用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗中學
go

元朗中學 [複製鏈接]

今年小五, 開始擇中學, 學校係南元朗官立小學, 成績中上, 學校有聯繫中學, - 鄉議局, 趙聿修都係比較好的學校, 入呢兩間應該有八九成, 但最近聽D朋友講呢兩間學校很多學生要外出再補習, 補習不是重點問題, 聽聞係老師教的HEA, 因為D學生一定外出再補, 係老師無心教. 而我本人鍾意另一間天主教學校, 第一志願應該點填好呢?
1. 鄉議局 2. 天主教學校 OR 1天主教學校 2。鄉議局

elbar  應該係小六才開始選中學   發表於 16-8-31 15:21
   8    0    0    0

回覆:sammag 的帖子

每科都會有小測,约一,兩星期一次,所以每曰教完就好温習,才會有好成績。如果小朋友自律就可應付到,否則都幾大壓力。中下游同學學校應該無幫忙,好多都要補習。但如果真係肯努力讀書,上堂絕對可以明白,不須外求。我仔没有任何補習,全级頭十名,只要學生有心讀書,—定得。

引用:對於中一來説,英文課其實文法已經學過晒,

原帖由 BBHAPPY2004 於 16-09-24 發表
對於中一來説,英文課其實文法已經學過晒,所以問題吾大,最難就係作文和説話,一般來説好多都緊緊合格,一 ...
謝謝你!
請問每科有沒有小測?隔幾耐測一次?
每科最差果20個先有補底班?那麼中下游成績的,學校會有類似加強班嗎?定要自己出去搵補習?

回覆:sammag 的帖子

對於中一來説,英文課其實文法已經學過晒,所以問題吾大,最難就係作文和説話,一般來説好多都緊緊合格,一年過後就有進步,不用擔心。數學就要睇自己既數學底有幾多,有人20分,也有99分。其他科只要肯讀肯背,可以取9X分也有人1x分,睇你付出幾多。不過中文科就係最難既—科,亦係全彶平均分最底既—科.中文科默書吾合格,老師—定吾會放過你,默到合格為止'所以有D班,早上要早番,放學要留堂,都係默書,有D同學真係成年都要留堂,老師不會放過你,同時崇徳老師真係太好,付出,,自己時間都係為學生。

崇德課外活動都係同其他学校差不多,有團隊,有球類,楽器等,中一中二'一定要參加中三可自行選擇。
放学最遲5点鐘,班房要鎖門,個别取外。
補底班係有,中英數最差约20位,放学有補底班。
最後我想講如果真係考慮入崇德,小朋友真係要努力讀書,學校比到你想要既野你。如果入到不努力,真係可以排到很後,會無自信。家長亦有機會經常收到老師電話。有位同學二年都升吾到班,14歳人地升中三,佢亦然中一,最後都係校。還有如果名次不好'中四真係選吾倒你想入既科,真係有好多同學好比心機讀書,小心。
我打左甘大篇野,希望幫到想入崇德的同學,家長。

引用:崇德係著重英文,學校會為中—學生安排好多

原帖由 BBHAPPY2004 於 16-09-23 發表
崇德係著重英文,學校會為中—學生安排好多英文活動,如每一,二星期小息就會有英文活動,每位学生都要參加 ...
謝謝你的詳細解釋。
我想請問其他科目又教得如何呢?
如升中後,成績不太好,學校會有措施幫學生補底嗎?
崇德的課後活動多嗎? 學生通常留校到幾點走呢?

回覆:bobo98 的帖子

崇德係著重英文,學校會為中—學生安排好多英文活動,如每一,二星期小息就會有英文活動,每位学生都要參加。每星期约要睇一本英文圖書及movie,再做報告,英文老師會提同学英文尾音及文法,每當同學講错,就會立即教番,所以一堂英文堂老師會教番同學十幾廿次,所以同学好快就吾怕英文,半年後佢地個個講英文都會一定有尾音,重有好多好多接觸英文既機會。學校真係做得好好。

回覆 BBHAPPY2004 的帖子

其實我都覺得好奇怪,如果真的只用英文一科來分精英班,有啲唔公平,因為如果得英文一科特別叻,其他只是一般,而另一個科科都好平均的,總合起來是後者叻啲,又入唔到精英班,咁就對後者唔公平。我聽完朋友咁講,我仲以為崇德著重英文到這個程度,我真的誤會了。

回覆:BBHAPPY2004 的帖子

英文好吾代表其他科讀得好,中學太多科。

一定係級名次,級頭66名入精英班,每班33人,我仔今年中三

回覆 BBHAPPY2004 的帖子

我朋友個仔讀中二,他說用英文成績來分精英班,而唔係用級名次。

崇徳不是用英文成繢分精英班,今年中—已沒有精英班,中二開始先分精英班。

回覆 bobo98 的帖子

什麼是次第名單,是不是教育署提供的考試名次?
雖然今年尚未,但家長間已開始討論升中情況,有點壓力

王家爸爸  成績次第名單,係教育署提供俾中學既申請人成績排名。  發表於 16-9-22 14:37

回覆 happyfeet 的帖子

其實係按次第名單的先後次序揀約180人面試。鄉中,信義,商中都係揀人面試,而崇德,趙中就全部人都有面試機會。信義,商中就開五班,鄉中,祟德,趙中就開四班。信義,商中冇聯繫小學,鄉中,祟德,趙中就有聯繫小學。在大抽獎而言,信義和商中的機會率就大啲,十二月各校都會舉行簡介會(商中除外),到時帶埋小朋友去聽下,睇下他自己想讀那間,才決定吧!

謝謝您耐心的回答。
如崇德每人都有面試機會,我會嘗試。
我知商中會甄選後,才安排面試,所以未必有面試機會。

自行一,二先有得面試,大約在1月開始交表,3月先開始面試,而商中係揀人面試,所以交表唔係一定有得面試。但大抽獎時,商中收五班,而且冇聯繫位,所以機會較大。如果你個小朋友英文叻,可考慮崇德,崇德應全元朗英文最好,而且該校係全部人都有得面試,而崇德係用英文成績來分精英班的(聽朋友講的),但大抽獎時崇德有聯繫位留比天天。

甲部係大抽獎, 係唔會面試, 用隨機no. 抽籤

唔好意思!
另想問問,如成績不好,是否填甲一及二的學校都不會跟小朋友面試?

謝謝您的回覆。
我小朋友數學成績不太好,最好的是英文。
估不到商中校舍咁細,可以容納到五個班。

王家爸爸  起碼係商小既Double,所以應該唔細。   發表於 16-9-20 17:03

係呀,阿女就係參加呢個科學活動嘞
其實我有親戚讀商中的,我遲D都會問下佢意見,不過你好好人,成日都好樂意答我地,多謝哂你

回覆 肥仔豬 的帖子

我囡囡早兩年都有去過兩次商中舉辦的活動,好似係關於科學的活動,而家長係冇得去的,所以先比我感覺該校十分神秘。不過我有朋友的囝囝係該校畢業,他入了中大,聽他說該校叻嘅學生都好叻㗎。
‹ 上一主題|下一主題