用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網,女得15分係唔係要陪跑?要點樣排位? ...
樓主: aikoww
go

11網,女得15分係唔係要陪跑?要點樣排位? [複製鏈接]

Athena2013 發表於 16-9-19 23:21
想請問st clare 中學好嗎?因為最近一屆Dse成績no show
過去3年成績一年比一年好,應有B1B水平。今年未有資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Athena2013+發表於+16-9-19+23:21+想

原帖由 hkpapa852 於 16-09-19 發表
過去3年成績一年比一年好,應有B1B水平。今年未有資料
多謝回覆

hkpapa852  唔駛客氣  發表於 16-9-19 23:28

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+16-09-19+

原帖由 fluty 於 16-09-19 發表
Oh I c
聽聞佢中學麻麻。是否真確?
band 1b 中學都麻麻?

Good-Luck 發表於 16-9-13 22:38
請問那些是 真一線?
那些是 假一線?

我都想知

引用:Quote:原帖由+fluty+於+16-09-19+發表Oh+I+

原帖由 lightingchung 於 16-09-19 發表
band 1b 中學都麻麻?
姐係都ok ? 謝謝!

hkpapa852 發表於 16-9-19 23:09
其實聖心津小都未必係一線
津小家長透露過,每年都有超過6成人升band1中學,所以聖心津小無疑是一線小學。

lawa  
Agreed  發表於 16-9-27 00:06

JKCheng 發表於 16-9-20 16:29
津小家長透露過,每年都有超過6成人升band1中學,所以聖心津小無疑是一線小學。 ...

6成? 我識果幾位家長(唔同年級), 都係話近年平均60人(~40%)入得番書院, 其餘都係約10%升到去和聖心相約既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-20 16:53
6成? 我識果幾位家長(唔同年級), 都係話近年平均60人(~40%)入得番書院, 其餘都係約10%升到去和聖心相約既 ...

家長提及過,~10%去咗比聖心好嘅中學,如DGS, BPS, YWGS等等,>40%入翻SHCC, ~10%去咗比聖心差嘅B1中學。
聖心津小嘅討論區亦有家長講過類似之升中資料。

fluty 發表於 16-9-20 15:49
姐係都ok ? 謝謝!
Ok唔ok都無問題啦,橫掂佢送個位俾你都唔會要

回覆 1209yoyo 的帖子

Sorry, 誤會咗,唔係你,搭錯嗲,唔好意思

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-9-14+10:01+按

原帖由 SingMom 於 16-09-19 發表
鬼唔知阿媽係女人!聖心、聖提都有直屬中學、般官有聯繫中學,咁都無45%好執左佢! ...
李昇同般官一樣有份分英皇個十幾個聯繫位,但就差好多啦

晴晴小B 發表於 16-9-21 05:56
所以李昇應該一早執左去!聯校位只得兩間學校爭,咁都輸般官成條街

晴晴小B 發表於 16-9-21 05:56
你真係知道李陞既升中派位係點?

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-21+05:56+李昇

原帖由 hkpapa852 於 16-09-21 發表
其實李昇同般官升中成績都係個迷,不過應該般官好啲卦

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-21+05:56+李昇

其實般官都無升咩學校實數睇,得個大數,中間包含幾多B2英中真係估唔到,所以我認為中西區都係得聖彼得聖提女同聖心係一線官津

晴晴小B 發表於 16-9-21 07:49
其實般官都無升咩學校實數睇,得個大數,中間包含幾多B2英中真係估唔到,所以我認為中西區都係得聖彼得同聖 ...
李陞其實係校務報告有公佈部份升中派位結果, 起碼可知2012-2014同2013-2015兩屆至少有~29%學生升讀B1中學.

當中至少有1/3男生入到KC, 15%以上女生入到BPS, SSGS, YWGS同St Clare

雖然唔好出色, 但遠比其它有一線受追捧程度, 但二線升中派位表現 (升B1只有~3X%)既小學更值搏

不過, 中西區最值搏既都係潮商

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-21+07:49+其實

李陞其實係校務報告有公佈部份升中派位結果, 起碼可知2012-2014同2013-2015兩屆至少有~29%學生升讀B1中學.
...
點解潮商最值搏?潮商唔係寶校咩?

回覆:hkpapa852 的帖子

我對潮商有以下見解,因為中西區其實都有唔少新來港兒童,教育局通常會安排佢哋去潮商,而呢班小朋友通常都會自降最少兩級。佢哋一般中文同數學都唔錯,跟住去考pre-s1,成績應該比唔少港孩好,因為比同年級大兩三歲,有些少屈機

晴晴小B 發表於 16-9-21 09:38
我對潮商有以下見解,因為中西區其實都有唔少新來港兒童,教育局通常會安排佢哋去潮商,而呢班小朋友通常都 ...
Pre-S1係中, 英, 數3科都要考, 國內新移民一般都係英文差(只少低二級), 如果要B1比例唔差, 英文科起碼要達香港既平均水平. 如果英文水平差入咗去最後又能令英文成績提升回到香港平均水平, 咁都係有正增長.

所以, 咁屈機又如何呢? 鬼叫EDB制出嚟既升中分Banding制度係咁咩!

國內新移民為大家打好江山(拉高Pre-S1成績), 日後學校學生B1百份比又提高, 咁想點呢?

潮商過去4年升B1中學百份比都係3X%-4X%之間, 表現早已好過不少中西區假一線小學.

hkpapa852 發表於 16-9-21 10:27
Pre-S1係中, 英, 數3科都要考, 國內新移民一般都係英文差(只少低二級), 如果要B1比例唔差, 英文科起碼要達 ...

非常同意潮商係中西區禾秆冚珍珠,不過好多人走寶,又唔喜歡非華裔同學仔
‹ 上一主題|下一主題