用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 新校長上場後有何改變?
go

新校長上場後有何改變? [複製鏈接]

引用:想請教用家,轉了校長後有感覺學校的方向有

原帖由 牛仔小怡 於 16-11-17 發表
想請教用家,轉了校長後有感覺學校的方向有改變嗎? 聽說比以前多了功課,小朋友感吃力嗎?希望能有用家分 ...
小朋友今年P1,無比較,唔覺多功課。一日1-3樣功課,但有啲唔需要第二日交

引用:Quote:jeffreyswd+發表於+16-11-17+11:15+

原帖由 牛仔小怡 於 16-11-17 發表
多謝回覆,功課不多但請問功課是一些有質量的學習活動嗎?例如要花時間去準備presentation/ project 之類。 ...
學校無乜抄寫囉,有啲功課都要大人一齊諗先做到。Show and tell 至今做過2次,另外IS交過小模型,stem要幫佢收集材料比佢係學校整野,今次整迷宮,上次整船,欣賞老師出通告叫家長只需幫收集材料,唔需要幫小朋友做,希望佢地自己帶原料返學校,發揮自己既創意同埋自己解難

引用:朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都

原帖由 catdonut 於 17-01-14 發表
朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都完全唔理,老師又冇咩交代下小朋友有咩要留意等等

...
成日唔交功課,家長都唔理?
朋友仔同我自己小朋友都讀緊,唔交功課,老師會話wo!

引用:Quote:reneemama0118+發表於+17-1-19+09:37

原帖由 tonyjaababy 於 17-01-20 發表
朋友囡今年讀緊! 話非常多嘢做,功課,默書,評估,show and tell, project不停咁做 ! 朋友話校長講佢地投 ...
佢係小一生? 我小朋友小一,唔覺好多野做wo! 上學期係勁得閒,下學期只係比上學期多左少少功課,同默書密左(但每次只係一句加幾隻字~)show and tell到今日做左2次,黎緊2月第3次。LA新聞分享2次,project IS 1次,stem 2次(小朋友係學校自己做)。

‹ 上一主題|下一主題