用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園pn vs 崇真k1
go

學之園pn vs 崇真k1 [複製鏈接]

小朋友2013 October 出世, 男仔, 讀pn 就做大B vs k1 做細B, 兩間都是PM session. 要坐校車。 唔知點選擇, any advice or suggestions?

Thx
   1    0    0    0

引用:小朋友2013+October+出世,+男仔,+讀pn+就做

原帖由 hokinhei 於 16-08-03 發表
小朋友2013 October 出世, 男仔, 讀pn 就做大B vs k1 做細B, 兩間都是PM session. 要坐校車。 唔知點選擇, ...
我諗崇真k1吧,早一年嗎。但如果你target那些小學就LH. 之前讀過pn未?覺得小朋友做細b有沒有問題?

回覆:hokinhei 的帖子

崇真係國際英普班?

letterland 發表於 16-8-3 13:35
崇真係國際英普班?
No. ACK, not EPK

Chan343 發表於 16-8-3 09:47
我諗崇真k1吧,早一年嗎。但如果你target那些小學就LH. 之前讀過pn未?覺得小朋友做細b有沒有問題?

...
No havent studied in PN before. A bit worry whether he can catch up with other kids if we opt for K1 since he has speech delay in Cantonese. But he is ok in English.

引用:Quote:Chan343+發表於+16-8-3+09:47+我諗崇

原帖由 hokinhei 於 16-08-03 發表
No havent studied in PN before. A bit worry whether he can catch up with other kids if we opt for K1 ...
Lh is better in your case

我始終覺得遲一年讀pn晒一年quota

LH k1 都收好多細b 做大b都好無謂

學費一間$5300 一間千幾

Differences 夠出去再補語言

崇真有小學back up都唔差喇

當然選崇真K1, 一來本身崇真一般學術同英文(多net support)都比LH好,德育也比LH好(有宗教),升小支援都比LH好(有升小適應課程又有小學部)。做10月大b,係有好吸引offer才值得考慮, 一般私幼就冇必要了,私幼係可以不停開分校,最怕你唔讀。

回覆:學之園pn vs 崇真k1

睇你有幾鍾意崇小,如你心儀崇小就梗係讀佢幼稚園啦

回覆 hokinhei 的帖子

個人覺得崇真一般, 升中成績又吸引, 加上你男更加應該做大B好過做細B,LH應該會令你失望吧,考小學好大機會考得好過的學校.

引用:回覆+hokinhei+的帖子 個人覺得崇真一般,+

原帖由 SarahGil 於 16-08-04 發表
回覆 hokinhei 的帖子

個人覺得崇真一般, 升中成績又唔吸引, 加上你男仔更加應該做大B好過做細B,LH應該唔 ...
同感,男仔細b,個媽又擔心,k1適應完,K2尾已經考,考p個個都一身武功,考到好的直私唔易。主流班上tt 小學唔多位,最後什麼都冇,好驚

Thx for all your suggestions and advice. I have chosen LH PN finally given my son has speech delay in Cantonese.

Good choice!

‹ 上一主題|下一主題