用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

突然發覺 這裏已經沒有哭泣聲了 是我的笑話嗎

MrBeast 發表於 16-9-27 22:02
經過兩年的努力,我終於轉營到中文書,當然和你們比還差很遠,希望出年成績能有收成,不過又要keep 住英文 ...
哇, 你知唔知呢個世界有幾咁神奇。話說阿妹前個禮拜中文閱讀理解零分, 但佢做網上閱讀花園平均就有7X分喎。咁我就同佢解釋 (我都算強, 零旦都無鬧人, 仲平心靜氣同佢解釋), 係因為突擊小測, 所以佢緊張, 而且加上佢成日睇漫畫, 只睇公仔唔睇仔, 咁認字咪少囉, 咪唔識囉。

今晚放學因為要表演, 會有等場時間, 今朝出門口前, 我居然見到佢攞咗一本中文橋樑書睇, 係好多字得一張圖果D, 我即刻望下個天, 睇下太陽有無响西邊升起。

(後話:家姐居然無攞佢D公主系列書, 攞咗一本ORT去睇, 又係另一奇幻事件)

MrBeast  終於見到署光?   發表於 16-9-28 17:38

little_yolky 發表於 16-9-28 13:24
哇, 你知唔知呢個世界有幾咁神奇。話說阿妹前個禮拜中文閱讀理解零分, 但佢做網上閱讀花園平均就有7X分喎。 ...
這些就是成功父母的典範 㳟喜你 你做到當年的我的一半 哈哈

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-9-28 13:24
哇, 你知唔知呢個世界有幾咁神奇。話說阿妹前個禮拜中文閱讀理解零分, 但佢做網上閱讀花園平均就有7X分喎。 ...
阿妹睇邊本橋樑書咁吸引?介紹下睇下阿仔有無興趣

little_yolky  月亮情人  發表於 16-9-28 13:52

我個呢排追緊公主傳奇... 公主書真係有咁吸引?
p.s. 妳屋企除左ORT冇其他英文書?

little_yolky  有usborne系列  發表於 16-9-28 13:53
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

little_yolky  月亮情人  發表於 1 分鐘前

主題好似好少女,仔未必啱睇

MASAYA 發表於 16-9-28 13:49
我個呢排追緊公主傳奇... 公主書真係有咁吸引?
p.s. 妳屋企除左ORT冇其他英文書?
...
我真係唔知公主傳奇系列有咩好睇, 不過, 因為係歷中背景, 所以佢好鐘意。之前佢嬴咗比賽, 有一千蚊書卷, 居然去大眾, 成套公主系列買晒返屋企。一個暑假睇晒。然後追問爸爸有新系列未, 爸爸話:阿女, 寫書都要時間架。

bobbob  爸爸話:阿女, 寫書都要時間架。<< 好藉口  發表於 16-9-28 13:59

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-27 22:02
經過兩年的努力,我終於轉營到中文書,當然和你們比還差很遠,希望出年成績能有收成,不過又要keep 住英文 ...
我都想個仔轉營,有無中文書推介?

bobbob 發表於 16-9-28 13:54
主題好似好少女,仔未必啱睇
咁《一個儍蛋賣香屁》、《狐狸的錢袋》, 好好睇。另外《媽媽的愛有幾斤》我自己都睇到流眼淚, 超好睇。

Masaya, 多謝提醒, 真係好眼瞓。

MASAYA  狐狸的錢袋好睇
p.s. 妳今日幾多錯字喎  發表於 16-9-28 13:59

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-9-28 13:57
咁《一個儍蛋賣香屁》、《孤狸的錢袋》, 好好睇。另外《媽媽的愛有幾斤》我自己都睇到流眼淚, 超好睇。 ...
《一個儍蛋賣香屁》、《孤狸的錢袋》,試下搵唔搵到呢2本。

前排買咗呢本《媽媽的愛有幾斤》,阿仔初初唔肯睇,我讀俾佢聽,都讀到眼濕濕。

little_yolky  仲有一本叫唔知乜蛇郎與紅花,都好睇。  發表於 16-9-29 09:24
little_yolky  唔好意思,Masaya提醒,係狐狸至啱,响讀書人買的。  發表於 16-9-28 15:37

