用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ucas 選校策略
樓主: yoyo2103
go

ucas 選校策略   [複製鏈接]

HHHR, 希望你可以比一些意見我,阿囡pg AAA,想報LLB, 又唔想考LNAT,佢心水係 Warwick, Birmingham, Newcastle, Lancaster, Exeter or Leeds? 全AAA,有邊間AAB係最好的?又係Russell group? 我想叫佢博LSE,但LSE 如果鍾意佢,會唔會降低要求AAA收你?其實佢有考gcse 英文,咁ucas使唔使再比IELTS 成績?or IELTS 只不過係for international students? Thank you so much!

想問多一個問題,如果12月返香港考LNAT,會唔會太遲?submit result 要係1月15日dealine前or可以遲D submit 都得?or LNAT會自動send result 去我㨂的大學?仲有係阿囡話最好係佢放假前㨂好邊5間大學比學校,但自己唔可以1月15日前自己submit邊5間大學嗎?一定要經學校一齊send out? Thanks

有時真係想博下LSE,但如佢有offer比你,又驚阿女攞唔到A*,第二個insurance choice 又唔敢aim咁高,可能㨂一間AAB,咁最後成績出,如果AAA,一定入唔到LSE,中間㨂D鍾意嗰D AAA又入唔到,只是可能入間AAB!唉!

Lower_Primary 發表於 16-12-6 11:20
我小朋友都係 LLB,佢揀既全部都唔需要 LNAT,如 LSE、QM ,而 Cambridge 就 interview 日考一個類似既試 ...

Hi,你揀左學校未?我咁遲到未㨂到!好驚啊!學校㑹唔會有quota 話派幾多offer?阿女成日淡定都死話學校會鍾意就比offer,但如果佢比左多過原定學位嘅offer出去,而全部學生又meet到佢地嘅requirement,咁點算?我成日擔心學校總會有quota,先到先得?要LNAT學校多數要A*AA,阿女冇咁大信心攞到A*!我而家心大心細考唔考好!可以分享你揀左邊5間?點解要揀?thank you

Lower_Primary 發表於 16-12-6 16:52
妳小朋友 2017 9 月入?重未揀到?

我個祇係揀咗以上 3 間咋,因為佢唔一定去英國讀,QM 出咗 CO,LSE 入 ...

Thank you! Btw, LSE 有2nd round?

HHHR 發表於 16-12-6 18:11
回覆 wesleypiano 的帖子

你選的6間大學只有Lancaster唔係Russell Group,不過佢嘅Law School係英國都幾出 ...

好多謝你咁長儘解釋!咁Liverpool 係僱主鍾唔鍾意嘅大學之一?如要你排RC嘅大學排位,你會點排?另外Cardiff好唔好?另你知唔知道LNAT有冇得操?好似話自已完全唔會知道幾多分喎!thanks

HHHR 發表於 16-12-7 18:26

Liverpool排名雖然較低,但仍然是僱主眼中的30大法學院,詳情可參考以下網址:ht ...

Thanks for your advice!想你照RC 全部學校排位,包括LNAT 大學!你仔仔上年入了大學讀law?你好有經驗&做research 做得好仔細!我想博LSE,但聽講收生率得20%?

HHHR 發表於 16-12-8 02:40

謝謝你的讚賞!我做英國留學的資料蒐集,除了因為兒子需要赴英留學外,亦因為近 ...

資料十分正確和多謝你既寶貴意見!相信你仔仔一定是一名叻仔,祝他前途似錦!咁佢係咪要每年係英國都要考一個convert試or 三年後先返嚟考?其實讀law真係一條好難行嘅路,努力讀都未必一定有成績,PCLL又難考,有要跟得一個好師父,入到大firm先容易行!可能最後讀得咁辛苦,都未必入得返呢行!另外,
如果我放一間A*AA, 三間AAA,一間AAB好or
AAA三間,二間ABB好!真的好擔心最後跌入clearing!pls comment on Bristol & Durham, 如去考LNAT,值得嗎?Durham 同Bristol 收生率高嗎?聽説Birmingham 有收AAB,機會大嗎?其實大部分AAA D大學如果比左CO,成績出可能欠一個grade, 多唔多降低收生成績,有冇得傾?可以pm介紹我讀好LNAT雞精班嗎?thanks again

據大家所知,CO㑹唔會先到先得?有quota? 派哂就冇?

HHHR 發表於 16-12-10 15:58

謝謝你的祝福!

HHHR, 你仔仔確係精英,我囡囡D成績一向很飄忽,所以我十分擔心佢究竟適合讀law!佢而家想Manchester, Birmingham,Warwick, Exeter最後個間仲未諗到,我想放ABB穩陣D,但佢又話Liverpool 唔係咁好!但放多間AAB但冇邊間揀!好困擾啊!想你confirm 一下,知道CO有冇quota? 係唔係、派唒就冇?我而家好擔心,因真而家真係好遲。thank you

HHHR 發表於 16-12-11 18:34

冷靜D!!!

咁ABB那一間最好?聽說Liverpool 唔係咁好,是嗎?

想問Ucas insurance choice出左conditional offer,話要比£150 嚟confirm 個位?通常每間大學出CO之後都要交deposit? 真的㑹咁的嗎?

想問吓其實係唔係學校好容易派出CO,只要你meet 到requirement 就多數有?

大家決定好未?firm choice and insurance choice?大家deadline 同一日嗎?
‹ 上一主題|下一主題