用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 伴讀
go

伴讀 [複製鏈接]

咁現時認到什麼字?

wigg 發表於 16-11-22 09:18
只會認學校教嘅字,仲要係轉個頭喺其他地方再見返個字佢都未必會認得!
...
咁大小一二三、自己名認到ma?

wigg 發表於 16-11-22 11:41
呢啲都認到,但成日出現嘅字如「你」、「他」、「去」、「到」、「是」呢啲,其實一篇文實有!就真係睇極 ...
我覺得你可先試下在日常生活常見到物件相關的詞彙,如人、水、火、山、日、月、心etc,這些字的型和物件也相似,比較易記和associate 到個meaning,記到後再用部首和部件教小朋友記深d的字

⋯要牢記到簡單的字後才再慢慢加,加得太快小朋友有可能會confused。伴讀可parallel 做,小朋友ready 自然會自己睇,你家人沒說錯的,太緊張和急只會弄巧反絕,得不償失

freshrose 發表於 16-11-22 17:33
你要開始習慣一下, 我地每晚係食完飯就開始讀, 最初佢都有D 唔配合, 又未至於抗拒, 如果唔讀咪唔好玩, 唔 ...
我就唔會associate獎勵with result.  可能會培養到責任心但培養唔到閱讀興趣,真的有興趣的,食飯all c 都會自動攞本書來看

little_yolky  係!要全面禁止至唔睇。  發表於 16-11-23 13:08

Felix223 發表於 16-11-22 15:09
我最近改了用一個方法, 因阿仔喜歡路牌, 而家`出街見到D 路牌上的字教佢認. ;慢慢來. ...
我都用過這招,效果也不錯
‹ 上一主題|下一主題