用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 出2nd in 通知
樓主: AgapePa
go

真道 出2nd in 通知   [複製鏈接]

回覆 littlefaith 的帖子

Hi, I have attended the admission talk of Logos Academy this year and understand why the school CAN complete the otherwise 12-year curriculum within 11 years--longer school hours every day, teaching after the final exam and less repetition because of the through-train system.  However, may I know from a parent's perspective what the ADVANTAGES are with a 11-year curriculum over a 12-year one? I am not being judgemental here but really mean to seek some insight from you. Thanks in advance!

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-07-26+發表呢

引用:Quote:原帖由+Minnie11+於+16-07-26+發表音

原帖由 明天更好! 於 16-07-27 發表
音小出一千個offer?有冇咁跨?
我估啫。我仔果班,十個考音小有八個offer 一個waiting 一個reject . 另朋友SC 一班中有半班有offer。至於實數係幾多,真係音小至知。

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-27+發表

引用:Quote:原帖由+Minnie11+於+16-07-27+發表我

但Ek好多人冇offer,唔通名幼真係超班?
有offer沒有上報EK吧。

引用:回覆+siubbsw+的帖子 講真到而家先識後悔

原帖由 snoopyman20 於 16-07-27 發表
回覆 siubbsw 的帖子

講真到而家先識後悔果陣懶懶閒無認真做資料搜集搵幼稚園,而家已經太遲,真心相信有 ...
二線私幼,不是甚麼名幼啦

講真到而家先識後悔果陣懶懶閒無認真做資料搜集搵幼稚園,而家已經太遲,真心相信有 ...
小朋友叻,不是名幼都有大把學校收啦!
識人不是讀名幼,也能考入拔萃女小學。

不如你諗下,名幼唔係得個名。

你信唔信表達能力,與人互動有唔同?

Minnie11 發表於 16-7-26 13:09
音小唔止出百幾個offer 就非常肯定,假設係一千個;而真道又係一千個(?)客路好似好唔同。身邊有音小offe ...

我估音小出 600-800 個offers。

真道如果出1000個 2nd in offers,咁應該分開咗2個 batches。
第1 batch 可能只有500個、第2 batch 又另外500個,
所以身邊好多人暫時無真道2nd in offer 都好正常。

回覆:真道 出2nd in 通知

我同事去年考真道,佢話自行收生前已經有offer 並要注冊,要自決 take offer 定係去自行。由於佢得15分,心儀津校一定冇份,所以注冊真道,冇得參加自行呢!

tsangnamnam  前年都一樣,自行前已收到真道offer.  發表於 16-9-23 08:24
lingan  得15分梗係註冊真道先啦。  發表於 16-7-30 09:29

係有些名幼唔收細B, 咁考直私小一時大B的確會有優勢

請問有無人知真道2nd in 第一天interview 係幾多號?有無人係17/8 最早in? 係咪越早in, 勝數越高?

leesiubai 發表於 16-8-1 14:38
請問有無人知真道2nd in 第一天interview 係幾多號?有無人係17/8 最早in? 係咪越早in, 勝數越高?
  ...
以往績計, 遲早in 與成功率無關係

hkpapa852  做乜你咁熱心推真道既?  發表於 16-8-1 16:32

回覆 onema 的帖子

路過,希望不介意我講一两句個人而言,十一年從來不是advantage,也非吸引我們的主因。只因整體package吸引,愛屋及烏。
鍾情真道的教學方式,文化,功課適量,以致多些閱讀,運動和生活的時間,足以蓋過十一年的"disadvantage"

引用:Quote:原帖由+Minnie11+於+16-07-27+發表我

但Ek好多人冇offer,唔通名幼真係超班?
我以前都同樣有相同概問題,經歷過考小一後,開始明白到名幼點解相對考到好概學校
。名校課程係其中一個因素,加上人數相對較多,而大仔數目亦比較多,考小一仍然有某程度概優勢,最重要係聚集左一班相同信念概家長。家長背後發功,唔可以睇少。所以學校(無論幼稚園,小學或中學),只要吸引到班相同信念概家長,就成功在望。

回覆 fafapot 的帖子

咁有冇人收到真道reject?

回覆 B__B 的帖子

我都想知

回覆 Valy 的帖子

Thank you for your sharing!

回覆:morgen 的帖子

引用:回覆+fafapot+的帖子 咁有冇人收到真道rej

原帖由 morgen 於 16-08-04 發表
回覆 fafapot 的帖子

咁有冇人收到真道reject?
真道未出完second in list, 又點會出reject letter 呢?希望在明天(我同自己講)

‹ 上一主題|下一主題