用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 主流升小一問題(好憂慮)
go

主流升小一問題(好憂慮) [複製鏈接]

芒果米池 發表於 16-9-6 17:00
想問下大家有冇試過呢個情況

我小朋友兩歲時候做過評估,係有自閉症徵狀,當時兩歲,行為非常惡 ...
你打去教育局問清楚適齡分系點計先
我幾年前問過,答案系計小一開學日未足八歲就有適齡分,如果開學日剛剛過八歲幾日,而又有理由支持小朋友八歲才適合入學例如健康理由,系可以有適齡分的

芒果米池 發表於 16-9-7 11:17
我昨日打了去教育局問,係不能大過7歲喎。

你意思係有充分理由,就可以唔扣果10分嗎?
四年前的事啦

當時個職員答我,未足八歲

充份理由,例如小朋友之前有病住院,發展遲緩要延遲入學,就可以酌情處理

lulumelody 發表於 16-9-7 22:20
我諗你同敎署職員有誤會,伛指八歲適齡係指所有小朋友最遲要係八歲前入讀小學,否則會犯法。而自行計分的適 ...

當時個職員問埋我仔的出生日期幫我計,話八月底出世開學岩岩過七歲生日,仲系算適齡的,就算再過多一年,剛剛過左八歲生日,無左適齡分,只有理由可以酌情處理的
我仔最後無遲一年入學,但識人同年同月生日,遲一年入學,有適齡分

Sask999 發表於 16-9-8 17:37
適齡兒童一一即翌年九月開課時年滿5歲8個月至7歲。
即系未足八歲

pocoyo123 發表於 16-9-8 22:58
其實自行張表格係無一欄比你剔適齡分, 相信呢樣係因為你會填出生日期, 所以適齡分學校係睇返你出生日期而計 ...
教育局職員叫我交自行表格給學校後,會有編號,就打電話去教育局通知有附加資料交,教育局會跟進
‹ 上一主題|下一主題