用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英中比率
go

英中比率 [複製鏈接]

如小學有36%
英中band 1比率 ,是否要小朋友30名以內才可升band 1中學呢?

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

要睇埋間學校有幾多畢業生喎,如果有100人的話,先可以咁講啦
恐龍家

chonghiuching 發表於 16-7-13 10:57
如小學有36%
英中band 1比率 ,是否要小朋友30名以內才可升band 1中學呢?
唔一定....仲要睇埋有幾多%入直資英中
坊間估既B1直資 唔一定係只收B1生
另外....B1位供應率...B2生係有機會抽入B1英中~~~

關於升中Banding既迷思, 大家睇吓, 諗吓:

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?

答: 唔係, 入到所謂B1中學既學生, 唔一定係有B1學術能力既學生, 因為有以下幾個因素影響:
a. 係B1中學學額充足既區, 如九龍城, B2學生其實亦有機會入到B1中學, 反之亦然;
b. 部份B1學生, 可能基於歸屬感, 或派位策略問題, 最後會入唔到B1中學
c. 因為直資收生較早, 部份B1中下游既學生可能為求安心,  一早註冊咗B2A-B1, 甚至B2既直資中學
d. 部份直資中學, 亦會收一D面試表現, 或有特殊技能既非B1學生
e. 部份B1學生註冊直資後, 可能在期後的呈分試作半放棄狀態, 結果一D原本係該校B2學生可成功搶灘上B1, 令該校在統一派位階段B1學生出現變化, 甚至令該校最後既整體升讀B1中學比例提高了
f. 有直屬/聯繫B1中學既小學, 因為有一定數量既學生可升讀直屬/聯繫中學, 自然會提高咗升讀B1中學既比例.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:英中比率

今年98人,2個入直資

‹ 上一主題|下一主題