用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St. Paul's College
樓主: AlohaMom3
go

St. Paul's College   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-26 14:47
六年前收既學生學業成績無現在咁好,如果有44%學生升讀三大,其實已經好好。 相信最少需要多二、三年,DSE ...
王家爸爸  恭喜,起碼證明小朋友好大可能係B1。

王家爸爸, 我覺得不能用SPC給予面試去證明小朋友是那個BAND. 教署的排名是三月才會派給中學. SPC在一月尾己經確實了面試名單, SPC是純以小四小五的成績去揀選, 情況同英華一樣. 不過, SPC 面試後會等埋三月既教署排名去公布收生.

另外, 有人覺得B1A無得IN. 其實, 佢地講左, 又要讀得同玩得. B1A無特異係無咩機. 我識入既成績夠TOP (APS級12) 但他有點音樂又有點體育就入到去了(當然只有點點唔夠班, 否則入左DB或SPCC). 所以即使B1A, 如果只得奧數等學術野, 唔曉玩, 都係無行.

王家爸爸  起碼呈一考得唔錯,只要繼續努力,成功在望   發表於 17-1-27 09:17

回覆樓主:

那麼多B1A蒲頭話有in有正取。收不到信的B1A請不要再踩這校唔in好成績,只能說你們無緣吧。

mcl203 發表於 17-1-27 09:35
我又覺得並非家長高估或低估自己小朋友既banding, 而係往往由自己視野去看世界,有朋友仔級3有面試,有朋友 ...

係架,這個時間根本無排名交給中學,大家純係D仔既"portfolio"。還有,就是亞師兄在這校表現...去年收了你校級頭,佢中一卻表現差勁,做師弟的唯有說唔好彩。

三五成群 發表於 17-1-27 16:37
我估是2次呈分,其實小學已收到EDB的banding,不過唔公開啫。
至於中學,EDB一定會比個排名佢架,除非佢好 ...

有d學校(有直屬個d)成1月22日先派成績表,教署點響1月尾“出聖保羅書院面試名單“之前再之前嘔個全港排名出黎呀?更唔洗講飛畀某校添啦。

排名一定3月先有,聖保羅亦等埋佢。

小學呈二亦唔會有banding,連教署都未收齊成績,點會有。

呈一無聽過會做全港排名。

小鹿揀學校 發表於 17-1-27 16:14
會否用呈一來挑選面試生? 用呈一+呈二去決定收兵個?

無呈一呈二,排名只能等3月,亦唔會banding,只有次序。

收小四小五成績表唔通揾來做嗎?

三五成群 發表於 17-1-27 15:47
現在EDB應該已有排名比中學

不,等3月

回覆樓主:

各位好似覺得教署係神,咩都知。

其實,教署在升中只做2樣野。

中學把申請者資料交教署,教署在3月把有關申請者排名交出。只有先後次序,無名次,無banding. 係根據呈一呈二,用來讓學校自行收生作參考(包括直私)

第二樣就係收埋呈三成績,計個全港banding同本區banding, 幫大家大抽獎。banding係用黎抽獎,所以自行係無banding資料, 教署唔會做多餘既野。

SOMAN2603 發表於 17-1-27 17:33
對!
呈一無banding,
但呈二就有,只有小學本身知道,但只會自家知,不對外公開

係呈三先有。

小學在呈二有的是自己估計。不是教署的。

回覆樓主:

今日去參加165周年校慶,覺得d學生幾靚仔。或者大家在奇怪這校點㨂人In時,不妨用審美眼光去想。

我幾年前參加他們升學講座時已不斷提“靚仔”呢樣野。但我沒有去參加今年的講座,不知道他們現在還有沒有再講。

王家爸爸  我都有去,但唔覺得係咁。   發表於 17-2-12 10:17

manmonster 發表於 17-2-11 20:47
回覆 786 的帖子

學生有禮貌,但外貌真係見仁見智。

這樣是很主觀。但或許從外在已見到那類靚仔是他們杯中的茶。斯文身型適中。唔多覺似體育形、但也少見小孩不苯那類肥仔。難怪之前有人說這校喜歡音樂多過體育。

所以李雲迪可能比碧咸更似佢地想要既學生。

申請表上的相片是關鍵。

786 發表於 17-2-11 17:46
今日去參加165周年校慶,覺得d學生幾靚仔。或者大家在奇怪這校點㨂人In時,不妨用審美眼光去想。

我幾年前 ...

我咁記得SPC講“靚仔”,因為有另一間學校講自己是不會理會學生靚定不靚,有材華就收。我當時覺得這番說話是對著SPC說的

王家爸爸  另一間白色校服,大部分男仔㸃著都唔好睇。  發表於 17-2-12 10:23

回覆樓主:

我唸見過呢度既學生,都覺得有樣睇。

我以前識某MBA教授,佢話真會以“面相”去㨂學生

或者,某些學校會看小朋友出生八字去㨂,just kidding.

所以,入唔入到某些學校,真係唔洗問點解。

kkhon    發表於 17-2-16 18:58
‹ 上一主題|下一主題