用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 CAC評估結果
go

[過動] CAC評估結果 [複製鏈接]

請問cac既評估系咪準架? 小朋友3歲評估左,話好正常,結果系比實齡超一年,不過昵2個鐘就真系好合作,好定,醫生話系超級乖既小朋友(我都o嘴),因為平時一定唔系甘,活躍d, 專注力同耐性差d。身邊d人見到都覺得太過好動,無時停,有時d電多到放唔晒。可以7點起身,返左學,如果下午出街,可以唔訓,到夜晚10點訓。搭車一系口唔停,手唔停或者腳唔停。就算唔系好明顯嗰隻,我都系覺得有d輕微。

1    0    0    0

我都相信會有偏差, adhd唔可以靠驗血或其他可以界定有定冇。我仔都會係屋企同學校都是好大分別。 評估當日心情好, 好合作, 報告有偏差唔出奇。 不過又唔太需要執著個REPORT,  如果唔太影響日常生活社交同成績, 就算係ADHD都無需要太特別去跟進及治療。

wendyb1121 發表於 16-11-25 00:01
請問cac既評估系咪準架? 小朋友3歲評估左,話好正常,結果系比實齡超一年,不過昵2個鐘就真系好合作,好定 ...

樓主,你形容嗰D情況真係好平常的小朋友,只得3歲,當然無時停,無時停唔緊要架,又未係破壞同危險野,出街唔瞓好正常,我仔未夠兩歲,平日已經要迫先瞓到晏覺,過咗兩歲已經迫都迫唔到,你小朋友3歲去見醫生已經識乖乖收斂去合作,點會唔係乖嘅表現,樓主你不用太擔心。我仔4歲時去CAC,四圍走,房門都入唔到,要姑娘同我一齊拖佢入去。
你慢慢再觀察下你小朋友先啦!有問題的話,學校老師都會出聲。
‹ 上一主題|下一主題