用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 出2nd in 通知
樓主: AgapePa
go

真道 出2nd in 通知   [複製鏈接]

真道2ND IN時, 有2位老師在課室見家長和小朋友, 之後家長出去單獨見小朋友, 再見多一次家長.
我第二次回課室時發現小朋友係度玩刨鉛筆(無做老師叫佢做既野)
結果係正取生
我覺得老師都幾重學生學術能力和對答表現

引用:見通常入到+2nd+in,+都大機會入到真道,收+

原帖由 lamwingyee84 於 16-07-23 發表
見通常入到 2nd in, 都大機會入到真道,收 offer 係遲早問題。
唔係,上年我有 4位朋友有真道 second in ,無一個係早期有  offer, 去到抽大獎后,先有 2 位有收 call waiting..... 等足一年咁制

merrypris 發表於 16-7-23 09:00
你講得好有道理。我有好多朋友小孩讀真道,佢地對呢間學校feedback 唔係一面倒的好,主要問題係十二年嘢十 ...
我成日都諗,跟唔上果班人,將來可以點??要痛苦11年嗎??我報真道真係當練習面試,不竟佢既面試要求真係唔低.

回覆:songsongyeah 的帖子

真的嗎
希望還有希望!

引用:真的嗎 希望還有希望! +

引用:你講得好有道理。我有好多朋友小孩讀真道,

原帖由 merrypris 於 16-07-23 發表
你講得好有道理。我有好多朋友小孩讀真道,佢地對呢間學校feedback 唔係一面倒的好,主要問題係十二年嘢十 ...
好奇一問,為何小朋友跟不上會有壓力呢?聽聞這間學校不會動不動便「勸退」學生的。

天助自助者,  別再怨天尤人

讀唔上有壓力,壓力是來自學校,家長,還是小朋友本身?

一年班要買一和二年班的數學書,如此類推,五年班買六年班。
似乎是把小學六年課程濃縮到五年讀完,不是十二年課程攤分十一年。部份小朋友的確會吃力,如果長期追不上,相信對心理會有些影響。

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

我朋友的孩子唔係勸退,而係自覺跟唔上小四自己退學轉校。已經四五年前,想當年真道係新校競爭唔大。朋友話當時真道創校,請的老師十分專門,校本課程有些科目(例英文)設計對佢小孩來講好深。另外有喜歡的人覺得學校容許小孩自由自在有個性,不喜歡的覺得小孩又唔駛舉手發言等行為小孩會變得冇規矩。我聽過好多好壞評語都有,所以平常心。

merrypris 發表於 16-7-23 13:50
我朋友的孩子唔係勸退,而係自覺跟唔上小四自己退學轉校。已經四五年前,想當年真道係新校競爭唔大。朋友話 ...

創校十幾年以來,真道出哂名英文淺(相對好多名校),反而多年來家長都希望學校加深英文程度。

至於跟唔上嘅同學,一直學校都著重扶持他們,為他們設計補底班。我女讀真道六年以來,眼見一個又一個落後的小朋友追上來,成績慢慢進步,唔少由成績墮後漸漸變為成績中上,學校的確有落心機。當然其中總會有個別例子會轉校,但因為跟唔上而轉校真係唔多。

可否講多些

回覆:真道 出2nd in 通知

真道會唔會出 reject email?
因為仲未有任何消息!

Mistletoe 發表於 16-7-25 17:12
真道會唔會出 reject email?
因為仲未有任何消息!
無咁早出reject , 因為仲有第二輪2nd in

好想小朋友入真道,有什麼可準備?

OP妮歌 發表於 16-7-25 19:20
好想小朋友入真道,有什麼可準備?
捐錢得唔得??

引用:Quote:Jellyrabbit+發表於+16-7-21+12:05+

原帖由 AgapePa 於 16-07-21 發表
2nd in  最少有 1000人,  最終收約180人
今年好似好少人有 second in, 係咪 second batch 會多D?

DevilPig 發表於 16-7-26 00:29
今年好似好少人有 second in, 係咪 second batch 會多D?
我估唔係少了人second in, 而係多了人無得second in.
以前二千幾人報, 有一千人second in, 今年四千幾人報, 又係一千人second in.

學校都幾肯定話有第二輪second in, 但最遲10月都無通知second in, 就無乜機

回覆:AgapePa 的帖子

好奇有沒有細B有second in, 識好幾個都無

引用:Quote:DevilPig+發表於+16-7-26+00:29+今年

原帖由 AgapePa 於 16-07-26 發表
我估唔係少了人second in, 而係多了人無得second in.
以前二千幾人報, 有一千人second in, 今年四千幾人報 ...
請問知道已通知了多少人second in 嗎?我估未有一千吧,因為身邊很少很少朋友有,同音小offer 嘅情況好唔同。

大概1 / 2月左右會出晒 reject letter 比一路未收過信既人,而有 2nd in 的,就係等。最遲可能會等到下年7月。其實由9月開始會出 offer 比由第一批有2nd in 開始, 所以都係要靜心等待。而我所知上年都係去第三批 2nd in(大概10月), 但已經得好少人被 call!

引用:好奇有沒有細B有second+in,+識好幾個都無 +

原帖由 nkknkknkk 於 16-07-26 發表
好奇有沒有細B有second in, 識好幾個都無
我識有兩個細b有second in

‹ 上一主題|下一主題