用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統私校 vs 英文直資
樓主: bobo_2014
go

傳統私校 vs 英文直資   [複製鏈接]

bobo_2014 發表於 16-11-15 18:37
回覆 MrBeast 的帖子

我會去註冊其中一間私小其實我嘅問題係之前我一直想讀的直資冇offer, 但竟然考到2間 ...
大部分人來說,小一這遊戲是學校揀人,不是人人可以揀到心儀小學,不過既然有first round offer,我會tend to think 學校認為你小朋友適合學校。若今天你有心儀offer, 理應會take,咁6月有得再考的話,點解唔試下?至於是否你想像中咁合適,你有幾個月去find out.
另外提一提返學路程和時間都是一個考慮因素,不要忽略它的重要性。

回覆 fatchoibaby 的帖子

估中, 你係咪再考6月個次?我未決定考唔考,本來我都一心讀直資唔想讀,但朋友個個都話禮賢好
我同你一樣,第時打算去外國升讀大學,所以想避開填鴨式教育

大家同區人,圓玄我仔second in止步,我亦有禮賢offer,你又唔好唸到圓玄禁神啦!個間未有耐去到世界接軌呀!

回覆 MrBeast 的帖子

Thanks,你嘅意見好好,我忽略左仲有幾個月比我去觀察間學校,我真係要去了解多d

回覆 donaldjack 的帖子

同區人你好!你係咪選定禮賢?6月會唔會再考圓玄?
圓玄我又唔覺得佢好勁升中又唔算好好,不過佢嘅課程聽番來都唔錯,同傳統學校相比係另一種學校

回覆 babysoon 的帖子

你小朋友好叻, 如有CKY我肯定會讀我之後仲有2間私小應該唔去考了,其它直資已止步

回覆 bobo_2014 的帖子

會要禮賢!圓玄出年6月可能會再報,再報原因只有一個......近,但你真係要了解吓圓玄先,佢地seminer 同真實有D分別,不要盡信校長所講嘢!

回覆 donaldjack 的帖子

我都會要左禮賢先可否講下圓玄真實同Seminar有邊方面唔同? 我最近就聽人講學校谷過以前唔係想像中咁愉快了

bobo_2014 發表於 16-11-15 16:25
真心求請教,讀EMI直資小學,行雙班主任活動教學,標榜高階思維嘅直資學校, 讀完小學出來的小朋友嘅思考, ...

我認識讀玄園的小朋友(p2-p4), 未見有人有你講的特質出現,同傳統學校小朋友差不多。至於英文,是有進步,但未至於神速。

但重點是你未有 offer, 再深入了解一下玄園,明年 6 月再決定是否要再考,有 offer 後再煩吧!

Which school put your child on the waiting list apart from圓玄?Is it Lutheran Academy? If yes, it may be more suitable because it is an IB world school and you said 本人較注重小朋友所學的是否能跟世界接軌

teambuilder 發表於 16-11-15 18:48
黎緊仲有宣道同九小,到時你可能會鐘意九小多過禮賢?況且你都一定留禮賢先,咪食住等,冇問題的。 ...

如果有九小offer,再與圓玄小學比較,大家又點睇?

回覆 gwenmother 的帖子

我仲有李宗德waiting
我冇報 Lutheran Academy因為佢好貴而且唔知佢IB辦成點, 暫時口碑一般好奇怪我小朋友其實係好活潑, 唔知點解易考d既直資全部waiting, 反而難考的傳統私校會收, 我到而家都諗唔明

真心求請教,讀EMI直資小學,行雙班主任活動教學,標榜高階思維嘅直資學校, 讀完小學出來的小朋友嘅思考, ...
"跟世界接軌", 我以為睇緊電訊廣告.  

三年前, 圓玄得600人考, 突然間変得咁神? 小學就同世界接軌, 中學要向火星接軌呀!

6月再考圓玄吧, 雖然圓玄只是一間地區直資同IB個種又唔同,係屯門要揾一間語境好又活動教學嘅學校實在好難
我明白你對傳統教學嘅擔憂,而家個個都話要有思考力,傳統教學模式係直接灌輸知識,活動教學係多思考一些
而家d中學都唔係死讀書,係需要思考

禮賢我就覺得唔太值得去讀,學費+車錢+坐車時間付出大,而且間學校不是神校或龍校
除非大抽獎抽得差,圓玄又唔收先讀(當作backup)

既然圓小未有offer就無謂花太多時間去比較兩者。

我都唔同意住屯門出去讀禮賢,所花的時間實在太多,不值得!升小面試只係一個配對遊戲,又講下緣份,未必圓小不揀你是你小朋友差,又不認同禮賢德雅會比圓小難入。
每間學校都有其特色之處,但最重要還要看小朋友本身的資質和努力,家長背後的support!現階段先take offer再等六月再算,可能到時你又有另一番體會。

Mchacha 發表於 16-11-16 01:49
我都唔同意住屯門出去讀禮賢,所花的時間實在太多,不值得!升小面試只係一個配對遊戲,又講下緣份,未必圓 ...

真心請教有哪些小學值得出去讀呢?

其實你認為要跟世界接軌,需要咩條件同能力呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

既然想就6月再考,真係考到咪還左自己一個心願,唔得都no regret啦!可能學校真係覺唔唔合適,禮賢都係好好的學校;唔駛煩大抽獎已經好好

hkpapa852 發表於 16-11-16 08:38
其實你認為要跟世界接軌,需要咩條件同能力呢?

我認為最緊要有良好品格,很好溝通能力英普是必須要好,其次是靈活嘅思考能力及判斷力,還要有創意不能死板
以上條件都是直資學校嘅賣點,但對實際教學效果有保留
傳統教學始終是最有可能取得高分及入大學

高人請指點一下,我小朋友是比較活潑,本來覺得直資適合,奈何收嘅都是傳統私校,我而家真係冇乜方向,先多謝你嘅意見

hppa  不能盲目直資...  發表於 16-11-17 00:22
‹ 上一主題|下一主題