用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩?
go

發展遲緩? [複製鏈接]

細囡8月尾兩歲,係前幾個月開始我發覺細囡唔肯講野。經過去健康院後醫生話要轉介。而家約左8月頭去排期。我好擔心,唔知點算。

3    0    0    0

回覆:roy_ming8374 的帖子

去評估先,有事盡快訓練。都5使太擔心。

回覆:發展遲緩?

小朋友什麼原因令你感到擔心?講野慢?行為/情緒失控?

回覆:Sask999 的帖子

唔講野

女仔快2歲都唔講野,真係要注意下。平日邊個照顧?聽唔聽得明指令?

引用:女仔快2歲都唔講野,真係要注意下。平日邊

原帖由 Sask999 於 16-07-28 發表
女仔快2歲都唔講野,真係要注意下。平日邊個照顧?聽唔聽得明指令?
如果可以自己出去揾一些言語治療做,排政府起碼要一年至年半。

回覆:Sask999 的帖子

平時自己照顧,佢唔係唔講,少講仲有好多bb話,指令就一半半

囡囡會叫媽咪爸爸姐姐嫲嫲。歲半後仲肯叫爺爺同跟我口水尾,但呢幾個月完全冇進步。我發覺佢越來越少講野。去健康院見完醫生話佢少眼神接觸,指令麻麻。所以轉介去下葵涌評估。但暫時約八月頭先排期。我己同先生商量去協康會評估

我個囝之前都係遲缓,比同齡遲半年至1年,直到5歲才可以講短句子,遲缓小朋友有時會有其他問題出現,家長都係早点帶小朋友去評估,對證問題跟進

回覆:1092967470 的帖子

請問仔仔現時幾多歲?說話有冇多?我已排政府同私家做評估

我仔現8歲,升小三,說話好多,但表達也不及同年小朋友,學校有社工和言語治療師跟進。家長要努力配合,當然如果只是言语問題,家長不用太擔心,但因你小朋友還尚小,要留意其他問題,預早針對治療才是最好的

回覆:1092967470 的帖子

謝謝你 ,因為身邊冇相同經歷得媽媽。所以當知女兒要評估時非常傷心及難過。完全無助。我1號會去排政府評估亦排協康會。我諗住兩邊都排,已最快做到評估等女兒可以有適合治療。

唔好意思,想在問問仔仔是否幼稚園到小學都讀主流學校?因為女兒今年都要報名讀下午K1,謝謝

我囡18個月評遲緩,當時識行但腳尖行,成日跌,唔識講野,玩具無興趣,有眼神。當時我地覺得問題不太,但照排特殊位,由2至3歲做訓練覺得進步好少 又發覺有失神抽筋(好似恰眼瞓,1,2秒就正常),食藥改善不大,到3歲發現藥物不合,轉左藥,明顯醒左,進步快左,當時得單字。呢半年仲發現到有新陳代謝病,改左飲食。而家4歲進步加快開始句子,雖然唔準,鄉下話禁,但起碼估到。所以除訓練都要留意小朋友有無其他問題。我在特殊讀發現好多小朋友有抽筋,款款唔同,唔係我地想像瞓地反白眼,有時好似發惡夢又係,呆一呆又係。真係呀媽先會知,我之前比過幾個醫生睇都睇唔出。
所以訓練要做,原因亦要盡力搵,但進步多少平常心。唔好比自己壓力太大。

回覆 roy_ming8374 的帖子

難過一定有,不過不要给自己太大壓力也不要自責,每個小朋友發展不同而矣。我仔n1也是主流,刚好上k1時排到I位,我仔係k1-3呢3年好好彩,幫助好大,自理能力好好,相比我大仔成绩和禮貌,他還更好。现在也是主流學校

謝謝你們每一次的回覆。因為我是全職媽媽、每日看見女兒都覺得很心疼,會想是否我令女兒變成這樣。先生開解我叫我放鬆心情,等女兒做完評估後就開始適合治療。

引用:我個囝之前都係遲缓,比同齡遲半年至1年,

去左下葵排期,姑娘話要排9個月至一年。而家睇下協康要排幾耐

引用:你去仁安醫院排最快Assessment.++不要浪費

原帖由 psad2 於 16-08-03 發表
你去仁安醫院排最快Assessment.  不要浪費時間
直接打去仁安做評估?請問有冇網址?幾多錢左右?做完仁安評估可以俾份評估政府社工?謝謝

‹ 上一主題|下一主題