用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-9-19 13:35
真係乜方法都試過, 唔識就係唔識, 今日識咗聽日又唔記得。最後好彩學校減咗默書次數, 多咗時間每次溫少少咁 ...
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?

Yanamami  土法……  發表於 16-9-19 13:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-9-19 13:49
我諗唔係好多小朋友好似佢咁經典, 連 a, are, an, and 都可以串錯。
呢個只係一個方法,可以延伸去其他字吧?

little_yolky  找諗唔到點延伸去其他字.............  發表於 16-9-19 13:55
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami 發表於 16-9-19 14:57
其实默書效用有幾高?見禁多家長為默書叫苦連天,我地学校默書奇少仲唔計分,d学生成績都好ok喎! ...
其實冇乜用,由其初小,應該高小先係默書適齡既時候

Yanamami 發表於 16-9-19 17:59
little_yolky  應該搵你同校長講下。
都係私校,點解爭咁遠...

little_yolky  很多家長思維都唔一樣,好難理解  發表於 16-9-20 08:38
Yanamami  校長思維不同……  發表於 16-9-19 18:25

IloveJJ 發表於 16-9-20 14:11
樓主:
有無聽過「固有」想法會窒礙進步呢?如果你/你的孩子認為別人叻,是因為他聰明,而自己成績唔好,是 ...
進步比滿分更有助小朋友成長

little_yolky 發表於 16-9-20 14:17
點解阿妹知道家姐叻係因為勤力, 但佢仲係咁懶??????
因為佢知自己比家姐聰明,所以唔駛咁勤力

little_yolky  吓?????  發表於 16-9-20 14:26
200904    發表於 16-9-20 14:26

不嬲話讚要讚過程,專注、細心、認真呢d,大把野你讚

呢個迅速加分既方法幾好,又唔會被版主del

Mattison 發表於 16-9-27 18:44
笑話一則 以回應ar e
當年twins亞嬌 迷倒不少小學生 小兒有幸趕上
每日 在他一貫英語水平之外
呢個真係笑話黎,算係呢度既歷史

little_yolky 發表於 16-9-28 13:24
哇, 你知唔知呢個世界有幾咁神奇。話說阿妹前個禮拜中文閱讀理解零分, 但佢做網上閱讀花園平均就有7X分喎。 ...
我個呢排追緊公主傳奇... 公主書真係有咁吸引?
p.s. 妳屋企除左ORT冇其他英文書?

little_yolky  有usborne系列  發表於 16-9-28 13:53

MrBeast 發表於 16-9-29 11:46
我都有遇過similar 情況,以前喜歡mth,e加唔touch,我估係長了深了,人性是取易捨難,可take 1 step back  ...
睇兒童雜誌可以發掘下佢地既閱讀興趣,因為多種類,乜都有d

bobbob  除咗科普雜誌,其他雜誌唔肯睇  發表於 16-9-29 12:47

MrBeast 發表於 16-10-3 08:52
我發現身邊好多小朋友都有類似問題,可能現今幼兒太多eca而忽略了基本:爬和去park 玩(本人亦是) ...
睇你平日既分享,呢幾年改變好大,通常成年人好難改變固有思想,你為孩子去反思自己既做法,為你一家感恩

MrBeast  thx. 我老闆都話我夠adaptive ga   發表於 16-10-3 13:13

我個踩滑板車返學,可以行路返學既好處 (之一)

bobbob 發表於 16-10-4 12:12
跳飛機都危險?咁乜都唔駛玩啦。
我仔好鍾意玩,每次響地下見到都會走過去跳2吓。
其實行路都會仆...親...

little_yolky  乜你無睇新聞咩?怕羞草都危險,要剪晒佢。  發表於 16-10-5 11:50
bobbob    發表於 16-10-4 12:23

little_yolky 發表於 16-10-4 15:14
講開又講。

你知, 阿妹好鐘意跑丫嘛, 我哋學校都係唔俾跑。但係今次係阿妹俾風紀捉, 然後捉去同家姐講:你 ...
好彩阿媽唔係呢間學校既訓導主任,否則一定捉黎見妳

little_yolky 發表於 16-10-14 13:15
但係阿細覺得中文好易喎。因為佢覺得中文好似公仔咁, 有口訣記, 但英文要26個字母, 佢覺得好難記。例如佢成 ...
妳有冇考慮過,有d人有某語言既讀寫障礙,唔一定中文冇事,英文都冇事

little_yolky  佢搞到我有心理障礙就真。  發表於 16-10-14 16:48

MrBeast 發表於 16-10-14 12:31
間唔中從短期記憶進出multiple times便自動入長期記憶,重複溫習和默寫是方法其一但沉悶和(可能)痛苦,較 ...
同意,唔用就唔記得好正常,默完書之後用返呢d字黎作文,就可以內化呢d字為長期記憶

LGC 發表於 16-10-14 19:26
感謝,
神奇樹屋是指
13-Storey Treehouse 系列 定
通常係指magic tree house
13-storey treehouse中文好似係瘋狂樹屋
‹ 上一主題|下一主題