用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 龍幼的競爭力
樓主: wesbrown
go

龍幼的競爭力 [複製鏈接]

回覆 hha 的帖子

聖幼入6個女拔,1個co ed, 算不算多呢?

wesbrown 發表於 16-10-31 15:44
睇過龍幼的K班果本, 其實幾淺易, 若中途不能上K, 其實競爭力是否好弱?

放棄九龍塘四大名幼或學之園的OFFE ...

其實要睇你喜愛邊間小學,如果間龍小並非你所愛,入龍幼只為有back up,下如讀你心目中的神K,準備好小朋友去考心儀小學。如果有龍小是你首選,該龍幼是你不二之選。

caca316 發表於 16-11-2 19:43
回覆 hha 的帖子

聖心唔係cckg咁神,又係學券幼稚園,我覺得算多!

如果以比例計,好似SC嗰d大校約八百個畢業生,大約要有26個入dgjs,點計都唔係差啩!

我用呢個例子,係想講龍幼都一樣可以有競爭力,都一樣可以考到神校; 而嗰d普普通通嘅學生,就有自己小學做backup,進可攻、退可守!

回覆:龍幼的競爭力

我囝就係從名幼跳去讀龍幼,而家姐係讀名幼的的例子。冇錯,龍幼課程相對名幼淺易,冇教得咁快。因為佢主要目的係培養小朋友對學習嘅興趣、自理、德育,而唔係一味沖沖沖去追面試技巧/題目。而呢啲其實對升到小學嚟講都好重要。但最主要我嘅原因,係因為小朋友嘅性格同能力。我知道家姐學習能力較高,出去考小學應該冇問題。所以我一心想佢讀直私小學,但咁樣細佬一定冇得跟尾。而細佬就需要多啲時間去學習先能掌握得好,跟家姐讀名幼一定辛苦。所以我就揀龍幼俾佢讀,自己知道佢邊啲可以pick up 好啲再train 吓佢,邊啲pick up 得冇咁好就幫佢一把。因此,讀邊間學校真係好睇小朋友性格同能力。唔掂嘅1,去讀名幼一樣唔掂。掂嘅,就算讀淺易嘅學校,自己再幫佢一下,一樣出類拔萃。

引用:Quote:caca316+發表於+16-11-2+19:43+ 回覆

原帖由 hha 於 16-11-02 發表
聖心唔係cckg咁神,又係學券幼稚園,我覺得算多!

如果以比例計,好似SC嗰d大校約八百個畢業生,大約要有 ...
以聖幼每年只有180畢業生計,比例相若

回覆:mannitol 的帖子

好多龍幼生考p1都考得好好。小朋友係叻,讀任何學校也出類拔萃。反之,如小朋友暫時未開竅,讀龍幼會多一份保障

keep-calm 發表於 16-11-1 11:12
去小學板睇睇,考小學「競爭力」除了學術,態度禮貌待人接物亦非常非常重要,唔少「神校」學術考得唔深,要 ...

認同。
LH既校長由PN到而家K2都成日叫我地一定要著重小朋友徳育,因為所有名小都一定會睇小朋友既德育。interview時識飛,冇禮貌學校都唔會收。

caca316 發表於 16-11-2 19:43
回覆 hha 的帖子

比例當然高

引用:Quote:mannitol+發表於+16-11-3+09:12+ 我

原帖由 AnnieSammy 於 16-11-03 發表
可否分享下家姐小一考成点?
有時名幼 同龍幼 真難揀……
其實佢只係有3間offer。現在讀直升中學的女私校。

mannitol 發表於 16-11-3 13:28
其實佢只係有3間offer。現在讀直升中學的女私校。

女拔?

個人覺得考小一其實同你讀邊間幼稚園係冇咩太多關係....最終都係要睇家長自己點培養小朋友。

以上類似既講法係2-3年前我仔未考一前,我成日見到前人係EK依度講既,唔考過唔知,依句說話好真!

阿仔係今年應屆考小一,身邊好多朋友仔女都係應屆考小一
我仔讀龍校,其他朋友多算係九龍塘啲名幼
不同家庭既教養方法,會影響到小朋友考小一有唔同結果
有朋友讀名幼但考小一成績一般,多算係新派學校既offers
另外有啲阿媽進取啲既,教養ok, 仔女好有禮貌又醒既,就有唔少神校second in.

結論係真係睇家長點教點培養。

咁如果只論學術,龍校既程度確實係容易過冇龍既名幼既....
所以如果想出去考其他小學既龍幼生好多都有另外進補或阿媽自己教。
不過就算名幼啲野幾深或教得幾多,學到幾多野,都係個句,要睇家長有冇跟進...

所以我會覺得龍幼比冇龍既幼稚園,優勝既係,對家長黎講係考小一時冇咁大壓力,而唔係學術上既優勢。
而學術上,冇咩邊間幼稚園有優勢,因為係睇家長跟唔跟進。
反而幼稚園生活對小朋友既影響係品德培養、或校風,如果品德唔掂、冇禮貌,考小一時應該會唔多好...(不過家長身教對小朋友既品德培育更重要,始終對住父母既時間最多)

結論係:個人認為揀幼稚園時唔洗太睇學術。你要學術好谷?好谷個啲多數係家長自己在校外谷..

Soming  AGREE!!! 很有見地~  發表於 17-1-20 12:13

引用:+本帖最後由+Chanhana+於+16-11-6+02:14+編

原帖由 Chanhana 於 16-11-06 發表

個人覺得考小一其實同你讀邊間幼稚園係冇咩太多關係....最 ...
好同意,尤其你個結論:「揀幼稚園時唔洗太睇學術。你要學術好谷?好谷個啲多數係家長自己在校外谷」;眼見身邊獲多個offers 的小朋友多是因為父母支援充足(伴讀、身教、自己操學術練習、安排外補、哉培體藝⋯etc)

Soming  AGREE!!! 很有見地~ 父母影響最大~  發表於 17-1-20 12:13
‹ 上一主題|下一主題