用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 covering letter 的重要性
樓主: buzz1234
go

covering letter 的重要性 [複製鏈接]

i did not

Castella 發表於 16-9-6 23:49
這問題在之前多個帖子討論過, 我不在此重複怎樣寫cover letter和其內容。但想提出以下觀點給大家思考:

相 ...

不是想跟你抬摃。。。

不過你提到的CASE,如果講育兒理念,我認為是面見家長時,校長相信那個會優先。

用心寫信當然理想,但個人認為在叩門階段,這樣寫法比考直私時有效率。

buzz1234 發表於 16-9-6 23:27
謝謝你回覆

你覺得有冇影響取錄呢?我冇寫,有啲後悔同擔心

直私階段,無影響

Charlotte_mom 發表於 16-9-7 00:06
只想講, 寄求職申請無封信, 光禿禿一份CV人地會覺得無禮貌; 咁點解小一申請唔可以花多幾分鐘打封信呢? 就算 ...

但你寄求職信時,要唔要填申請表?

無表合理架喎,寫信話睇到報紙點點,夾埋CV,有點自薦味。。。

求位,叩門又無申請表果D 學校,寫信合理架,當然傷腦

kkqueendom 發表於 16-9-7 11:18
學術(2張,一頁),運動(2張,一頁),,音樂(2張,一頁),和義工(2張,一頁),已4頁,而家再加一封學校推薦信,有5頁,不 ...
親子家庭活動都應該有

kkqueendom 發表於 16-9-7 11:48
如果要加埋親子家庭活動就真係好多野要放入portfolio,親子家庭活動可在COVER LETTER內加,在陳述自己教學理 ...

親子家庭活動照片, 個人覺得幾重要...

所以無放COVER LETTER...

放邊D 照片已經表達左一種取向...

kkqueendom 發表於 16-9-7 13:21
其實放咩入portfolio已經係一種取各,INTERVIEW時老師亦會從小朋友口中得知家庭生活模式,咁樣比放相更真實, ...

放哂唔OK, 太多啦...

我反而覺得放AWARD 同 CERT 去SUPPORT 會怕唔知人地點諗, 多少又好, 類型又好...

反而家庭親子相去 SUPPORT, 穩陣D... 應該唔會邊間對親子反感掛...

當然每人諗法唔同, 都係參考下...

回覆 MrBeast 的帖子

老實講, 寫信要人睇到印象深刻唔易... 你支筆掂, 都要人地肯花時間睇...
相中人當時既表情或狀態, 比較易讓人有印象.

而選取相配合既幾張照片, 亦可講到D 簡單信息...

重點係吸引到人CALL 你 INTERVIEW

到面見校長, PORTFOLIO 通常為談資部份. 到時想幾具體發表偉倫都OK

lui 發表於 16-9-7 14:06
我只有三家有交portfolio.依家很多學校不收。我花了很多時間寫cover letter同選相片。因為我地冇考cert.不 ...

誠意既野好難講, 有人信一個月寫一封求位信, 會幫到最終有OFFER; 有人甚至相信, 下載既申請表格跟親手拿既表格係有分別既...

其實我既意見係勸後來者省D 子彈...  無謂打空槍...

係咪一封有誠意既信, 有好過無呢?! 可以咁講...

但有頁數/時間/能力/資源限制時, 就不一定...

如果話PORTFOLIO 作為談資, 個人經驗與校長面談前, 絕大部份校長應有簡單睇過下... 但亦有面談經驗校長對提交既材料表現陌生...

綜合係, 校長對文字材料既具體內容係, 可能SKIP 左, 或忘記, 或混亂左....

"去到見校長,其實佢都有時間慢慢睇嘅,得個幾百個potential candidates ."

以上呢句絕對存疑...

簡單數學, 你當每個最最最少15分鐘... 400人...

基本上都係叫名入去前, 校長"立" 下... 根本無可能慢慢睇...

而且老實講句, 如果佢前面IN 左 100 個...  睇來睇去都係差唔多, 特別係大家參考完學校資料, 都係寫果D 野啦...

HappyCheerBaby 發表於 16-9-7 14:50
回覆 buzz1234 的帖子

舊年,我無做 Covering letter,都有好多間小學有俾 offer。所以,有時間就寫,無時 ...

同意呀.

不過, 你有好多間OFFER, 即報左好多間...

咁相對地, 可能亦無時間寫咁多封有誠意既信喎..

引用:Quote:retriever+發表於+16-9-7+13:57+回覆

原帖由 MrBeast 於 16-09-07 發表
相信做得校長,都應該能speed read 吧,每年咁多applications,邊d can letter 邊d stand out不難分別,當 ...
唔係代表咪野achievement.

係代表你某d取態姐。

最後, portfolio好大程度係面談既資料而已。

所以好多學校話唔駛交,唔係講假。

論壇都有人講,無交portfolio都入埋spcc呢。

唔駛咁認真架。

MrBeast  都只是吹水,唔認真唔認真,  發表於 16-9-7 19:11
‹ 上一主題|下一主題