用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝中學收生要求
樓主: kat.tao
go

體藝中學收生要求   [複製鏈接]

回覆 miriam 的帖子

體藝係唔係用普通中學一樣, 都有正常唔同學科, 但會著重埋training?

kat.tao 發表於 16-10-16 02:54
大家有冇聽聞過體藝會主動聯絡學界體育成績優異的學生?
應該唔會,我仔係校隊成員,今年有d主將離開左,佢同領隊老師傾開,問老師,會唔會考慮邀請其他學校,呢方面較出色的學生入讀體藝,老師明確表示,體藝從來唔會邀請人入讀,學生有興趣,可自己報考

kayi0556 發表於 16-10-18 09:52
回覆 miriam 的帖子

體藝係唔係用普通中學一樣, 都有正常唔同學科, 但會著重埋training? ...
體藝其實同其他文法中學係一樣,而且近年更加著重學術成績,只係學術以外,加強培訓一d對體育運動同藝術有興趣同天份既學生,絕對有正常學科,一樣要考DSE

回覆 k_wong7 的帖子

謝謝解答

想問一下, 由於體藝是自行收生, 但結果都是放磅那天才知道, 那麼, 是否如果直資收了, 但都不能註冊,否則體藝的位當自動放棄? 謝謝!

咁係咪要小朋友响體育或VA 有出色表現/成績先會收呢?

VALERIEBB 發表於 16-10-26 11:47
想問一下, 由於體藝是自行收生, 但結果都是放磅那天才知道, 那麼, 是否如果直資收了, 但都不能註冊,否則體 ...

早2個星期九龍城中學展覽會,體藝有擺counter, 我記得當時老師話同其他一樣,如果已選直資就會自動放棄體藝同政府派位

BabyCannan 發表於 16-10-26 12:29
咁係咪要小朋友响體育或VA 有出色表現/成績先會收呢?

係申請人當中,以敎署既成績黎排位,㨂前果一批黎做skill test (sport / VA)

醒目開學勳章 王國長老

VALERIEBB 發表於 16-10-26 11:47
想問一下, 由於體藝是自行收生, 但結果都是放磅那天才知道, 那麼, 是否如果直資收了, 但都不能註冊,否則體 ...
只要接受直資 offer, 體藝 & 自行 & 大抽獎等於全部放棄.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

emibaby 發表於 16-10-26 12:45

早2個星期九龍城中學展覽會,體藝有擺counter, 我記得當時 ...
直資會係 4 月某日將已註冊學生名單交畀教署, 教署會依據資料抽走申請左體藝 & 自行 & 大抽獎既學生, 好彩地自行同體藝都有 offer 都變左無機會.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

重要既事要講三次

體藝係優先取錄學生, 非一心一意者勿申請

miriam 發表於 16-10-26 14:22
重要既事要講三次

點解體藝有呢個權嘅?同教育局有冇關㗎?

剛睇完呢間學校website, 體藝真是一間唔錯嘅學校,如果呢間收,都諗唔到咩理由唔讀,揀得體藝自己小朋友一定對體育/藝術有興趣先揀。問題係,只怕成績到達要求,skill test 又唔知會考咩?

skill test 考...
體育:體能。到時會見到一大班學生在操場做不同的體能測試
藝術:會考即場畫畫。通常一幅素描,一幅按考試題目的自由創作

emibaby 發表於 16-10-26 12:56
係申請人當中,以敎署既成績黎排位,㨂前果一批黎做skill test (sport / VA)

咁即是話選得做skill test 都是band1生?還是全部學生都會有interview?

Classroom 發表於 16-10-26 17:39
咁即是話選得做skill test 都是band1生?還是全部學生都會有interview?

只會㨂全港最top果lot去做skill test (幾多人就唔sure).....for example 揀500個黎in, 好似上屆全港小六生人數小,相對band 1生冇咁多既時候,果500個當中有band2生都唔出奇。
所以老師都答唔到係咪只收band 1生

之前冇特別留意呢間學校,但同囝囝傾過,佢對呢間學校好有興趣。囝囝體能唔錯,平時都喜歡素描,但從來冇正式學過又冇參加任何比賽經驗,唔知有冇機會呢?

回覆:BabyCannan 的帖子

如果你申請VA,學校不會介在意你體育成績.
同樣你㨂PA,學校也不會看你視兿能力.
反而小朋友真心喜歡體育或视兿其中一樣,先再考慮報讀
希望幇到你~

同埋入左學校真是放好多资源在va or pa,會同其他文法中學好唔同,喜歡既同學會好開心,要考慮清楚小朋友既意願。

引用:之前冇特別留意呢間學校,但同囝囝傾過,佢

原帖由 BabyCannan 於 16-10-26 發表
之前冇特別留意呢間學校,但同囝囝傾過,佢對呢間學校好有興趣。囝囝體能唔錯,平時都喜歡素描,但從來冇正 ...
我小兒也没有拿公開獎,但也今年入了VA,因學校有性向测試,掃描和畫畫,可真正看到小朋友畫畫能力。

‹ 上一主題|下一主題