用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
樓主: jadenhayden
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

longlokma 發表於 16-10-4 14:42
《不如問下呢度小朋友讀英小既家長有幾多唔係重視英文多過中文丫》   其實你问埋中小家長,佢地嘅答案同英 ...
可能我太膚淺啦,我重視中文多過英文,因為係母語

200904  哈哈,同意。  發表於 16-10-6 09:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

longlokma 發表於 16-10-4 13:51
「中小中強英弱,英小英強中弱」其實是謬誤,只是一般人错誤的觀念。我孩子讀的是中小,但普遍學生也是英強 ...

只可以講每個人睇法唔同吧...直到現在...似乎我眼見既仍然如是
例如...我以為我小朋友小學階段英文唔差...佢升中後分享佢去到新中學仍然係幾好...但英文仍要努力

補充多句...英強中弱...或中強英弱....係相對既比較....絕非邊類係差
簡單D...中強英弱....英文可能已高於一般中小水平一大截

回覆 mcl203 的帖子

係高小階段...某日同KG朋友談讀書心德
佢小朋友係SPCCPS年年穩在頭5內
講起英文水平...佢話我地係中小...同英小總會係爭DD...始終中文為主
以上只係例子一個....亳無代表性

longlokma 發表於 16-10-4 14:21
香港对中文深入程度要求比英文高得多,英文攪掂一般聽讀寫已經可以輕鬆應付至高中,但高小打后的中文要求就等於學英國文學程度咁深入,要理解中文詩詞古文就要同時具備文史哲知識,跟英文深度要求相差一大截

真係非常認同您, 您好貼切地形容 "高小打后的中文要求就等於學英國文學程度咁深入,要理解中文詩詞古文就要同時具備文史哲知識"

但係唔知有幾多父母知道及明白依家嘅高小及中學中文教育課程, 仍然偏英輕中? 到時 DSE 點應付中文呢科? 到時真係唔知點收科? 到時惟有俾多啲 $$$ 讀 IB 或出國留學好了.

洋蔥頭媽咪  自首屆dse學生衰中文後,而家就算名校都已經頗重視中文  發表於 16-10-4 21:06
October.  我仔學校F1開始已學校自己出中文學本補充,打好學生中文基楚,未雨綢繆。   發表於 16-10-4 20:25

小時了了 發表於 16-10-4 16:05
真係非常認同您, 您好貼切地形容 "高小打后的中文要求就等於學英國文學程度咁深入,要理解中文詩詞古文就 ...
若係講A強B弱只係為應付DSE....咁討論就簡單得多了....

小時了了    發表於 16-10-4 16:16

mcl203 發表於 16-10-4 16:04

身邊差不多年紀讀英小的小朋友,感覺上oral的確好些,但my guess,考試做卷未必有advantage.

MrBeast 發表於 16-10-4 16:27
身邊差不多年紀讀英小的小朋友,感覺上oral的確好些,但my guess,考試做卷未必有advantage. ...
我估...等於中文呈分試....A 英小 98...B 中小 99....C 英小 85....D 中小 92
究竟边個同學中文係最強呢 ??.....我就估唔到了.....

fredachowct 發表於 16-10-4 14:19
請問邊度有得睇電視劇?youtube有冇?
那套三國係c6以前吾知邊度買嘅內地片集,只講普通話。d場面好大陣容,飛沙走石。配了很多歌曲,可能你地會厭老土,不過對我來說,中文嘅歌詞配得不錯。

MrBeast  幾年前cctvb播個套我都有睇,幾ok  發表於 16-10-4 17:43

引用:Quote:小時了了+發表於+16-10-4+16:05+真係

原帖由 mcl203 於 16-10-04 發表
若係講A強B弱只係為應付DSE....咁討論就簡單得多了....
5**英文比5**中文易得多

引用:回覆+mcl203+的帖子 係高小階段...某日同K

第一,佢成绩好未必英文最好,第二,她如何跟別校學生比??比哪一方面??,第三,人地謙虛的說話竟换來別人信以為真看不起

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-10-04+發表回覆

原帖由 longlokma 於 16-10-04 發表
第一,佢成绩好未必英文最好,第二,她如何跟別校學生比??比哪一方面??,第三,人地謙虛的說話竟换來別 ...
唔使估估吓既,我都謙謙地㗎,KG朋友係某日講起既話題 =/= 我地好日都唔見一次,其實係好friend架

回覆 MASAYA 的帖子

我都膚淺, 中小家長, 重中輕英,因為我覺得學英文不難.

引用:Quote:longlokma+發表於+16-10-4+14:42+《

原帖由 MASAYA 於 16-10-04 發表
可能我太膚淺啦,我重視中文多過英文,因為係母語
我話大部分,当然不是百分百。对於初小階段,我重视孩子學習英文多过中文,但我依然選中小,因為學語文不是靠学校。打好英文底子后,高小就要追回能輕鬆銜接中学/DSE程度的中文阅讀能力

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+16-10-04+發表

唔使估估吓既,我都謙謙地㗎,KG朋友係某日講起既話題 =/= 我地好日都唔見一次,其實係好friend架

...
好friend亦唔代表人地唔係谦虚之言,你親自check过人地程度?

longlokma 發表於 16-10-4 17:44
好friend亦唔代表人地唔係谦虚之言,你親自check过人地程度?

對.....你話係就係啦....反正我地又無你咁清楚我地朋友既性格

所以我估估吓又估中....用 DSE成績去討論中英文水平易得多
邊科易取5**就係邊科易讀D....係最客觀既標準

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-4+16:37+編輯

引用:+本帖最後由+mcl203+於+16-10-4+16:37+編輯

《我以為我小朋友小學階段英文唔差...佢升中後分享佢去到新中學仍然係幾好...但英文仍要努力》你都话你以為孩子讀英小英文唔差但去到中學后仍要努力,咁好过你孩子的學生來自哪些學校呢?莫非是國際学校? 其實所謂英小大部分不又是local schools+ local students+local teachers, 除了部分会收不同種族孩子的小學,其馀的又有幾大分別?  
所以,若真的要有英文語境或期望孩子是從校園培養出優秀英語,只有入讀真正的國際學校才能做到。

babywoman 發表於 16-10-4 17:40
回覆 MASAYA 的帖子

我都膚淺, 中小家長, 重中輕英,因為我覺得學英文不難.
重中輕英同重英輕中係今時今曰都係唔ok, 事关小朋友上到高小会自己選擇对佢自己黎講你舒服同勝任既語言……即係話会定型(當然~有中英俱佳既例子)。

Yanamami 發表於 16-10-4 18:51
重中輕英同重英輕中係今時今曰都係唔ok, 事关小朋友上到高小会自己選擇对佢自己黎講你舒服同勝任既語言…… ...
所謂輕重只係相對,唔會輕英就輕到無視既,思想都有語言做媒介,較重母語係為左有利深層次思考

mcl203  同意 ~~~  發表於 16-10-4 19:14
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題