用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 生於亂世,有「谷」的責任。
樓主: 宏心
go

生於亂世,有「谷」的責任。   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-26 08:51
似乎你唔明白咩係"重視客戶服務"

簡單一點, 係收錢既學校, 家長就係學校既客戶, 重視客戶服務, 即係學校重 ...

呢個就係兩難既位。要講理念,又要回應家長既要求,all in all係要生存到。

傳統名校有叫座力,魅力領導有信仰(家長) 。。。

沒有以上兩樣,學校走下去不易。

回覆樓主:

Felix223 發表於 16-10-25 12:32
可能"羊群心態", 眼見身邊大部分家長都為小朋友每星期填滿晒不同類型學術, 興趣班. 不停狂谷?! 曾經問自己 ...

認同。家長的教學教導態度好重要,我一直的方向是小孩要自然輕鬆學習,有禮有愛心,不想為考小一或未來考試拿高分催谷學習。仲有伴讀閱讀不是為了認字考小一,我告訴小朋友墮入故事角色,幻想自己入了個故事,希望培養他一生可以與書為伴。周末一定要玩,不是為了放portfolio 去museum or art gallery or hiking.  我小孩冇證書冇奬狀,冇唱歌朗誦,冇上面試班,只上屋企附近游水畫畫加phonics, 我是上班一族。小孩今年考小一, 有一線學校已有second in 或3rd in或offer.  我不是想炫耀,也不是離地,只是想告訴大家學習可以輕鬆,不要為了利益影響小孩的一生態度。

引用:Quote:Felix223+發表於+16-10-25+12:32+ 可

原帖由 Pigmama1012 於 16-10-27 發表
認同。家長的教學教導態度好重要,我一直的方向是小孩要自然輕鬆學習,有禮有愛心,不想為考小一或未來考 ...
  學習應該輕鬆愉快!

回覆樓主:

retriever會唔會到呀仔昇小學, 你又不捨呀仔大得快?發表於 28 分鐘前

@ retriever,
邊個父母會捨得? 所以要更加珍惜現時可以多親子時間, 又咁講,我自己由小到大比較獨立, 所以更認為男孩子應學懂, 呢個世界無嘢係唔得? 唔付出就咩都唔得. 唔試過點知? 將來作為家長都要學憧放手比仔女自己自主.

引用:+本帖最後由+Felix223+於+16-10-27+13:30+

原帖由 Felix223 於 16-10-27 發表

retriever會唔會到呀仔昇小學, 你又不捨呀仔大得快?發表於 ...
放手,連升中買乜書包好,使唔使帶水樽,仲係經父母安排

Felix223   吓!  發表於 16-10-27 14:46
‹ 上一主題|下一主題