用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 兒童理財不善易出事 港媽 : 佢亂嘟八達通 ...
go

兒童理財不善易出事 港媽 : 佢亂嘟八達通 [複製鏈接]

早前強國小朋友炫富片引起不少人痛罵,原來香港的兒童都不遑多讓,有港媽Jenny(化名)就向《壹》仔求救,指其兒子Jayden (化名)的物質太豐盛,導致難以培養他正確的價值觀:「食開靚雪糕,公司朋友請佢食孖條,佢一句唔食就唔食!」

Jayden 剛升讀小一,她坦言知道小朋友理財的重要,長輩給的利是錢都會儲到銀行,不會讓他亂花。因Jayden 年齡太小都不會給他零用錢,但為方便上學都會給他八達通,但就遇到以下三個其他家長也經常遇到的情況,令她大感頭痛。

於冒險樂園失控
剛完結的暑假,Jenny都會帶Jayden 到商場,但一到冒險樂園他就「失控」:「佢想換架遙控車,冇諗到啲遊戲設計要用幾多銀仔,淨係覺得好想要、好想要,無考慮要玩幾多次,總知他就不斷苛索一定要換到!」她苦笑指每次玩之前都會向他解釋玩一定的金額,玩夠就沒有,但就次次都「超額」:「好似完全不受控制,係爆喊!」她指次次都給他就範,坦言「自己都要檢討吓」。

少爺肚 只吃貴雪糕
Jenny續指,Jayden 本身「好為食」,對食物品質亦十分重視,有一次嚐過高級雪糕後,怎料一試難忘,「返唔到轉頭」:「我有同事買特登買孖條俾佢食,佢食咗啖,就話唔好食,之後就成支俾我!」她指已經減少購買昂貴的雪糕:「咁咪唔食囉,我都唔想佢咁離地。」

八達通「亂咁嘟」
Jenny一星期給他五十元增值在八達通卡內,但往往未到限期就用完:「到星期四佢就同你講無錢,唔通唔幫佢增咩,到星期五佢真係返唔到學。」作為母親,她就完全不想小朋友變「離地港孩」,正尋求專家求救!

採訪:梁延宇
攝錄:鄭樹清                  
   1    0    0    0

引用:早前強國小朋友炫富片引起不少人痛罵,原來

原帖由 kkerichk 於 16-09-09 發表
早前強國小朋友炫富片引起不少人痛罵,原來香港的兒童都不遑多讓,有港媽Jenny(化名)就向《壹》仔求救, ...
全部是家長一手造成!

回覆:兒童理財不善易出事 港媽 : 佢亂嘟八達通

請不要説"香港的兒童也不遑多讓",應該説香港有部分兒童也.....不能把百份之十說成百份之九十,強國人也不是個個炫富。小朋友生活習慣也反映父母生活習慣。

kkerichk 發表於 16-9-9 10:20
早前強國小朋友炫富片引起不少人痛罵,原來香港的兒童都不遑多讓,有港媽Jenny(化名)就向《壹》仔求救, ...

自己唔教,問人?

引用:早前強國小朋友炫富片引起不少人痛罵,原來

原帖由 kkerichk 於 16-09-09 發表
笑大陸人之前,看看自己!五十步笑百步而矣!

skkeung 發表於 16-9-9 14:20
全部是家長一手造成!

完全同意 !

Cheeselover 發表於 16-9-9 23:12
請不要説"香港的兒童也不遑多讓",應該説香港有部分兒童也.....不能把百份之十說成百份之九十,強國人也 ...
總的來說 , 估計文明父母其實佔大部分的 !

nintendo 發表於 16-9-10 12:30
自己唔教,問人?
依類父母的確唔識點教仔女 .... 否則事情根本唔會發展至如此地步 ...

skkeung 發表於 16-9-10 19:52
同意的 !

skkeung 發表於 16-9-10 19:52

香港人其實嚴重好多。
香港幾外傭便宜,一家大細當正自己係大戶人家。
‹ 上一主題|下一主題