用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

有。

本來神校唔係咁睇學術強唔強。純講學習,態度,專注,努力,比識幾多野仲要得多。

lingan 發表於 16-10-9 08:37
而家係上定唔上面試班嘅掙扎?
如果你一直覺得唔想去上,就唔好去上囉。唔駛咁煩惱。平常心去考。

...

係唔上家長會心虛。

咁咪上囉,横掂數目唔多,盤生意本來就咁玩。

Mrs.Luckycat 發表於 16-10-9 11:48
其實,我一直對這個「自理能力」感到很困惑。考小一,已是五歲孩子了,應有的基本自理能力總該有吧,我又 ...

自理能力點至係高見人見智,係咪好過隔離位同學就係高❓

但話說回來,學校看重自理係事實!

因為考小,參考過唔少學校既校務報告,包括果d所謂神津神小。

絕大部份,有講緊點樣處理學生自理能力低下問題,即果d challenge and reflection部份。

大家有興趣可以揾來睇下。

pirudi 發表於 16-10-9 14:43
自理能力低很容易解決,只要不用工人就ok了

自理能力唔只技能本身,亦影響好多其他嘢。而且習慣左亦很難改。

除左工人姐姐,父母/照顧者態度/想法都好重要。

問題唔嚴重,都唔會咁多學校特別點題去重點反思。

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 15:29
或許有啲離題,但我想講,好多學校講一套做一套。。。要學自理,首要條件係耐性同時間。。。但當學校每日n ...

完全同意你講,培養自理需要時間及耐性。小學亦係非常多野攪。

所以個人認為,亦嘗試去做緊,係上小學前開始培養自理。。。

有一定自理能力後(或態度),小學做野亦可以爽快dd...唔係課業要求下來,放手目標亦可能愈推愈遠。

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 16:50
我認識啲神校家長既特質:

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇ox ...

知道既真係無你講果"開門七件事。

當然機率問題。

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 15:29
或許有啲離題,但我想講,好多學校講一套做一套。。。要學自理,首要條件係耐性同時間。。。但當學校每日n ...

其實好睇你點睇果15分鐘。。。

家庭內都有討論過,究竟俾個細路lur床多15分鐘,定做事不拖拉,自己事自己負責對細路長遠有裨益。

自理能力培養,不在表面技能。 生活上解難能力,其實由自理培育開始。
‹ 上一主題|下一主題