用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 foundation大学预科1
go

foundation大学预科1 [複製鏈接]

有唔有人知道,澳州foundation和英国foundation大学,那个好?
   5    0    0    0

回覆:foundation大学预科1

連大學,一個要5年和一個要4年,澳基礎課程(foundation)ielts要5.5,英基礎課程ielts要5。另考慮畢業後落地生根。

引用:連大學,一個要5年和一個要4年,澳基礎課程

原帖由 brother4 於 16-09-13 發表
連大學,一個要5年和一個要4年,澳基礎課程(foundation)ielts要5.5,英基礎課程ielts要5。另考慮畢業後落地 ...
4呀哥,
請問foundation 有咩推介?
女今年dse,驚失手,想搵英國

自己多介紹AL,可非聯招報本地大學及英大學一般有offer.

foundation的成績不被公開認可,只報讀foundation的聯係大學,但AL是公開認可,英有約100大學選擇及可非聯招入本地大學,亞大在英的港同學本地三大及理工收左,全部放棄學位去咗英讀大學(除亞大冇去因財力有限),便可知英大學offer好吸引。

要睇你和子女想點
Foundation 多數限制於同一間大學,好少機會跳出去,如果touch wood唔鍾意間大學,又或者突然唔鍾意foundation讀的課題,咁就勉強讀書冇幸福。但係好處就係只要生生性性,肯讀下書,按道理應該升翻上去。

AL則是一個大海,你冇guarantee入咩大學。但係考得好的話,可以有很多選擇,唔洗困係一間大學,可以有更好的選擇。

至於澳洲定英國,睇你讀咩同埋大概出路係點,會唔會想翻香港/留當地/去其他國家。

引用:要睇你和子女想點Foundation+多數限制於同

原帖由 1998Ruby1998 於 16-09-14 發表
要睇你和子女想點
Foundation 多數限制於同一間大學,好少機會跳出去,如果touch wood唔鍾意間大學,又或者 ...
1998Ruby1998
因為女女而家中六,如果不能直入大學都要讀一年foundation,而讀a level就要2年。
我而家先開始搵資料,又唔識英國d大學,所以都好亂。
有冇聽過跟EL讀foundation?
係邊仲可以搵到多d資料。
係BK好多家長都係搵year 10/11的。

貨比三間更可,上agent問資料免費的。英約百間大學,選排頭大學較保証。知有女医生,先 英大學畢業,回港考医生,医生畢業差不多用十年時間。

2女女 發表於 16-9-14 12:13
1998Ruby1998
因為女女而家中六,如果不能直入大學都要讀一年foundation,而讀a level就要2年。
我而家先開 ...
補充多一些資料,foundation 並非只有入一間的U,亦有可經UCAS 選五所U,除校內試,亦有考公開試,一些專業會試等。如果想繼續英國讀大學便沒有問題,如果要回流香港讀大學才是沒有用途。
最重要現階段有沒有心中科目,如果未有定向,便要A level 才決定。

noel2010 發表於 16-9-14 13:31
補充多一些資料,foundation 並非只有入一間的U,亦有可經UCAS 選五所U,除校內試,亦有考公開試,一些專業 ...
Foundation 有兩款,一款讀完了foundation,成績達標,便可直升回原本的大學。而另一款則透過ucas 報大學。

thekingdom 發表於 16-9-14 13:43
Foundation 有兩款,一款讀完了foundation,成績達標,便可直升回原本的大學。而另一款則透過ucas 報大學。 ...
是的,所以並非一個不認可的課程。

我有3个孩子,大儿子在读A level,因为他说很难读,
所以两个女儿听了,说不要读A Level.
听朋友说很多大学有预科班,读完0 Level便可以去了.
澳州墨尔本大学Foundation,有谁知道?
英国的kings,的Foundation,有谁读过?

founation易入大學但底打不好,讀上去辛苦。Al真係難讀,但8大平均每間有2個選擇,可報共10以上,如要求不是專科或以上,估入不難,亞大的同學1A2C理工收咗。。。

回覆 2女女 的帖子

唔需要擔心太多,當時我都係考完DSE先搵英國大學。我有聽過EL,不過我覺得太食水,所以直接搵大學foundation同undergraduates programme。
有冇心儀大學/想讀的科目?冇的話,茫茫大海,好難搵。
其實如果妳有心儀大學/科目,可以睇下大學website的foundation programme,如果唔係aim LSE,Imperial等大學的話,foundation普遍要求3條4或者3條3,如果入再次等的大學(即係但求有學位),其實考到3條4或者3條3都有書讀。
如果你唔知道英國有咩大學,讀咩科邊間大學好d,可以去呢個網址:
http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings
然後再去Google搵 “XX international entry requirement”
例如想搵Brighton 大學要求,可以打“brighton university international entry requirements”
如果真係好亂,唔知點做,可以PM我,我都想幫下。

引用:回覆+2女女+的帖子 唔需要擔心太多,當時

原帖由 1998Ruby1998 於 16-09-14 發表
回覆 2女女 的帖子

唔需要擔心太多,當時我都係考完DSE先搵英國大學。我有聽過EL,不過我覺得太食水,所以 ...
真係好多謝你既詳盡解答。

2女女 發表於 16-9-15 01:07
真係好多謝你既詳盡解答。
Foundation 是讀大學同科的知識和科目,所以不必擔心入U 後跟不上。

引用:Quote:2女女+發表於+16-9-15+01:07+真係好

‹ 上一主題|下一主題