用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 保姆車打來鬧人,話唔做我生意
go

保姆車打來鬧人,話唔做我生意 [複製鏈接]

我冇諗過比$搭保姆車,最後竟然比佢打來鬧我,話唔車你個細路!
我小朋友讀聖方濟各,我地住藍田,因冇校車cover,所以早於6,7月找到一間朋友介紹的保姆車,聯絡人係浩x, 一早落佐訂$1000,一個月成$2600,咁貴都冇法啦照比。到8月尾問極路缐係點都話未firm,只知應該坐東隧。
開學第一天司機話行紅隧,打佐個突,原來因為要兜個土瓜灣客,我問浩x, 可否調調路缐,行返東隧,而且紅隧平過東隧咁多,車費應有調整,佢答我:「東隧塞到爆,紅隧一架車都冇,你係都要浪費廿分鐘塞車時間我冇所謂呀!」仲話「我行咩隧都係收2千幾呢d咁平嘅價錢!」佢咁答紅隧一架車都冇,我真的好疑惑,不過冇同佢argue.
第二天遲接我小朋友15分鐘,我whataspp問,因為交通事故,我都算,後來我小朋友話佢到學校前金鈡又落客,越來越多問題,我再問佢啦,佢又話係今天車多個中学生啫。
咁多問題,路缐點行又唔清楚,我都是心裏覺得咩咁架。但最意想不到的事發生了,浩x的阿媽黃x,打來鬧我:「你咁多投訴咪唔好搭lor, 你又有工人搭地鐵又咁方便咪自己揍lor!我唔做你生意啦,我車埋你個女今日,我比返曬D銭你呀!跟著cut 我缐!
我比佢呢個電話搞到當堂係公司大滴眼淚係咁流!從冇諗過比$人搭車要咁受氣!而家迫著自己湊。大家選用保姆車真的要好小心呀!

0    0    0    0

引用:我冇諗過比$搭保姆車,最後竟然比佢打來鬧

原帖由 chantaiwan 於 16-09-11 發表
我冇諗過比$搭保姆車,最後竟然比佢打來鬧我,話唔車你個細路!
我小朋友讀聖方濟各,我地住藍田,因冇校 ...
乜原來而家D人咁惡既?

其實你賣我買,唔啱傾到啱,但唔可以有咁多uncertain, 對小朋友都唔好。佢可能嬲你個女識講咁多野,知道佢去金鐘。

回覆:保姆車打來鬧人,話唔做我生意

佢咁都得,好恐怖

回覆:chantaiwan 的帖子

我明白你的擔心及失望。

出得2600,唔過海,上午返校點解唔考慮包月或者搭的士,差不多價錢。放學工人揍!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chantaiwan 發表於 16-9-11 14:13

可否叫姐姐坐的士送,姐姐走坐巴士2600應該可以

chantaiwan 發表於 16-9-11 14:13
今時今日咁既服務態度, 真係好差!

街車路線每年不同初初有些luc 漏也可理解,不過都咁嘅態度,昨天news看到自由行減少,旅遊巴demand 少了,出年冇得咁得戚

保姆車的司機、姨姨和負責人都不是省油燈。我從前也領教過。一嬲之下不搭。因為小朋友也有說話要聽,兒子回來告訴我的。但除非打算不搭才可出聲,不然小朋友在車上會難受。自己也沒想過貼錢買難受。

回覆:ysnmama 的帖子

Yes, 貼$買難受,冇諗過而家d人咁惡,仲話自己一心想幫人,唔知個嘔字點寫

回覆樓主:

一於向學校投訴,要令保姆車班友 身 敗 名 裂!!!

引用:+本帖最後由+dolala+於+16-9-15+12:57+編輯

原帖由 dolala 於 16-09-15 發表

不是校車,冇得投訴

校車好好多,保姆車無王管,投訴就叫你咪坐。

我還是覺得不能向這些惡勢力低頭。最好公開個保姆車車牌同司機相片。

凡事proportional response,保姆車服務差、態度惡劣,但至少有退番錢,亦無做衰格野難為小朋友。係咪去到要佢身敗名裂的地步,有保留。

Jane1983 發表於 16-9-16 16:37
凡事proportional response,保姆車服務差、態度惡劣,但至少有退番錢,亦無做衰格野難為小朋友。係咪去到 ...

令家長要另行安排接送,有仇不報非君子。而且這叫姑息養奸!

回覆 dolala 的帖子

各人有各人的想法,無所謂。

搭的士去附近校車站上落校車啦

Jane1983 發表於 16-9-16 16:37
凡事proportional response,保姆車服務差、態度惡劣,但至少有退番錢,亦無做衰格野難為小朋友。係咪去到 ...

係佢唔provide service ,退$天經地義,身敗名裂咎由自取。

回覆 Wilma88 的帖子

要搞到對手「身敗名裂」,唔係話咁易,會有後果和反響。唔知大家背景,但一個普通家庭婦女,要教訓到保姆車公司和司機至身敗名裂,都會費相當功夫和精神。
值唔值得,需唔需要,自己衡量。

dolala 發表於 16-9-15 12:55

一於向學校投訴,要令保姆車班友 身 敗 名 裂!!!
agree
‹ 上一主題|下一主題