用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 疑問
go

疑問 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-9-23 14:15
我有一個疑問: 成日見好多人問考咩咩英文公開試對升中有無用?咁好多人都話無用,只需考好校內呈分試。
但校 ...
自行階段:
雖然一般小學,校內既考卷深淺各異,但係呈分排名已經分出高低,所以中學主要參考教育局既排名。加上中學對區內小學既程度,其實亦心中有數。

有經驗既老師,面試時只需要同小朋友傾幾句、讀下文章(測試口語同閱讀理解能力),其實已經知道小朋友既實力。

傳統名校學生一般自信心高,因為佢哋一向都唔鍾意怕羞、內向、慢熱既小朋友,所以面試正好可以篩走呢啲人。

little_yolky  "佢哋一向都唔鍾意怕羞、內向、慢熱既小朋友"<===咁我阿女已死咗九成了   發表於 16-9-23 15:07

tintinlam 發表於 16-9-23 14:32
除非有其他特異功能, 唔係既話入心目中既學校呈分試占好大因數.  理得佢校內既水平係點, 總之考好佢就係.   ...
係阿!到咗大抽獎階段,公開試對升中更加無用,因為決定你係唔係B1生既只係呈分試。

BBKDWLAM 發表於 16-9-23 14:37
用家長的角度可能分辨唔到,但在英文老師眼中應䏲到大約高低水平。
語言能力離唔開聽、讀、寫、講四樣野。同小朋友傾下,已經係聽、講測試;俾篇文你讀、問你問題,已經可以測試到閱讀理解,睇你點回答,已經知道你組織能力(寫作既主要部分)。唯一測試唔到既係願小朋友會唔會寫錯字、串錯字。

little_yolky  即細心既能力  發表於 16-9-23 15:08
‹ 上一主題|下一主題