用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-09-19+發表炆

原帖由 little_kid 於 16-09-19 發表
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

...
小朋友就係知道自己花好多時間溫都未必溫得識,更加會拖拖拉拉,第一係無乜信心,第二係未溫都預期到要花好多時間會好攰!小朋友仲係低年級,就返小朋友能力嚟要求,set個佢有信心有能力嘅目標!

little_kid 發表於 16-9-19 21:49
你好明白小朋友心態。 我今日用遊戲形式, 由最易的默起, 佢默啱了幾條好開心。但一 到默錯一個即刻謝哂發 ...

都好明白大人同小朋友都辛苦,如果煮一味餸,煮足二十次都唔好食,都會好無心機!
保存信心緊要D,達唔到高分,就以合格為目標,合格就已當滿分,讚下小朋友付出的努力!
用遊戲都是很好多方法,也可以用唔同顏色筆寫字的不同部份,增加視覺剌激,或是將寫錯的部份用顏色筆寫出來,老師也經常會這樣做.
不過如果真係長期好低分不合格,要考慮下是否有讀障的可能.

Bobo1210    發表於 16-9-20 16:49

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-20+14:11+樓主:

原帖由 little_yolky 於 16-09-20 發表
點解阿妹知道家姐叻係因為勤力, 但佢仲係咁懶??????
呀妹心諗:咁鬼勤力做乜啫!又唔係一樣有得食有得玩有得瞓!懶D仲可以玩多D添呀!

little_yolky    發表於 16-9-20 14:50

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-9-30+18:24+ 回覆

原帖由 S-Kwok 於 16-10-03 發表

原來我仔有追視問題
常運動的小朋友,追視也會比較好,球類運動是很好訓練空間感同追視。

如想在室內訓練追視,可以用手做一個叻嘅手勢,保持手勢,慢慢劃一個好大嘅臥8字,眼球要望住手指公跟轉嚟轉,每日都可做下,對寫字的空間感亦有幫助。

MrBeast  yep  發表於 16-10-3 08:47
‹ 上一主題|下一主題