用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs 聖家
go

聖心 vs 聖家 [複製鏈接]

聖心可能讀得舒服過聖家…聖心半天實在太好!

回覆 HauMiranda 的帖子

其實教快唔係問題,個人認為唔算深(測考卷)…問題是沒停的測默考…每個星期都有,一個學期除了9月,只有3個星期唔使測/默/考,要keep住溫書。我ok,因為範圍(assessment)唔多,但佔40%,唔使大考太大壓力。但要提提,聖心默書唔密,所以範圍都算多,記性差或唔識phonics的小朋友亞媽會想死…
老實說,小朋友上堂聽書,記性唔差,其實溫書唔算好辛苦…但平時weekend不能痛快玩的,因為總有d野要測或默…

另,星期6是長短週,但其實有好多個星期6都係唔使返的

半天太好,女上小四了,還有午睡,平日上晒課外活動班,星期6不用趕上堂…

回覆 bon173173 的帖子

私小。

其實間間學校都有人覺得辛苦,有人覺得唔辛苦…看學校位置,半天/一天和測考次數等是否能配會自己吧!聖心返7:40,放12;45。有人睇小朋友又可乖乖做好功課等爸媽放工ok,如不能,要等爸媽回家才做野,第一朝6點要起身…死梗!如是九龍區住,先check保母車上車時間吧!另要一提,保母車費貴的…check好晒再考慮下自己家庭一般生活習慣再決定吧!

回覆 meowymeowy 的帖子

唔係掛,我女同佢d同學都返得好開心喎…當然,唔識笑的總會有,但間間學校都有返得開心同唔開心嘅小朋友…

回覆 kongman 的帖子

津小比私小活動多!私小有點窮也節儉…返半日,有時間都用來趕教書啦!如媽媽只想孩子在學校讀好書,早點放學回家吃屋企飯才做功課和玩課外活動的,當然揀聖心。相反,不想自己搞課外活動,想囡在學校乜都搞埋才回家的,聖心唔啱你…
‹ 上一主題|下一主題