用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 16-11-18 11:56
我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作 ...
我好明白你感受,因我小朋友考幼稚園時戰況慘烈,甚至在面試時曾有老師當面說踩我小朋友,話佢係特別差﹗我到現在仍印象深刻﹗

小朋友開竅的時間不同,長處亦不同,可能遲下叩門插班、甚至升中、公開試時佢會豐收呢?最緊要家長唔好因為其他人的睇法而睇低甚至放棄佢,繼續俾心機因材施教。每個小朋友的潛能都很大,差別只在於我們能否讓他盡展所長。你要加油呀﹗

thousandtwinkle    發表於 16-11-19 10:50
自強不息 厚德載物

shui_sum 發表於 16-11-18 14:56
可以開個幼稚園名嗎?? 我要blacklist 間幼稚園, 太過份!!!!

我其實會同自己講.佢哋唔收自己小朋友係佢哋 ...
係一間開名與否都多人追捧的學校,相信是個別操守問題。
只係想叫樓主CHEER UP,繼續俾心機教小朋友,父母才是子女最好的老師;也許小朋友要有今天的經歷,他日才能結出豐碩的果實;我相信每個小朋友自有其獨特的潛能,我們只要盡心栽培,教曉他如何抵禦風雨,耐心等待小幼苗茁壯成長就足夠。

thousandtwinkle    發表於 16-11-19 10:53
Chirley    發表於 16-11-18 15:54
自強不息 厚德載物

retriever 發表於 16-11-18 23:40
"那含淚播種的人,必含笑獲享收成"

現在才剛起步,一切言之尚早,期待這一天來臨!共勉之~

‹ 上一主題|下一主題