用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

tinaleung 發表於 16-9-26 18:38
我唔明你既意思,可否解釋一下,謝謝

重點是在各自的大楷位
當然 你要有一個標準發音的人 隨著唔同人種口音試給他們聽
不過以上所説的 都是最好的情况

如沒有這個條件 就要在有限條件下 讓小朋友聽出來
香港一般英語水平都很低  出多少少力 已經可以出位了

little_yolky 發表於 16-9-26 12:53
文首處 有人也曾提出 a an are and 一個喊得出的笑話其實 要點就是 A aN aRe anD
My apology here, I didn't mean to offend. It was only a kind of humour like Mr. Bean always does.

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-23+09:29+試

原帖由 Mattison 於 16-09-25 發表
佢錯係成個字唔記得;部分位置錯 ,eg -rem串了ram,  -ble串了bo/bel,  --trees串了tress,  off串了oof,  co ...
長知識。 我下次會試下這方法,謝!

回覆 little_kid 的帖子

愚者千慮 偶有一得 希望這個是半得吧

Mattison 發表於 16-9-26 19:18
My apology here, I didn't mean to offend. It was only a kind of humour like Mr. Bean always does.
依家事後諗返都真係覺得無聊又好笑。其實睇多D書自然就識。

sarahdad  其實睇多D書自然就識, 非常認同!  發表於 16-9-27 09:54

默英文, 我最近發現了"新大陸", 由於女兒由小便養成大量閱讀的習慣, 現在小三了, 她每天都閱讀自己喜歡的英文小說, 默英文對她來說是輕而易舉的事. 最近和她預默學校的英文, 給她5分鐘時間溫習(之前從未溫習過的內容), 然後叫她默出來, 結果她默對95%以上, 只是其中一個英文字漏了一個字母.
      我問她是否學校老師有和她溫習, 她說不是, 而是英文故事書裏都有經常出現這些字, 見多了便成了很熟的老朋友. 其實在她小二時, 我已發現她比同班同學溫習默英文平均用少了一半時間, 現在更是省了90%溫習默英文的時間, 一個很好的良性循環, 她又有時間看她喜歡的中文或英文小說了.

200904  我女中文就是這樣,因爲她愛看中文書,自小一以來都是滿分,但英文,哎!   發表於 16-9-27 10:11

我教女,默書是爲了讓大腦對這個字詞更敏感,將來在讀寫過程中更容易“提取”。對她們將來看懂,與表達非常有幫助。所以默書衹是一個幫她們學習的一個小方法。

另外,也可通過,眼睛(看),嘴巴(讀),耳朵(聽),手指(寫)一起幫大腦記住,大腦有其他器官的幫手,大腦都開心些啦,自然也容易記住。

幸好我家小朋友還比較天真,總是說,大腦和其他器官是好朋友,要幫自己記得所有單詞。呵呵呵。

I have another good quote: Only the Paranoid Survive

200904:  我女中文就是這樣,因爲她愛看中文書,自小一以來都是滿分,但英文,哎!
-------------------------------------------------------------------------------------------
喜歡看中文書的人也會有一天愛上看英文書, 在必要時, 家長給予適當的引導. 加油! 同是愛看書的小朋友們.

sarahdad 發表於 16-9-27 10:24
200904:  我女中文就是這樣,因爲她愛看中文書,自小一以來都是滿分,但英文,哎!
--------------------- ...

我那個等到今年四年級, 威迫利誘下, 終於自動攞本英文書睇, 當然, 攞英文書既同時, 一定會靜雞雞夾本中文書响中間。

MrBeast  你有冇一齊睇英文書呢?  發表於 16-9-27 13:20
sarahdad  好的開始 多D讚佢.  發表於 16-9-27 11:25

GIKI1234 發表於 16-9-20 10:29
小一、二就默兩頁書,咁細個梗頂唔順啦。
中、英又每星期默一次,真係幾吃力,仲加小測 ...
係呀...... 我好彩個囡入左Happy School!!隔周中英默書, 冇小測, 冇測驗, 一年只得2次考試! 我直頭想攬住D校董鍚佢地一啖!!! (因為開學時校長話D校董想小朋友開心返學, 所以決定由2測2考變成只得2考冇測驗冇小測!)

而且默書範圍係讀默一小段(我諗十幾個字), 加4個詞語!!!!! 簡直係謝天謝地謝老師啊!!!!!!! 我又想攬住中文老師鍚返啖啦!! 佢真係好好!!!

前2日聽到我FD講, 一樣讀小一, 佢個女開左學3個星期, 就已經背默左3課........ 我呆左.........
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

MrBeast  你有冇一齊睇英文書呢?  發表於 11 分鐘前

無喎, 暫時唔得閒, 可能要先搞掂阿妹D中文先。阿妹中英文都要陪睇。

小寶貝兒 發表於 16-9-27 11:22
係呀...... 我好彩個囡入左Happy School!!隔周中英默書, 冇小測, 冇測驗, 一年只得2次考試! 我直頭想攬住D ...

回覆 小寶貝兒 的帖子

我同你心情一樣咯。我女都是happy school,我好開心。但,她們爸爸總是覺得happy school低人一等,在女面前話,人家名校已經背默啦。或者說,人家不是名校都已經背默啦。言中之意,就是你學校那麽淺,成績好有什麽稀奇?

每次都要我出聲阻止。他還説我總是護著女兒。

200904 發表於 16-9-27 14:48
回覆 小寶貝兒 的帖子

我同你心情一樣咯。我女都是happy school,我好開心。但,她們爸爸總是覺得happy sc ...
其實happy school很好, 因為可以有更多時間同空間俾你哋自己教小孩子。學校背默的都是垃圾文章, 學校不用背, 小朋友就可以多些時間背背古詩古文, 書都多D時間睇, 又或者可以培養一下興趣。自己tailor made咁教, 一定會好過學校老師對住幾十人。

MASAYA 發表於 16-9-19 13:43
妳唔教人記are就諗起隔離屋ar e呢個方法?
笑話一則 以回應ar e
當年twins亞嬌 迷倒不少小學生 小兒有幸趕上
每日 在他一貫英語水平之外
把argue
slip of tongue
讀成 亞嬌

現在 巳成為他在家裹人生的笑點

他的兩個姐姐非常高興地懷疑
他的會考英文全5* 是否亞嬌替他拿回來的

Bear in mind that he is not quite happy to mention this again because what argue did. He never joins us to laugh at this joke.

結論就是
港式英語就是這樣錬成的

Mattison 發表於 16-9-27 18:44
笑話一則 以回應ar e
當年twins亞嬌 迷倒不少小學生 小兒有幸趕上
每日 在他一貫英語水平之外
呢個真係笑話黎,算係呢度既歷史
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 16-9-27 18:58
呢個真係笑話黎,算係呢度既歷史
See, I always am who mark the history ( another laugh here ). Thank you for your appreciation.

little_yolky 發表於 16-9-27 13:32
MrBeast  你有冇一齊睇英文書呢?  發表於 11 分鐘前
經過兩年的努力,我終於轉營到中文書,當然和你們比還差很遠,希望出年成績能有收成,不過又要keep 住英文以免跌太多watt 。
‹ 上一主題|下一主題