王家爸爸    發表於 16-12-1 11:25

回覆樓主:

而家係講緊中一學生咗喎, 要慢慢做到十二點 , 當然小朋友性格,資質唔同 , 但肯定同中學嘅制度有關係啦。

我個女每晚十點半至十一點瞓覺 , 係非常幸福. 有同學做到十二點一點 , 今個星期5 個test,每個星期起碼有三至四個dictation quiz. 佢班主任就話覺得佢哋應該可以每日功課一小時做完..... 啲學校老師真係離曬地, 都唔知人間痛苦, 小學生功課 , 都好少1小時做完啦 .

咁樣train啲學生, 啲成績真係會好好咩.  定係其實不得其法呀, 只係鼓勵死做爛做.

mcl203 發表於 16-12-1 10:13
班主任既意思可能係佢果科可以一個鐘搞定~~~

係羅,可能有人思覺失調。

係家長見面 會 , 老師post張powerpoint 佢覺得中一嘅timetable:每日五點開始做功課,做一個鐘, 六點幾食飯, 七至八點 就家人和entertainment時間 , 八至十溫習, 十點沖涼, 準備上床睡覺.真係完美計劃囉.

王家爸爸 發表於 16-12-1 11:26
我估一係地區名校,一係邊緣學校,兩者都係想谷成績。

王家爸爸,我想請教你, 唔知你可唔可以答我呢 . 我細仔係你嘅仔嘅學弟 , 喺佢小學讀緊 . 請問初中讀書情況如何 ?你話都係課外活動多, 咁 功課, assignment, quiz , form test 次數合理嗎 ?

我叫我大女嘅情況咁, 我真係有啲驚驚

many thanks

austism 發表於 17-1-7 09:29
我女讀band1A中學,我仔讀band1B, 全部傳統名中,冇乜功課喎.......!

越名越冇功課,但佢地d學生又因為能 ...

咁我 聽返嚟 啲超級名校 ,又真係冇咁多功課 。唔知係咪因為啲學生實在太叻,學校都唔需要催谷。
‹ 上一主題|下一主題