用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 出2nd in 通知
樓主: AgapePa
go

真道 出2nd in 通知   [複製鏈接]

回覆:真道 出2nd in 通知

Thx for the information. 但幾時會再有機會通知??

看來音小之後,再次失敗。

引用:Quote:Himchumama+發表於+16-7-21+14:56+即

原帖由 AgapePa 於 16-07-21 發表
仲有機會,
聽聞入圍2nd in 人数太多, 4日2nd in 見唔晒, 要加日子, 但8月尾9月頭又忙於開學, 未有期,  
遲 ...
咁多年來都係咁做,分幾輪見。

第一輪2nd interview完會出offer,通常都收唔夠人,因為唔會所有人都take offer,亦不是所有人都會有offer, 所以會有第二/三輪,儲夠人waiting就停見,有人放位就再出offer,一直玩到開學。
大抽獎完又有人叩門,學校又會見,選d outstanding 的。

siubbsw 發表於 16-7-21 15:30

第一輪2nd interview完會出offer,通常都收唔夠人,因為唔會所有人都take of ...
出完offer,有人唔take offer ,都會留比其他已2nd in 既人,唔會再叫啲冇2nd in 既人再2nd in 一次掛??

siubbsw 發表於 16-7-21 15:30

第一輪2nd interview完會出offer,通常都收唔夠人,因為唔會所有人都take of ...
今年稍有不同, 第二輪2nd in 並非waiting,  會等埋第二輪2nd in , 然後出Offer,

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-7-21+15:30+咁多

原帖由 HK-MAN 於 16-07-21 發表
出完offer,有人唔take offer ,都會留比其他已2nd in 既人,唔會再叫啲冇2nd in 既人再2nd in 一次掛??  ...
因為2nd interview 完發現小朋友不理想,就會再call其他人見。

1st interview 主要是考智力logic,份卷係中文, 2nd會考學術,會有英文。學校兩者都重視,所以有2nd,但學術唔得都未必會有offer。

siubbsw 發表於 16-7-21 15:44
因為2nd interview 完發現小朋友不理想,就會再call其他人見。

1st interview 主要是考智力logic,份卷係 ...
明解,即係揀到最好既...2nd 唔理想就寧願再call 人in.

引用:Quote:siubbsw+發表於+16-7-21+15:30+咁多

原帖由 AgapePa 於 16-07-21 發表
今年稍有不同, 第二輪2nd in 並非waiting,  會等埋第二輪2nd in , 然後出Offer,
其實都係一樣,學校收生有經驗,第一輪一定收唔夠人,年年都有第二/三輪。
但誰是第一輪,誰是第二輪始終都係有priority。

我都收到2nd in, 大家加油

其實個 rule 係點呢?
1) 是否1st 和 2nd Batch 的 interview 都各預留一定收生 quota?
2) 如果 1st 的 candidates 收唔哂,再 call 人 interview,即是所謂的 2nd Batch?如是這樣,1st Batch 無份的 candidates 可以打定輸數了?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:siubbsw 的帖子

請問2nd in要見家長嗎?考乜?

Mrs.Luckycat 發表於 16-7-21 16:16
其實個 rule 係點呢?
1) 是否1st 和 2nd Batch 的 interview 都各預留一定收生 quota?
2) 如果 1st 的 ca ...
其實無人會知個 rule , 可能因應情況, 一路變都未定.

回覆:AgapePa 的帖子

請問收到2nd in email嘅小朋友1st in 係幾號見?

回覆:SCA 的帖子

我都係7月2日in, 未收到email

我都係7月2日in, 未收到email

請問收到email 的, 係咪都係6月in 架?

回覆:SCA 的帖子

大家唔好灰心,剛打去學校問,好肯定答我話仲出緊信,這兩日都會陸續出,今日冇收到唔代表冇機會💪無論點都好,小朋友都已經好叻,學校唔撿只能話唔適合,唔代表差

回覆:Wanglinkiki 的帖子

‹ 上一主題|下一主題