用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想插班ESF
樓主: kaatt
go

想插班ESF   [複製鏈接]

Kittybama 發表於 16-11-1 18:47
我囝囝英文一般對答尚可,但閲讀及書寫還未算正式開始,數學只懂個位加減,請問考ESF Year 1 機會大嗎? ...

我小朋友前兩個月剛完成Y1面試。ESF Y1 係完全唔會考學術,包括數學或任何讀寫。副校或老師只會要求小朋友用英文接收及完成指令。如果英語溝通無問題,個性開朗活潑主動獨立,一般面試不會fail... 但大前提係要有面試嘅機會。

Kittybama 發表於 16-11-1 19:25
Thanks!
那麼我相信囝囝應該沒有問題,除非當日有病閙情緒而失準,問題是能否有面試機會,囝囝持英國護照, ...

如果無任何priority, 面試機會其實真係by luck.. 聽過有外國護照但無priority嘅小朋友都可以由報Y1等到Y4/Y5先有得面試;亦有小朋友無priority兼持HK passport但Y1已抽中面試。所以真係好難講!但我個人認為俾NR唔值,因為如果有恆心排,四五年都應該點都排到,之後仍可直上中學。呢幾年一路讀住其他IS一路排都可以!

所以一定要讀住IS嚟等,keep住英文程度,咁喺嗰幾年當然最好要喺寫作能力方面盡量提升,呢樣係考咩IS插班都一定要具備嘅條件。至於轉校,如果一心諗住一條龍同其他同學一齊升上中學,我認為事前同小朋友做足心理準備,其實只係轉一次都唔係太影響佢哋。一次半次,人生總要學會面對轉變同適應新環境嘅!

Kittybama 發表於 16-11-1 20:50
你說的也有道理,不過,50萬對我來說也不是小數目,夠買部BMW 5 series,所以要認真想清楚。
如果用50萬又 ...

NR個玩法係先俾5萬,fail咗嘅話會退返5萬俾你。如果面試成功又留位就俾埋另外45萬,俾完後如果放棄offer都唔會攞得返50萬。另外如果收咗要留位,係要俾多$38000 (or $50000 for RC/DC) capital levy on top of $500,000

Kittybama 發表於 16-11-1 22:19
基本上我是負擔得起國際學校的學費及debenture,只是認為ESF要花50萬但non-refundable好似有點不值,而最 ...

如果target ESF, 其實大可真的一路讀住其他相對易入一啲嘅IS一路等,現階段小學唔駛太在意學校係唔係最優質,只需keep住英文寫作水平就一定排到面試機會。至於邊間可以考慮我就唔俾意見,免得得罪任何人,咁一定有一啲IS小學係比較易入嘅,可以去爬吓文。而學樓上咁講,再向高望嘅話可以試CIS GSIS HKIS...

applebot 發表於 16-11-1 23:27
HKIS? VSA?
我唔係住港島,所以唔識港島有幾多好過ESF啲國際學校,請指教。

VSA只收維幼畢業生或者debenture holders, 唔收外校生。而最大問題係佢哋呢幾年已經無再推出新嘅debenture!如果要買就要經二手市場,聞説之前最高峰期炒至1.5-2.5M,最怕到自己畢業要轉手時個價位去唔去得返咁高。

Choochootrain 發表於 16-11-1 23:56
VSA 唔係 IS 黎....

知道,但除咗Student mix, 其餘軟件硬件上絕對有相同嘅功能.. 雖然佢係私校,但已經CIS accredited, 所以其實和IS無異

Kittybama 發表於 16-11-2 09:21
這不失為一個好的策略,尢其是現在末知囝仔跟其他同齡小朋友的實力比較如何,是沒把握能考上比ESF入學要求 ...

個人認為ICA係一個不錯的選擇!課程豐富有要求,非常重視閲讀,校長老師非常有愛心,校風純撲。只係未有中學所以好多學生都target Y4/Y5轉去其他一條龍IS... 希望ICA中學快快落實,相信到時一定非常受歡迎

Kittybama  Thanks  發表於 16-11-2 09:37

torunpoland 發表於 16-11-2 15:19
If not the most important, student mix is a very important part in my definition of a genuine inter ...

same here, student mix is one of the reasons for us to give up VSA for ESF (my child was from Vic)

hkparent 發表於 16-11-2 16:44
But mind that ESF schools in Kowloon and NT have too many hk locals. Those on the hk side have bette ...

my girl is now in Island side ESF, I would say around 1/3 local, 1/3 from other Asian countries, 1/3 Caucasians.. pretty satisfied with the mix :)

Kittybama 發表於 16-11-4 18:04
我反而不喜歡全程行IB,我比較喜歡小學及中學跟英國學制,直到Year 11先考IGCSE,然後最後兩年行 IBD到Year  ...

要留意ESF好快全線轉做IB一條龍喇!

LuckySesame 發表於 17-1-9 09:09
This is weirdness at play again... You do know in Western countries, where English is the native lan ...

the way you define a "better school" is different from mine, no point to be offensive..
‹ 上一主題|下一主題