200904 發表於 16-9-27 14:48
回覆 小寶貝兒 的帖子

我同你心情一樣咯。我女都是happy school,我好開心。但,她們爸爸總是覺得happy sc ...
深一定好嗎?
以我自己經驗, 我女N班及K1讀德怡國際班, 每日開心返學, 冇乜功課, 到K2, 德怡冇左, 轉左去英藝讀, 我起初以為一樣係國際班, 應冇太大分別, 但我真的非常非常後悔, 因為佢同傳統小學冇分別(但佢係幼稚園啊!), K2下學期已經要默書, 範圍多(十幾個詞語), 又成日要抄詞語, 我地為免去考直私時成績表太樣衰, 唯有谷下阿女, 谷左一年, 眼淚無數, 做功課做到半夜, 溫默書溫到半夜1點!!! 簡直係非人生活!
咁又點, 到K3, 德怡係元朗重開, 我一知道消息立即返去英藝退學, 果陣德怡仲未拎到牌架, 但我真係再也忍受不了! 因為一個暑假(2星期)過後, 我拎返佢K2默書簿出黎, 問佢呢D字點讀, 佢只記得"香港, 中國", 花咁多時間心機眼淚汗水, 有意思嗎? 佢未到呢個年紀, 谷佢呢D有用咩?

經過呢一年K2, 我同老公唯一的得著, 就係絕對不能再揀傳統學校比囡囡, 唔適合佢, 亦唔適合我!

而家, 我女小一了, 一樣有默書, 但程度適合返囡囡, 當我同佢溫習, 佢係覺得開心架! 剩係KEEP到佢學習興趣, 我覺得已經值得了!

而家佢可以花更多時間去學習佢真正感興趣既地方, 佢仲可以去上芭蕾舞, 拉丁舞, 合唱團, 獨唱, 呢D興趣班, 不用為左多D時間溫書, 做功課, 而取消佢最愛既活動! 佢仲可以有時間去玩, 去做實驗, 去做研究, 甚至發呆! 何其幸福! 每日睇到囡囡返學放學既笑容, 真係值得架!

MrBeast  拔苖助長   發表於 16-9-28 17:34
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

little_yolky 發表於 16-9-27 18:01
其實happy school很好, 因為可以有更多時間同空間俾你哋自己教小孩子。學校背默的都是垃圾文章, 學校不用背 ...
係架, 學校課文未必係垃圾文章(我一直教囡不要太快下定論, 要多思考), 但多數都係冇咁有趣, Happy School功課少, 就可以有大把既時間比佢去選擇佢鐘意既活動, 甚至發呆都係一個好好既放鬆, 我最鐘意2母女訓係床度發散思維, 咩都諗, 咩都講, 如果功課多, 做完都攰到榨乾晒D腦力, 仲邊有精神去諗野?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:一默書我就激到喊

小寶貝兒 發表於 16-9-28 15:11
係架, 學校課文未必係垃圾文章(我一直教囡不要太快下定論, 要多思考), 但多數都係冇咁有趣, Happy School功 ...
學校課文未必係垃圾文章, 但最弊老師專揀唔好既文章背默, 好果D唔見要背。

小寶貝兒    發表於 16-9-28 20:06

拆字死記陪串陪大聲講,可以試都試過,一派範圍就開始温,每日只記兩個生字,今日默返尋日嗰兩個同我講唔記得咗.................就快吐血

bobbob 發表於 16-9-28 13:57
我都想個仔轉營,有無中文書推介?
之前網友推薦的大部分都冇興趣睇,最後我都係先based on 佢興趣,然後用膚淺方法:頁數、字大小、公仔吸引否 來決定,當然prerequisite 係有足夠的詞彙量,這就靠兩年來的伴讀/朗讀。

little_yolky 發表於 16-9-28 15:39
學校課文未必係垃圾文章, 但最弊老師專揀唔好既文章背默, 好果D唔見要背。 ...
唔取講垃圾否,不過一定係超悶

bobbob  agree  發表於 16-9-29 11:05

醒目開學勳章

little_yolky  仲有一本叫唔知乜蛇郎與紅花,都好睇。  發表於 1 小時前

little_yolky  唔好意思,Masaya提醒,係狐狸至啱,响讀書人買的。  發表於 昨天 15:37

thx!

唔緊要啦,咁細隻字係難睇到錯處嘅

little_yolky  但係我專業喎,所以好難原諒自己。  發表於 16-9-29 13:08

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-9-28 17:30
之前網友推薦的大部分都冇興趣睇,最後我都係先based on 佢興趣,然後用膚淺方法:頁數、字大小、公仔吸引 ...
我仔口味好難捉摸,幾個月前睇過大偵探福爾摩斯話好睇,轉頭買多幾本又唔睇,唯有繼續發掘吓佢啲興趣,希望佢會睇多啲書。

bobbob 發表於 16-9-29 11:04
我仔口味好難捉摸,幾個月前睇過大偵探福爾摩斯話好睇,轉頭買多幾本又唔睇,唯有繼續發掘吓佢啲興趣,希望 ...
我都有遇過similar 情況,以前喜歡mth,e加唔touch,我估係長了深了,人性是取易捨難,可take 1 step back 試返下短d的書看看有冇轉機,另外可從英文書的取向,試下找同類的中文書。
‹ 上一主題|下一主題