用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 私立學校和國際學校的分別?
go

私立學校和國際學校的分別?   [複製鏈接]

想請教私立學校和國際學校的分別?
我見有部份私立學校用非本地課程,好似弘立,維多利亞,YMCA, HKAA
   8    0    1    0

咁即係話,只要間私校用國際課程,其實分別不太大?

因為女兒今年K2,有兩間私小已經收了她,另外她學校的小學和另一間國際學校,也好大機會會收她,所以好難選擇

其實女兒近呢一年先開始講野!仲係一個bb.
有私校收佢係因為第一間,我係教職員,第二間,新校。
好大機會會收的另一間私校,係因為過往,都收番8-9成佢地幼稚園的學生。
而另一間國際學校,我2年前買了公司債券,會有優先權

全部都同阿女的能力冇關係的。

ICA 係私校行國際課程,但school tour 時,個副校長話大約7成人都擁有外國passport .

所以我才分不淸楚,私校和國際學校的分別。

poonseelai 發表於 16-11-6 10:18
我講70%比例是教署指引,孩子在香港出生但因父母有外國護照,是否local? 每間學校有不同界定(界定多數有利 ...
明白。咁即係冇咩大分別!只係show 比家長睇時,大部分有外國passport, 當show 比edb睇時,多數在香港出世😉

callmebabe 發表於 16-11-7 19:51
副校主動講呢樣野?
係,係個power point 入面。

因為我買了債卷的國際學校,要明年2,3月才面試。而又唔係100%收佢。
其他學校,最遲12月面試,如果收,2,3月前就要交留位費。
所以好難選擇比阿女讀咩學校。我們打算等她中學時,比佢去外國讀書。

依家就快4歲,一句中文都唔肯講,所以,已經預左佢會變鬼妹仔。

Choochootrain 發表於 16-11-8 00:28
只係4yrs old...如果你堅持只用廣東話同佢溝通,我唔信佢成年都講唔到廣東話囉...
...
因為佢2歲時,語言慢左年幾,我地當時只可以選擇一種語言。佢讀國際幼稚園,全班小朋友同老師也只講英文,工人姐姐也唔識廣東話。

直到3歳後,先肯講小小野。

所以,只要佢肯出聲,已經好好。暫時唔會push佢講第二種語言住。

‹ 上一主題|下一主題