用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

tinaleung 發表於 16-9-22 13:53
請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,
謝謝 ...
我阿女既情況係:
1. 嘗試响份試卷搵有無字可以抄
2. 如果無, 亂撞

所以一般都死硬。

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-21+22:40+白

原帖由 MrBeast 於 16-09-23 發表
其實你試過什麼方法?有冇一邊個方法可以入到短期記憶(ie 記到幾個鐘至一兩日)?之後通常點錯? ...
試過 抄寫, 折字,做字卡玩估字遊戲, 容易攪錯的字母用不同顏色印。
我估計可記半日, 因為默書課文分幾日温,主要温生字,  每日都記唔哂當温完。 默前兩日重温生字, 當然已經唔係好記得, 再温生字。 最後一日全部範圍成句默。  

佢錯係成個字唔記得;部分位置錯 ,eg -rem串了ram,  -ble串了bo/bel,  --trees串了tress,  off串了oof,  come串了com.

而以上錯字係一開始温默已試係咁寫錯, 所以先要温呢的字。

大家有經驗嘅媽咪教我應該點教好!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-09-23+發表其

原帖由 little_kid 於 16-09-23 發表
試過 抄寫, 折字,做字卡玩估字遊戲, 容易攪錯的字母用不同顏色印。
我估計可記半日, 因為默書課文分幾 ...
如果你之前小朋友冇讀併音,串英文字会比較辛苦D。

little_kid 發表於 16-9-23 09:29
我試过同囡佢玩过图像記憶法,
我先寫A-Z
叫囡自己(見A畫蘋果) / B(畫男仔)/C(畫貓) /D(畫狗), E(雞旦)... O(畫橙)
.. 盡量簡单易明嘅图, 佢唔鐘意畫, 你就畫比佢

COME 比佢睇下 叫佢代入(猫仔+橙+月亮+ 雞旦)  試下佢記得几耐
不过我囡當年有學过下PHONIC 所以我唔知邊样提升到佢串字快

little_kid 發表於 16-9-23 09:29
我覺得你女兒phonics 有些基礎,可繼續從這方向行,e和a的letter sound 有些接近,same for ble 和bo.  Come 的發音其實串com是make sense的.  你女兒phonics 學了ee 讀作「姨」未?if so, 應不會串錯tree.  我會suggest 你自己也學phonucs, 咁溫習時便可教她運用phonics幫佢.  當她能記到在短期記憶後再搞長期記憶⋯
另外你可test下佢sequence memory 有冇問題,如記不記到常用的電話號碼、一輪嘴比3-4個instruction 佢睇佢能否順序完成。

引用:Quote:原帖由+little_kid+於+16-09-23+發表

原帖由 JJDBB 於 16-09-23 發表
如果你之前小朋友冇讀併音,串英文字会比較辛苦D。
我小朋友有學過下一年多拼音,但未學識就無學。

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+16-09-23+發表如果

原帖由 little_kid 於 16-09-23 發表
我小朋友有學過下一年多拼音,但未學識就無學。
我知道自己比佢讀併音,應付英默,好快上手。你試下運用下睇下OK5 OK。

引用:我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合

原帖由 susi1024169 於 16-09-20 發表
我仔都係咁,小學階段默書,10次都無一次合格,初初我都用盡方法要佢溫熟,但成效不大又大家辛苦,後來功課 ...
你說得有道理,另我完全想通曬。謝謝。

引用:回覆+JJDBB+的帖子 看看d小朋友係咩性格啦

原帖由 1234554321 於 16-09-23 發表
回覆 JJDBB 的帖子

看看d小朋友係咩性格啦
系啱嘅,每個小朋友性格,特質唔同。

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-23+09:29+試

我覺得你女兒phonics 有些基礎,可繼續從這方向行,e和a的letter sound 有些接近,same for ble 和bo.  Com ...
phonic有學過, 但後來發現佢會將拼音當字母讀音讀,怕佢攪亂就無繼續學。

