用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑和福小
樓主: OP妮歌
go

培僑和福小 [複製鏈接]

回覆:培僑和福小

我識好多中學部家長係小學時已經一早plan 咗考DSE 前就走,都無諗過要係香港讀大學!佢地大多係全家一齊離開香港。

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+16-07-11+發

原帖由 ANChan59 於 16-07-11 發表
我估跳船不是指小學,可能是升直屬中學!

我都識人讀兩間小學,到中學都往外闖,跳出小西灣!
小西灣?福附係油塘,福中係觀塘,培僑係沙田大圍,小西灣福建中學係津校

引用:我識好多中學部家長係小學時已經一早plan+

原帖由 daddykei 於 16-07-11 發表
我識好多中學部家長係小學時已經一早plan 咗考DSE 前就走,都無諗過要係香港讀大學!佢地大多係全家一齊離 ...
咁即係讀親培僑就諗住去外國讀書?點解唔直接讀國際學校?就算跳船,好學校乜唔會有學生插班讀?中一生有150人,到中六得番一半唔夠,唔make sense!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-07-11+發表我

原帖由 咪臣 於 16-07-11 發表
小西灣?福附係油塘,福中係觀塘,培僑係沙田大圍,小西灣福建中學係津校

...
咦,我以為樓主比較兩間鄰近的學校,乜唔係咩?

問返樓主啦,無謂估估吓!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實咁驚人地跳船,不如揀間傳統小小既,起碼心理上平衡D,唔駛擔驚受怕12年(其實我真心唔明擔心d乜).如果覺得福附好d應該揀福附。福附多net喎。

我知今年升中都有人走, 有去瑪利諾,男拔,St paul boy. 等, 有些已plan中三前會走, 甘又點 ?? 間間學校都有人走架啦。  我都plan緊我仔中幾走定, 雖然重系初小。

引用:Quote:原帖由+咪臣+於+16-07-11+發表小西灣

原帖由 ANChan59 於 16-07-11 發表
咦,我以為樓主比較兩間鄰近的學校,乜唔係咩?
比較兩家直資咋

回覆:beautyhar 的帖子

小學轉中學走出去名校果d好多係有特異功能的!培僑的學生在體育上面發展得吾錯,高小校隊仲會在暑期出國去訓練營操練,學校帶隊。證明家長及學校對於培訓體育運動方面做得出色😁!有神校吸引難免會心動!

一講到福建好多人都會誤以為係港島東間福建津貼學校,兩間成績差好好好遠...

福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已經是最少一年老師走。
其實好唔好真的要看用家(即小朋友)。

引用:福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已

原帖由 ireneyklo 於 16-07-11 發表
福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已經是最少一年老師走。
其實好唔好真的要看用家(即小朋友)。 ...
據聞間間直資都會唔簽啲水平不夠的老師,亦有自然流失。培僑好似都係年年走十幾廿人?

引用:福小每年都有好多老師走,今年有十幾個,已

其實好唔好真的要看用家(即小朋友)。 ...
黃錦輝、真道、播道都聽聞係

Mathew0214 發表於 16-7-11 16:58
黃錦輝、真道、播道都聽聞係
如果純粹因為under-preform而被請走, 對學生未賞唔係一件好事. 好過有D官校嘅 "old seafood", 攞住個鐵飯碗, 混混噩噩又一日.

Mathew0214 發表於 16-7-11 16:57
據聞間間直資都會唔簽啲水平不夠的老師,亦有自然流失。培僑好似都係年年走十幾廿人?

...
培僑是會有老師走,但不會有咁多,只是幾個。

引用:Quote:Mathew0214+發表於+16-7-11+16:57+據

培僑是會有老師走,但不會有咁多,只是幾個。
真係?😏😏你可能要了解清楚先...

其實間間學校都有強和弱,我都唔想講好自己鍾意果間,講衰人哋鍾意果間。否則只係變罵戰。

培僑和福小都有佢自己fans, 其實好多人都講過,呢啲post好無謂。第一,間間都難入,考到先再考慮啦。第二,揀一間近自己屋企嘅。

利申:我係明年新生家長,屋企人有小朋友讀緊福小,都有唔少同事小朋友喺度讀。我暫時都係二手資料,不過我係好鍾意福小。第一,老師好關心學生,同家長緊密聯繫。學校辦好多家長講座,支援充足。第二,成班老師好團結,好有heart辦教育,除咗同事同屋企人,我開放日特登去同家教會攤檔啲家長傾過,大家都話學校越辦越好,越來越受歡迎。當然,一啲客觀條件例如多NET, 有福中backup又可派位可自己考其他band 1,英文小學,課程不太深或太淺、活動選擇多等都係重要考慮因素。但最重要係福小唔會比我有其他直資果種「學店」感覺,反而覺得上上下下從家長、到老師、到學生都係一家人。老師不是打份工果種,而係好著緊每個學生,好著緊學校。你去下學校就感受到。

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+16-07-11+發表

原帖由 Mathew0214 於 16-07-12 發表

其實間間學校都有強和弱,我都唔想講好自己鍾意果間,講 ...

引用:Quote:原帖由+ireneyklo+於+16-07-11+發表

原帖由 Mathew0214 於 16-07-12 發表

其實間間學校都有強和弱,我都唔想講好自己鍾意果間,講 ...
今年小學部,中學部各兩個,不算多

培僑成績雖不及福,但有上升空間,因小學部慢慢吸納有質素的家長和學生。

培僑的學生看上去規規矩矩,校風應該不錯。套校服我估係咁多間直資最靚果套

比到冇野好比...要比校服

引用:比到冇野好比...要比校服 +

原帖由 beautyhar 於 16-07-12 發表
比到冇野好比...要比校服
讃下都唔得

beautyhar    發表於 16-7-12 14:47
‹ 上一主題|下一主題