用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
樓主: retriever
go

<終場休息> 考小感恩篇 [複製鏈接]

ok3 發表於 16-8-22 17:24
冇沖突喎! 你諗下嗰D姐仔如果唔係要追求一D自己能力以外嘅嘢, 洗乜痴埋D大老闆度要人"照顧"?! 唔通真係貪佢 ...

有意思.... 呵呵...

咁男人(未來老公)話要照顧女人(未來老婆)一世...

又有無能力內外之分既語境?!!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-22+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-08-22 發表
呢兩個詞語唔使語言學家先至解釋當中分別,呢個衹係小學程度嘅閲讀理解。我對八封新聞冇乜興趣,但照咁睇法 ...
見你之前回帖語調一貫唔客氣。。。

就同你拗下。。。

剛真係輕輕查下"照顧"呢個詞語,老實講句,真係睇唔到有咩野分"能力"內外既語境。。。

引用:Quote:雲牛+發表於+16-8-22+18:09+回覆+ok3

原帖由 ok3 於 16-08-22 發表
話時話, 我嘅問題唔係問你我啱唔啱。係問你我幾時有話過“姐仔被照顧”呢種行為係啱? ...
少安莫躁。。。

提出既兩個例子,只係想講,語言係活既。。。

無論娛報。。。

或者生活上。。。

更甚係詞典上。。。。

都無話過"照顧"只會用於幫助"能力以外"既語境。

娛報入面所講既行為,道德評價唔係重點。。。

lui 發表於 16-9-6 23:27
有沒有聽過最好有個懶媽咪,d細路獨立d.我女未到五歲自己洗頭沖涼自己攞衫著衫。大人理少幾多。去旅行自己p ...

今時今日,懶媽咪唔一定唔夠招呼周到,有MONEY 可以外判。。。

只係懶,唔等於要求有分別。。。

呵呵。。。

MrBeast    發表於 16-9-7 08:28

babypig2017 發表於 17-5-11 06:34
(emoji)我小朋友仍很細個,收到龍校offer,但天上的老細從不同渠道要我順服不要take這個offer,因為不適合 ...

老細唔想你揀,會關起果D 門,留一線門。

有得你揀係你既自由。

stz_1001 發表於 17-5-11 11:15
多謝你地令我有一個好好的反省..我要做一個懶媽媽..我一路睇你地的討論, 一路唸好多平時生活細節. 我小朋友 ...

行動上懶, 腦袋其實一點都不懶.

諗下做既事係咪長遠對細路有裨益, 而唔係為左自我感覺良好.

多謝EK熱帖搜查員。

帖文被轉載去親子王國官方FACEBOOK專頁,成為本月熱帖之一。

https://www.facebook.com/EduKing ... ts/1813440212280594

‹ 上一主題|下一主題