佢記一兩個電話號碼可以的, 但要成日keep住打, 無打幾日就唔記得。
另外, 幼稚園時玩過記次序遊戲, 例如買三色雪糕再响上面加乜乜乜,佢只記到一兩樣。

醒目開學勳章

little_kid 發表於 16-9-23 14:54
phonic有學過, 但後來發現佢會將拼音當字母讀音讀,怕佢攪亂就無繼續學。

佢記一兩個電話號碼可以的,  ...
多唔多睇書?如果睇書夠多望多啲字,你講嘅錯法可以避免,反而phonics幫助不大。

我覺得要訓練記憶,長期記憶和短期記憶,一起訓練。平時,冷不防說一個她要記得的單詞,不是要他說,而是你說,你串,然後要他重複。盡量以輕鬆的氣氛進行,讓他知道,你與他一起努力,(不是抽查,是幫助),他會在愉快的心情,被愛的心情下,記得的。

引用:Quote:susi1024169+發表於+16-9-20+14:41+

原帖由 tinaleung 於 16-09-22 發表
請教, 默書的目的係儲字庫, 答測卷其實當不供詞或作文時, 你小朋友點面對,
謝謝 ...
儲字庫,其實隨住佢一路學習,字庫都自然會儲起,既然夾硬要迫佢記而成效又不大,何必勉強?
我仔學校不供詞,其實都係用課文中既詞語出題,所以考測,佢會專攻考測範圍既課文生字。至於造句,我教佢唔識寫某詞語就用其他識寫而又最合適既詞語代替,作句作文其實可以好靈活去答題,最重要作得暢順,所以問題不大的

回覆:一默書我就激到喊

其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實我都曾經同大家一樣,好著緊點解人地小朋友默書可好輕易拎滿分,我仔就溫到著煙先合格?曾經為左默書分數搞到兩母子喊曬,破壞大家辛苦建立既親子關係,關係要破壞好易,要重修番係好唔容易,其實值得嗎?默字只想佢識多d字,但其實隨住佢成長,呢d「生字」慢慢地佢都始終有一日會識,日常其實見得多、寫得多自然會記得⋯
既然如此,何必勉強
共勉之

回覆 susi1024169 的帖子

嗯,對呀。其實,我覺得人,多數都會很自然地去忘掉不開心的事情,所以越不開心的情況下越記不住東西,衹是記得不開心的情緒。

平時,我都很努力地製造開心的學習氣氛,讓她們去記得。

little_kid 發表於 16-9-23 14:54

佢記一兩個電話號碼可以的,  ...
我noticed 你說過ble 串成bel, 這類左右位置掉轉錯多嗎?eg was 串成saw,有冇混淆bd, pq ?

引用:Quote:little_kid+發表於+16-9-23+14:54+ph

我noticed 你說過ble 串成bel, 這類左右位置掉轉錯多嗎?eg was 串成saw,有冇混淆bd, pq ? ...
小一時係偶然bd調轉, 其他字母ok.  但今次確實多,尤其最後一日温, bd, pq (第一次咁 ) , must默了tsum !

引用:其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實

原帖由 susi1024169 於 16-09-23 發表
其實我仔今年已升中一了,呢6年讀小學其實我都曾經同大家一樣,好著緊點解人地小朋友默書可好輕易拎滿分, ...
多謝你! 真的, 見人哋温一次就💯分, 我的温十萬九千次都唔識真係好心痛! 心痛不是成績唔好,而係仲未找到啱佢的方法。 .用錯方法其實是浪費緊時間。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-09-19+發表炆

原帖由 little_kid 於 16-09-19 發表
知道佢温得慢, 已經由假期初摧佢快啲做完功課温書, 佢就是摧極唔做。

...
每天先溫20分鐘才開始做功課嘛

‹ 上一主題|下一主題