用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學50強排行榜
樓主: sky_walk
go

2017中學50強排行榜 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 16-9-18 15:11
不可盡信,可來參考價值!
最少可以話表內既都係好學校。所以同意雖然不可盡信,但係都有一定既參考價值。

王家爸爸 發表於 16-9-19 10:04
最少可以話表內既都係好學校。所以同意雖然不可盡信,但係都有一定既參考價值。

...
其實最基本一個問題:

咩問最具教育競爭力?

好似近年成日有D中國最具競爭力城市排行榜, 話XX市排得比香港高, 代表D乜? 代表國內人鍾意XX市多過香港啫, 我諗大多數香港人唔介意囉香港係呢D排行榜排得低.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...
此言差矣~~好学校大家心裏有数,隨口嗡廿幾卅间等閒事,但就係有舖排名瘾,唔係就唔会禁多 XXX Vs YYY囉~~YWGS好定MCS好?都是好学校吧~~

...
又岩喎.....睇住份表入到其中一間都唔會蝕卓....總好過週街問路

hkpapa852 發表於 16-9-19 10:15
其實最基本一個問題:

咩問最具教育競爭力?
好似中國最具競爭力城市排行榜呢類既排行榜,基本上有兩個研究方法:
第一係用Indices,呢個方法其實最大問題係邊啲Index包括在內,點決定比重;
第二係用問卷,呢個方法其實最大問題係Samplig Error。另外呢個方法始終係量度Perception,所以也一定會受到光環效應、主觀期望等既因素影響結果。

Yanamami 發表於 16-9-19 10:18
此言差矣~~好学校大家心裏有数,隨口嗡廿幾卅间等閒事,但就係有舖排名瘾,唔係就唔会禁多 XXX Vs YYY囉~~Y ...
的確好多人有舖排名瘾,好似YWGS好定MCS好,我就覺得入到兩間是但一間都值得開心。

sky_walk 發表於 16-9-13 15:06
http://www.hkpep.com/2013/zx50t.php#.V9eqUZh97cs

這排行可信嗎? 大家有何意見?

條link睇吾到

wai@wai 發表於 16-9-19 13:46
條link睇吾到

個表又錯唔晒嘅,上上落落都係呢幾間,只係大家心中把尺有啲唔同。
但學校資源設施,sj會多過ls? dbs有泳池、跑道、concert hall、圖書館都分IB/ DSE,兼且直資大把學費,都只係高sj一分? 老師質素佢又知?課外活動,「唯我拔萃」都只得6分?聖馬可校風5分?真係任佢講

twotwoshing 發表於 16-9-19 14:54
個表又錯唔晒嘅,上上落落都係呢幾間,只係大家心中把尺有啲唔同。
但學校資源設施,sj會多過ls? dbs有泳池 ...
聖馬可校風其實唔錯,印象中唯一比較大既一單問題係八年前打架事件。其他都係小問題,唔應該只值5分。
可能係多年無更新既結果。

twotwoshing  記憶中好似都係得呢單,又話2017,點知咁記仇  發表於 16-9-19 16:30

wai@wai 發表於 16-9-19 13:46
條link睇吾到

求其,是但入一問都開心

Wts504 發表於 16-9-19 21:41
求其,是但入一問都開心

每個人心態不同,有人入唔到心儀的學校會不咁心,有人只要入到B1學校就滿意,也有人只要有書讀就滿足。

王家爸爸  我都係只要入到B1學校就滿意   發表於 16-9-20 09:15

又睇番呢個教育成效入面既學業成績,竟然話保一比BPS, MCS, HY呢堆學校仲要好......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 sky_walk 的帖子

都有佢既道理,但點解林裘謀唔見咗?

LKM冇上榜…

王家爸爸  可能林裘謀啱啱排版51。

fungiessica 發表於 16-9-20 21:17
回覆 sky_walk 的帖子

都有佢既道理,但點解林裘謀唔見咗?
可能係林裘謀優良率呢兩年跌咗(由23.7%跌到20.1%)。

‹ 上一主題|下一主題